ΚΟΣΜΟΣ

«Βαρύ» το πένθος στην Αίγυπτο για το μακελειό με τους 305 νεκρούς (pics)

«Βαρύ» το πένθος στην Αίγυπτο για το μακελειό με τους 305 νεκρούς (pics)
AHMED HASSAN/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βαρύ είναι το πένθος στην Αίγυπτο για την φονικότερη τρομοκρατική επίθεση στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, που στέρησε τη ζωή σε 305 ανθρώπους και τραυμάτισε εκατοντάδες άλλους.

Στο βαρύ τριήμερο εθνικό πένθος της Αιγύπτου, συμμετείχε σήμερα η Κοπτική Εκκλησία, με όλους τους ναούς της να κτυπάνε πένθιμα τις καμπάνες της σε όλη την επικράτεια στις 12 ακριβώς το μεσημέρι. Μία πράξη αλληλεγγύης, που τονίζουν ιδιαίτερα τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Την ίδια στιγμή, στις εκκλησίες ο κόσμος πραγματοποιούσε προσευχές και αμέτρητοι είναι οι χριστιανοί που άναψαν από ένα κερί στη μνήμη όλων αυτών των αθώων θυμάτων.

Η Κοπτική Εκκλησία της Αιγύπτου εξέφρασε τα πιο θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες.

18765784

STR/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τραγικός ο απολογισός του «αίματος»

Επίσημες πηγές επιβεβαιώσαν ότι έχασαν τη ζωή τους 305 άνθρωποι στην επίθεση της Παρασκευής, ανάμεσα στους οποίους 27 παιδιά. Την ίδια ώρα, το κρατικό αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, μετέδωσε ότι οι τραυματίες, ανέρχονται στους 128.

Αν και ακόμη καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τζιχαντιστές, κάτι που επιβεβαίωσε το Σάββατο και η αιγυπτιακή εισαγγελία.

Η επίθεση σημειώθηκε χθες Παρασκευή στη διάρκεια της προσευχής στο τέμενος αλ Ράουντα στην πόλη Μπιρ αλ Άμπεντ, 40 χιλιόμετρα δυτικά το αλ Αρίς, πρωτεύουσα της επαρχίας του Βόρειου Σινά. Στην περιοχή αυτή οι δυνάμεις ασφαλείας μάχονται με μια οργάνωση, παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στην Αίγυπτο.

18764518

STR/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι ένοπλοι που επιτέθηκαν σε τέμενος στο Σινά έφεραν σημαία του «Ισλαμικού Κράτους»

Οι ένοπλοι, που σκότωσαν περισσότερους από 300 ανθρώπους είχαν μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους και ήταν 25 έως 30 στον αριθμό, αναφέρεται σε σημερινή δήλωση που εκδόθηκε από την αιγυπτιακή εισαγγελία.

Οι ένοπλοι, μερικοί από τους οποίους φορούσαν μάσκες και στολές στρατιωτικού στυλ, περικύκλωσαν το τζαμί αποκλείοντας παράθυρα και την είσοδο και άνοιξαν πυρ στο εσωτερικό του με αυτόματα όπλα, προστίθεται στη δήλωση, στην οποία οι εισαγγελείς επικαλούνται την έρευνά τους και συνεντεύξεις με επιζώντες τραυματίες.

«Ο αριθμός τους ήταν μεταξύ 25 και 30, κρατούσαν τη σημαία του Νταές και πήραν θέσεις μπροστά από την πόρτα του τζαμιού και τα 12 παράθυρά του με αυτόματα τουφέκια», αναφέρεται στη δήλωση, στην οποία χρησιμοποιείται το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ