ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος στις έρευνες για επιζώντες του υποβρυχίου στην Αργεντινή

Τέλος στις έρευνες για επιζώντες του υποβρυχίου στην Αργεντινή
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Απελπισμένοι συγγενείς παρακαλούν τους αξιωματικούς της Αργεντινής να μην σταματήσουν την έρευνα διάσωσης των 44 μελών υποβρυχίου της χώρας, μετά από ανακοίνωση του πολεμικού ναυτικού ότι πλέον πρόκειται μόνο για επιχείρηση ανάκτησης.

Έχουν περάσει περισσότερες από δύο εβδομάδες από την ημέρα που το Σαν Χουάν χάθηκε ξαφνικά από τα ραντάρ. Η ανακοίνωση του ναυτικού της Αργεντινής για τις έρευνες, έφερε την έντονη αντίδραση των οικείων των ναυτικών. Κάποιο εξ αυτών λιποθυμήσαν, άλλοι χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα συνειδητοποιώντας πως δεν θα ξαναδούν τους αγαπημένους τους.

«Νοιώθουμε πως είναι ακόμα ζωντανοί. Σας παρακαλούμε, μην αναστείλετε τις έρευνες», δήλωσε μια συγγενείς στο Todo Noticias, μέσο που συνεργάζεται με το CNNi.

Οι Αρχές ήδη, έχουν αφιερώσει τον διπλάσιο χρόνο από όσο συνήθως υπολογίζεται για τις έρευνες διάσωσης, δεδομένου ότι το υποβρύχιο έχει βυθιστεί, εξήγησε ο εκπρόσωπος του ναυτικού, την Πέμπτη. Αξιωματούχοι τις προηγούμενες ημέρες υπολόγισαν ότι το υποβρύχιο είχε αρκετό αέρα για δέκα ημέρες.

Το έργο των Αρχών θα συνεχιστεί έως ότου βρεθεί το υποβρύχιο όμως θεωρείται απίθανο να βρεθούν οι 44 ναυτικοί. Οι συγγενείς με τη σειρά τους, θέλουν να δουν τα πτώματα τους, για να μπορέσουν να θρηνήσουν.

Το τελευταίο μήνυμα του πληρώματος του υποβρυχίου

Δραματικό ήταν το τελευταίο μήνυμα του υποβρυχίου.Το πλήρωμα, όπως αποκάλυψε το τηλεοπτικό δίκτυο A24 του Μπουένος Άιρες, στο εν λόγω μήνυμα ανέφερε πως υπάρχει βραχυκύκλωμα και αρχή πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, θαλασσινό νερό εισήλθε στο υποβρύχιο από το σνόρκελ, το σωλήνα που επιτρέπει στα πετρελαιοκίνητα υποβρύχια σαν το San Juan να λειτουργήσουν τις μηχανές τους σε κατάδυση επιτρέποντας την έξοδο των αερίων καύσης και την είσοδο φρέσκου αέρα.

«Η είσοδος θαλασσινού νερού από το σύστημα εξαερισμού προς το ρεζερβουάρ των μπαταριών 3 προκάλεσε βραχυκύκλωμα και αρχή πυρκαγιάς», σύμφωνα με το κείμενο του μηνύματος. «Οι μπαταρίες της πλώρης είναι εκτός λειτουργίας».

Στο τελευταίο μήνυμα αναφέρεται επίσης ότι το υποβρύχιο «προς το παρόν πλέει σε κατάδυση» και ότι θα συνεχίσει να ενημερώνει την στρατιωτική διοίκηση.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Αργεντινής είχε ανακοινώσει ότι το υποβρύχιο έκανε γνωστό ότι είχε αβαρία στις μπαταρίες του, όμως κατόρθωσε να την ελέγξει.

Η τελευταία επικοινωνία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης, 15 Νοεμβρίου, όταν το υποβρύχιο βρισκόταν στον κόλπο του Σαν Χόρχε, 450 χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών της Αργεντινής.

Λίγο αργότερα καταγράφηκε υποθαλάσσια έκρηξη ανιχνεύθηκε στην περιοχή της τελευταίας θέσης του υποβρυχίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ