ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ψευδή κατάθεση στο FBI σε βάρος του Μάικλ Φλιν

ΗΠΑ: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ψευδή κατάθεση στο FBI σε βάρος του Μάικλ Φλιν
REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Κατηγορίες εναντίον του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ Μάικλ Φλιν απήγγειλε ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερ Μούλερ.

Σύμφωνα με το CNNi, ο εισαγγελέας κατηγορεί τον Φλιν ότι είπε ψέματα στο FBI, και μάλιστα εσκεμμένα, σχετικά με τις συζητήσεις με τον Ρώσο πρέσβη.

Ο Φλιν είναι ο πρώτος αξιωματούχος, που μετείχε στην κυβέρνηση Τραμπ και ο τέταρτος που σχετίζεται με την προεκλογική του καμπάνια, εναντίον του οποίου απαγγέλλονται κατηγορίες.

Τον περασμένο μήνα, ο Μούλερ απήγγειλε κατηγορίες εναντίον ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ Πολ Μάναφορτ αλλά και του αναπληρωτή του Ρικ Γκέιτς. Και οι δύο άντρες δήλωσαν ότι είναι αθώοι.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο ελληνικής καταγωγής Τζορτζ Παπαδόπουλος, πρώην σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων της καμπάνιας Τραμπ, παραδέχτηκε ότι είπε ψέματα στο FBI για τις επαφές που είχε με αξιωματούχους, που έχουν σχέσεις με τη ρωσική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Φλιν φέρεται να κατέθεσε ψευδώς σε πράκτορες της ομοσπονδιακής αστυνομίας ότι δεν ζήτησε από τον Ρώσο πρεσβευτή Σεργκέι Κισλιάκ να αποφύγει η Μόσχα να κλιμακώσει την ένταση μετά την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της από τις ΗΠΑ επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα. Δήλωσε επίσης ψευδώς ότι δεν θυμάται ότι ο Ρώσος διπλωμάτης του είπε ότι η Ρωσία αποφάσισε να αντιμετωπίσει με μετριοπάθεια τις κυρώσεις, ως αποτέλεσμα του αιτήματός του.

Φέρεται, επίσης, να δήλωσε αναληθώς ότι δεν ζήτησε από τον πρεσβευτή της Ρωσίας να καθυστερήσει την ψηφοφορία σε ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι ο διπλωμάτης ουδέποτε του ανέφερε ποια θα είναι η απάντηση της Ρωσίας στο αίτημά του.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Φλιν αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου σήμερα στις 17.30 (ώρα Ελλάδας) για να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, ο Φλιν αναμένεται να δηλώσει ένοχος στην κατηγορία της ψευδούς κατάθεσης σε πράκτορες του FBI που ερευνούσαν την υπόθεση της ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ