ΚΟΣΜΟΣ

Με κυάνιο αυτοκτόνησε ο Πράλγιακ στο δικαστήριο της Χάγης

Με κυάνιο αυτοκτόνησε ο Πράλγιακ στο δικαστήριο της Χάγης
ICTY via REUTERS

Η προκαταρκτική νεκροψία-νεκροτομή που διενεργήθηκε στη σορό του Σλόμπονταν Πράλγιακ καταδεικνύει ότι ο καταδικασθείς για εγκλήματα πολέμου, πέθανε από δηλητηρίαση με κυάνιο.

Υπενθυμίζεται πως ο Πράλγιακ, ήπιε το δηλητήριο στην αίθουσα του δικαστηρίου αμέσως μετά την ανακοίνωση της καταδίκης του και της επιβολής 20ετους κάθειρξης σε βάρος του και πέθανε λίγο αργότερα.

Σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσαν Ολλανδοί εισαγγελείς επισημαίνουν ότι οι τοξολογικές εξετάσεις δείχνουν ότι «ο Πράλγιακ είχε υψηλά επίπεδα κυανιούχου καλίου στο αίμα του. Αυτό οδήγησε στο να υποστεί καρδιακή ανακοπή, η οποία όπως φαίνεται είναι η πιθανή αιτία θανάτου του».

Ολλανδία: Έρευνα για την αυτοκτονία του Πράλγιακ μέσα στο δικαστήριο της Χάγης

Συναισθηματικές αντιδράσεις στη Βοσνία για τον θάνατο του Πράλιακ υπογραμμίζουν τις συνεχιζόμενες διαιρέσεις στα Βαλκάνια, όπου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είχε στόχο να φέρει τη συμφιλίωση, όμως καταδικασμένοι εγκληματίες πολέμου συχνά τιμώνται εκεί σαν ήρωες.

Περίπου 1.000 εθνικιστές συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη για μια Λειτουργία για τον Πράλιακ, έναν πρώην κινηματογραφικό και θεατρικό παραγωγό, στο Μόσταρ της Βοσνίας, πόλη γνωστή για την καταστροφή της εμβληματικής Παλιάς Γέφυράς της.

Από την άλλη, μουσουλμάνοι θύματα της βίας στη διάρκεια του πολέμου καλωσόρισαν την καταδίκη του σε κάθειρξη 20 ετών και εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα αποτρέψει μελλοντικά εγκλήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ