ΚΟΣΜΟΣ

Φυλάκιση της προέδρου του καταλανικού κοινοβουλίου ζητά ο εισαγγελέας – Η έκκληση Γιούνκερ

Φυλάκιση της προέδρου του καταλανικού κοινοβουλίου ζητά ο εισαγγελέας – Η έκκληση Γιούνκερ
REUTERS

Τη φυλάκιση της καθαιρεθείσης προέδρου της καταλανικής Βουλής Κάρμεν Φορκαντέλ, η οποία κατέθεσε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Μαδρίτης, ζήτησε ο εισαγγελέας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Pais, ο εισαγγελέας ζήτησε ακόμα τη φυλάκιση τριών βουλευτών και την απελευθέρωση δύο άλλων, οι οποίοι επίσης κατέθεσαν σήμερα ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η Κάρμεν Φορκαντέλ και οι πέντε βουλευτές αντιμετωπίζουν κατηγορίες περί «στάσης», «αποσχιστικής δράσης» και κατάχρησης δημοσίων πόρων με στόχο την κήρυξη της ανεξαρτησίας της ισπανικής κοινότητας.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, «η στρατηγική αυτή για την κήρυξη της ανεξαρτησίας» ετέθη σε εφαρμογή πολύ πριν από την επίσημη πράξη κήρυξης της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο στις 27 Οκτωβρίου και η οποία ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας.

Ο δικαστής θα αποφασίσει για την φυλάκισή τους ή μη για τις κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο δικαστικές πηγές που δεν κατονομάζει, στην κατάθεσή της η Φορκαντέλ δήλωσε ότι το έγγραφο με το οποίο κηρύσσεται η ανεξαρτησία της Καταλονίας, δεν είναι νομικά δεσμευτικό, ένα σχόλιο που θα μπορούσε να υπονομεύσει την αποσχιστική ώθηση της περιοχής.

Η υπαναχώρηση αυτή θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τις πιθανότητες ελευθέρωσής του υπό όρους, γεγονός που θα τους επέτρεπε να συμμετάσχουν ελεύθερα στις εκστρατείες για τις περιφερειακές εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου.

pppp

Πηγή: Reuters

Απελευθέρωση των κρατουμένων ζητά ο Πουτζντεμόν

Την ίδια ώρα, ο έκπτωτος Καταλανός ηγέτης Κάρλες Πουτζντεμόν, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται μαζί με τέσσερα μέλη της κυβέρνησής του, έστειλε μια ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύεται σήμερα στην καταλανική εφημερίδα El Punt Avui, ζητώντας "την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται όμηροι από το ισπανικό κράτος".

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε φλαμανδικό (ολλανδόφωνο) τηλεοπτικό κανάλι του Βελγίου, ο Πουτζντεμόν δηλώνει βέβαιος για την επικράτηση των φιλο-αποσχιστικών δυνάμεων στις εκλογές του Δεκεμβρίου στην Καταλονία.

2017 11 08T091419Z 888951003 RC1FFB67A730 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA RAJOY 1

Πηγή: Reuters

Ικανοποιημένος ο Ραχόι από τις δηλώσεις του Βέλγου πρωθυπουργού

Στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας De Morgen επισημαίνεται πως ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι παρουσιάζεται ικανοποιημένος με τις διαβεβαιώσεις του Βέλγου πρωθυπουργού Σαρλ Mισέλ χτες στη Βουλή ότι η βελγική Δικαιοσύνη θα είναι αυτή που θα αποφασίσει για την έκδοση ή μη του Πουτζντεμόν και η πολιτική εξουσία δεν θα έχει την παραμικρή ανάμιξη.

Έκκληση Γιούνκερ προς Ευρωπαίους για αποφυγή αποσχιστικών κινημάτων

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έκανε έκκληση σήμερα στην Ευρώπη να αντισταθεί στις αποσχιστικές τάσεις, σε μια περίοδο που η υπόθεση της ανεξαρτησίας της Καταλονίας έχει διχάσει βαθύτατα την Ισπανία.

Η αντιπαράθεση μεταξύ της Μαδρίτης και των υποστηρικτών της καταλανικής ανεξαρτησίας έχει υποκινήσει αυτονομιστικά αισθήματα πολύ πέραν των συνόρων της Ισπανίας.

ggg

Πηγή: Reuters

"Οι εθνικισμοί είναι το δηλητήριο που εμποδίζει την Ευρώπη να συνεργάζεται" είπε ο Γιούνκερ σε ομιλία του σε ένα πανεπιστήμιο της πόλης Σαλαμάνκα. "Δεν μπορούμε να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια επειδή ήρθε η ώρα να κάνουμε αυτό που πρέπει να γίνει. Λέω «όχι» σε κάθε μορφή απόσχισης που αποδυναμώνει την Ευρώπη και διευρύνει περαιτέρω τις υπάρχουσες ρωγμές", τόνισε.

Οι δηλώσεις του Γιούνκερ εκτιμάται ότι θα απογοητεύσουν ακόμη περισσότερο τον αποπεμφθέντα πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος έφυγε στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα και έχει ζητήσει την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει.

Η καταλανική κρίση έχει οδηγήσει την Ισπανία στη χειρότερη πολιτική κρίση της ιστορίας της μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, πριν από 40 χρόνια.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, που βρισκόταν επίσης στη Σαλαμάνκα, ευχαρίστησε στον Γιούνκερ για την υποστήριξή του "σε αυτές τις δύσκολες εποχές".

"Ο Γιούνκερ έχει στηρίξει τις ενέργειες τις ισπανικής κυβέρνησης, έχει εκφράσει τον σεβασμό του για το σύνταγμα, τους νόμους και το νομικό σύστημά μας" είπε απευθυνόμενος σε καθηγητές και φοιτητές που παρακολούθησαν την εκδήλωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ