Λίβανος: Ο πρόεδρος αφήνει υπόνοιες περί «απαγωγής» του αλ-Χαρίρι από το Ριάντ
Πηγή: REUTERS/Mohamed Azakir

Διευκρινήσεις αναφορικά με τους λόγους που ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σαάντ αλ-Χαρίρι, απαγορεύεται να φύγει από τη Σαουδική Αραβία και να επιστρέψει στη Βηρυτό, ζήτησε ο λιβανέζος πρόεδρος από το Ριάντ, αφήνοντας υπόνοιες περί κράτησής του. 

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος Μισέλ Αούν δήλωσε πως «ο Λίβανος δεν δέχεται ο πρωθυπουργός του να βρίσκεται σε μια κατάσταση που αντιβαίνει στις διεθνείς συνθήκες και στους καθιερωμένους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ κρατών».

Οι λιβανικές αρχές πιστεύουν πως ο Χαρίρι κρατείται στη Σαουδική Αραβία, απ' όπου ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την παραίτησή του, έχουν δηλώσει δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι της λιβανικής κυβέρνησης, ένας ανώτερος πολιτικός που πρόσκειται στον Χαρίρι και μια τέταρτη πηγή.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου δήλωσε πως οτιδήποτε έχει πει ή μπορεί να πει ο πρωθυπουργός Σαάντ αλ-Χαρίρι «δεν αντανακλά την πραγματικότητα» εξαιτίας του μυστηρίου που καλύπτει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται από την περασμένη εβδομάδα που παραιτήθηκε ενώ βρισκόταν στη Σαουδική Αραβία.

Ο πρόεδρος Μισέλ Αούν αναφέρει πως κάθε τοποθέτηση ή κίνηση του Χαρίρι «είναι αποτέλεσμα της ύποπτης και μυστηριώδους κατάστασης που βιώνει στο βασίλειο».

Εξάλλου ανώτερος λιβανέζος αξιωματούχος δήλωσε σήμερα προς το Ρόιτερ πως ο πρόεδρος Αούν είπε σε ξένους πρεσβευτές ότι ο Χαρίρι έχει «απαχθεί» και ότι πρέπει να χαίρει ασυλίας.

Ο Αούν διεξάγει συναντήσεις με υψηλά ιστάμενους λιβανέζους πολιτικούς καθώς και με ξένους διπλωμάτες. Το σχόλιο περί «απαγωγής» του Χαρίρι το έκανε χθες Παρασκευή, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Από το γραφείο του Αούν έγινε επίσης γνωστό πως ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τηλεφώνησε σήμερα στον λιβανέζο πρόεδρο για να συζητήσει μαζί του τις εξελίξεις μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση που ανακοίνωσε ο Χαρίρι την περασμένη εβδομάδα ενώ βρισκόταν στη Σαουδική Αραβία.

Ο Μακρόν, ο οποίος πραγματοποίησε την Πέμπτη μια απρογραμμάτιστη επίσκεψη στο Ριάντ, υπογράμμισε την προσήλωση της Γαλλίας στην υποστήριξη του Λιβάνου, της ενότητας και της κυριαρχίας του, αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Αούν.

Στο Κάιρο έγινε γνωστό από το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών πως ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι έστειλε σήμερα τον υπουργό του επί των Εξωτερικών για συνομιλίες σε αραβικές χώρες σχετικά με την περιφερειακή κρίση που έχει προκαλέσει η παραίτηση του Χαρίρι.

Η παραίτηση του Χαρίρι έχει βυθίσει τον Λίβανο σε κρίση, σπρώχνοντας αυτή τη μικρή αραβική χώρα στην πρώτη γραμμή της αντιπαλότητας ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν και αυξάνοντας τις περιφερειακές εντάσεις.

Ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, το Ομάν και τη Σαουδική Αραβία για διμερείς συνομιλίες, αλλά και για να συζητήσει τις περιφερειακές εξελίξεις κομίζοντας ένα μήνυμα από τον Σίσι, αναφέρεται στη δήλωση του υπουργείου.

«Η περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών εντάσσεται στο πλαίσιο των μόνιμων διαβουλεύσεων ανάμεσα στην Αίγυπτο και άραβες αδελφούς για τις αμοιβαίες σχέσεις και τις συνθήκες στην περιοχή, ιδιαίτερα στη σκιά των εξελίξεων που σημειώνονται στην πολιτική αρένα του Λιβάνου», αναφέρεται.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως ο υπουργός θα επιβεβαιώσει τη θέση της Αιγύπτου σχετικά με την ανάγκη να υπάρξει αραβική αλληλεγγύη και να αποφευχθούν αρνητικές επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια.

Η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει πως ο Χαρίρι παραιτήθηκε επειδή η Χεζμπολάχ, η οποία περιλαμβάνεται στην κυβέρνηση συνασπισμού του Χαρίρι, έχει καταλάβει το πολιτικό σύστημα του Λιβάνου. Η Χεζμπολάχ, μια σιιτική οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν, έχει κατηγορήσει το Ριάντ ότι κρατεί τον Χαρίρι και τον υποχρέωσε να παραιτηθεί για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα.

Ο Σίσι δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι κατά των στρατιωτικών πληγμάτων κατά του Ιράν ή της Χεζμπολάχ λέγοντας ότι υπάρχει αρκετή αναταραχή στη Μέση Ανατολή και υπογράμμισε τη σημασία της αποκλιμάκωσης.


Διαβάστε επίσης

Ιρανή χορεύει χωρίς μαντίλα και ξεσηκώνει αντιδράσεις αλλά και κύμα συμπαράστασης

«Οι γυναίκες οδηγούν τη ζωή τους», λέει η πρώτη γυναίκα που έπιασε τιμόνι στη Σ. Αραβία

Γιατί η αστυνομία στο Λίβανο γίνεται πιο… σέξι

ΟΠΕΚ: Το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι με ευθύνη Τραμπ