ΚΟΣΜΟΣ

Η Μέι υπόσχεται προστασία στην ΕΕ από την «ρωσική επιθετικότητα»

Η Μέι υπόσχεται προστασία στην ΕΕ από την «ρωσική επιθετικότητα»
REUTERS

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή της θα διατηρήσει τη δέσμευσή της να προστατέψει την Ευρώπη έπειτα από το Brexit, κατηγορώντας την Ρωσία για στρατιωτική επιθετικότητα και παρεμβάσεις σε εκλογές.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει άνευ όρων δεσμευμένο στη διατήρηση της ασφάλειας της Ευρώπης», τόνισε η βρετανίδα πρωθυπουργός σε μια ομιλία της στο Γκίλντχολ στο Λονδίνο, επισημαίνοντας ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να παράσχει βοήθεια σε χώρες που πέφτουν θύματα αυτής της επιθετικότητας.

«Η συνολική νέα οικονομική σχέση που επιδιώκουμε θα ενισχύσει την κοινή μας δέσμευση σε ανοιχτές οικονομίες και ελεύθερες κοινωνίες ενάντια σε όσους επιδιώκουν να τις υπονομεύσουν», συμπλήρωσε.

Η Μέι κατηγόρησε την Ρωσία για υποκίνηση της βίας στην ανατολική Ουκρανία, για επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου αρκετών ευρωπαϊκών χωρών και ότι εξαπολύει εκστρατείες κυβερνοεπιθέσεων.

Παράλληλα κατηγόρησε την Μόσχα ότι επεμβαίνει σε εκλογές, υποστηρίζοντας ότι τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις σε μια απόπειρα να υπονομεύσουν τους θεσμούς δυτικών χωρών.

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση της εργάζεται για την μεταρρύθμιση του ΝΑΤΟ ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τη ρωσική επιθετικότητα και έχει εντείνει τη στρατιωτική και οικονομική στήριξη στην Ουκρανία.

«Θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπίσουμε τη ρωσική δραστηριότητα», τόνισε, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ίδια επιθυμεί καλύτερες σχέσεις με την Μόσχα αν αυτή εργαστεί για την προώθηση της ειρήνης. «Η Ρωσία μπορεί και ελπίζω μια μέρα να το κάνει, να επιλέξει αυτή τη διαφορετική πορεία», δήλωσε, καταλήγοντας ότι: «αλλά όσο δεν το κάνει, θα δράσουμε μαζί για να προστατέψουμε τα συμφέροντά μας και τη διεθνή τάξη στην οποία στηριζόμαστε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ