ΚΟΣΜΟΣ

Οι Γερμανοί δίνουν εξηγήσεις για τους ελέγχους σε επιβάτες από Ελλάδα

Οι Γερμανοί δίνουν εξηγήσεις για τους ελέγχους σε επιβάτες από Ελλάδα
Getty Images / ideal image/ Sean Gallup / Staff/ file photo

Τους λόγους για τους οποίους γίνονται εκτεταμένοι έλεγχοι σε όσους Έλληνες πολίτες ταξιδεύουν αεροπορικώς στη Γερμανία, εξηγεί το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, μετανάστες επιχειρούν να περάσουν σε γερμανικό έδαφος με πλαστά έγγραφα που δείχνουν ότι είναι Έλληνες υπήκοοι.

«Στο πλαίσιο δειγματοληπτικών ελέγχων που έγιναν σε πτήσεις από την Ελλάδα μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2017 διαπιστώθηκαν 1.000 παράτυπες είσοδοι» δήλωσε χαρακτηριστικά το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας στη Deutsche Welle.

Όπως ανέφερε, «ο αριθμός αυτός είναι πολλαπλάσιος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο αριθμό όλων των υπόλοιπων πτήσεων από χώρες της ΕΕ».

Πηγή της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Γερμανίας επιβεβαίωσε από την πλευρά της στη DW ότι «αντιμετωπίζουμε τις πτήσεις από την Ελλάδα σα να προέρχονται από τη Τουρκία ή την Αίγυπτο».

Η Γερμανία είχε ειδοποιήσει την Κομισιόν ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου για την εξάμηνη επαναφορά των συνοριακών ελέγχων ειδικά για την Ελλάδα επικαλούμενη λόγους εσωτερικής ασφάλειας υπό το φόβο εισροής στο έδαφός της παράτυπων μεταναστών.

Παρέμβαση Βρυξελλών για τους ελέγχους

Το ζήτημα των επισταμένων ελέγχων των επιβατών από Ελλάδα στα γερμανικά αεροδρόμια θα συζητηθεί την Τετάρτη σε τριμερή συνάντηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ελλάδας και της Γερμανίας, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, αρμόδια για τη μεταναστευτική πολιτική Νατάσα Μπερτό.

Ερωτηθείσα σχετικά η Ν. Μπερτό σημείωσε ότι η Γερμανία είναι μία από τις χώρες που έχουν επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα και συγκεκριμένα στις πτήσεις από Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της παράτυπης μετανάστευσης.

«Η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις διαβεβαιώσεις που έχει λάβει από τη Γερμανία ότι τα εν λόγω μέτρα είναι στοχευμένα και περιορισμένα στα αυστηρώς αναγκαία προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια πολιτική και η εσωτερική ασφάλεια, ενώ ο αντίκτυπος στην ελεύθερη μετακίνηση θα είναι μικρός», δήλωσε η Ν. Μπερτό.

Επίσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Γερμανία συνεργάζονται στενά και στο πλαίσιο αυτό μετά από επαφές που είχε η Επιτροπή σε πολιτικό επίπεδο, θα διεξαχθεί αύριο τριμερής συνάντηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων από την Επιτροπή, Ελλάδα και Γερμανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ