ΚΟΣΜΟΣ

Κίεβο: Συνελήφθη ο πρώην Γεωργιανός πρόεδρος Σαασκαβίλι (pics&vids)

Κίεβο: Συνελήφθη ο πρώην Γεωργιανός πρόεδρος Σαασκαβίλι (pics&vids)
REUTERS/Valentyn Ogirenko

Συνελήφθη από τους άνδρες της ασφάλειας ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος νωρίτερα απειλούσε να πέσει από ταράτσα κτιρίου, μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα, οι ουκρανικές Αρχές εισέβαλλαν στο διαμέρισμά του, στο κέντρο της Ουκρανίας, με ένταλμα έρευνας. Στη συνέχεια, ο Σαακασβίλι ανέβηκε στην οροφή του κτιρίου και απείλησε να αυτοκτονήσει.

Όπως μετέδωσε το Russia Today, ο πρώην πρόεδρος φώναζε στο συγκεντρωμένο πλήθος:

Θέλουν να με απαγάγουν γιατί προσπαθώ να προστατέψω τον ουκρανικό λαό. Θέλουν να το κάνουν παράνομα, αλλά δεν θα τους περάσει.

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται την ίδια ώρα κάτω από το διαμερισμά του, μεταξύ υποστηρικτών του και της αστυνομίας, ενώ ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι έχουν γίνει και άλλες συλλήψεις.

Ο 49χρονος Σαακασβίλι ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Γεωργίας από το 2008 έως το 2013, έπεσε σε δυσμένεια και αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα του και να πάει στη Ουκρανία όπου τον Μάιο του 2015 έλαβε την ουκρανική ιθαγένεια και διορίστηκε διοικητής της Οδησσού.

Παραιτήθηκε από τη θέση αυτή τον Νοέμβριο του 2016 κατηγορώντας τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο ότι «λεηλάτησε» τους Ουκρανούς.

Στις 26 Ιουλίου, ο Ποροσένκο ανακάλεσε την ουκρανική ιθαγένεια του Σαακασβίλι για υποτιθέμενη υποβολή ψευδών πληροφοριών κατά την υποβολή αίτησης για διαβατήριο.

Έτσι ο Σαακασβίλι βρέθηκε «άπατρις» καθώς, εκτός από την ουκρανική έχει χάσει και την ιθαγένεια της Γεωργίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ