ΚΟΣΜΟΣ

Ζιμπάμπουε: Τανκς εθεάθησαν να κινούνται προς την πρωτεύουσα

Ζιμπάμπουε: Τανκς εθεάθησαν να κινούνται προς την πρωτεύουσα
REUTERS/Philimon Bulawayo/File Photo

Τέσσερα τεθωρακισμένα άρματα μάχης εθεάθησαν να κινούνται προς την πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, Χαράρε, την Τρίτη, μία μόλις μέρα μετά τη δήλωση του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων ότι είναι έτοιμος να επέμβει προκειμένου να αντιμετωπίσει τους υποστηρικτές του αποπεμφθέντος αντιπροέδρου της χώρας Έμερσον Μνανγκάγκουα.   

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που επικαλείται το Reuters, ακόμη δύο τανκς είναι σταθμευμένα στην άκρη του κεντρικού δρόμου που οδηγεί από το Χαράρε στο Τσινχχούι, σε απόσταση περίπου 20 χλμ από την πρωτεύουσα.

Νωρίτερα, η νεολαία του κυβερνώντος κόμματος κατηγόρησε τον αρχηγό του στρατού για ανατροπή του Συντάγματος, καθώς απείλησε να επέμβει μετά την απόφαση του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε να αποπέμψει τον αντιπρόεδρο την προηγούμενη εβδομάδα, βυθίζοντας τη χώρα στην κρίση.

Ο 75χρονος Μνανγκάκουα, βετεράνος των απελευθερωτικών πολέμων της Ζιμπάμπουε στη δεκαετία του 1970, θεωρείτο ως πιθανός διάδοχος του Μουγκάμπε μέχρι την αποπομπή του στις 6 Νοεμβρίου.

2017 11 08T182401Z 453238050 RC1A0DAB0870 RTRMADP 3 ZIMBABWE POLITICS


Πηγή:REUTERS/Philimon Bulawayo

Η πτώση του φάνηκε να ανοίγει τον δρόμο για τη σύζυγο του Μουγκάμπε, Γκρέις, να διαδεχθεί τον 93χρονο πρόεδρο, τον μοναδικό ηγέτη που έχει γνωρίσει η Ζιμπάμπουε στα 37 χρόνια ανεξαρτησίας της.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, Κονσταντίνο Τσιουένγκα, απέιλησε ανοικτά χθες να επέμβει αν δεν σταματήσει η καταστολή των βετεράνων πολέμου.

«Πρέπει να υπενθυμίσουμε σε εκείνους που βρίσκονται πίσω από τις τρέχουσες προδοτικές αταξίες πως, όταν πρόκειται για θέματα προστασίας της επανάστασής μας, ο στρατός δεν θα διστάσει να παρέμβει», ανέφερε ο Τσιουένγκα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες.

2017 11 06T145032Z 778327296 RC1DFE5FCF00 RTRMADP 3 ZIMBABWE POLITICS


Πηγή:REUTERS/Philimon Bulawayo/File Photo

Η Γκρέις Μουγκάμπε, 52 ετών, έχει εξασφαλίσει υποστήριξη από την ισχυρή νεολαία του κυβερνώντος κόμματος ZANU-PF. Η άνοδός της την έχει φέρει σε αντιπαράθεση με τους βετεράνους του πολέμου της ανεξαρτησίας, οι οποίοι είχαν κάποτε προνομιακό ρόλο στο κυβερνών κόμμα υπό τον Μουγκάμπε, αλλά αποκλείονται όλο και περισσότερο από υψηλόβαθμους κυβερνητικούς και κομματικούς ρόλους τα τελευταία χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ