ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ ενημέρωσε τον Αμπάς ότι σκοπεύει να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ

Ο Τραμπ ενημέρωσε τον Αμπάς ότι σκοπεύει να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ
EPA/ATEF SAFADI

Την πρόθεσή του να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ φέρεται να ανακοίνωσε στον Μαχμούντ Αμπάς ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, όπως ανέφεραν πηγές της Παλαιστινιακής Αρχής.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Αμπάς, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος προειδοποίησε τον Τραμπ ότι η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ θα έχει «επικίνδυνες συνέπειες».

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται εκπρόσωπο Τύπου του Αμπάς, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος προέτρεψε τον Πάπα Φραγκίσκο αλλά και τους ηγέτες της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Ιορδανίας να παρέμβουν και να εμποδίσουν το σχέδιο μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τηλεφώνησε στον Αμπας για να τον διαβεβαιώσει ότι η Μόσχα στηρίζει το ενδεχόμενο να επαναληφθούν οι συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστινιακών αρχών, με επίκεντρο μεταξύ άλλων και το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, επισήμανε το Κρεμλίνο σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα. Περαιτέρω λεπτομέρειες δεν δόθηκαν σχετικά με το θέμα.

Νωρίτερα σήμερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ αναβλήθηκε.

«Ο πρόεδρος ήταν σαφής για αυτό το θέμα από την αρχή: το ζήτημα δεν είναι το αν (σ.σ. η αμερικανική πρεσβεία θα μεταφερθεί από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ), το ζήτημα είναι το πότε», ανέφερε ο Χόγκαν Γκίντλι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Αντιδράσεις για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Τις τελευταίες ώρες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δέχεται πιέσεις για το ζήτημα της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Τουρκία –δύο χώρες σύμμαχοι των ΗΠΑ- έχουν διαμηνύσει ότι η αναγνώριση αυτή ενδέχεται να προκαλέσει ταραχές στην περιοχή.

Μάλιστα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ακόμη και με τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ.

«Κύριε Τραμπ, η Ιερουσαλήμ είναι κόκκινη γραμμή για τους μουσουλμάνους», είπε σήμερα ο κ. Ερντογάν, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

«Αυτό μπορεί να φτάσει μέχρι και τη διακοπή των δεσμών της Τουρκίας με το Ισραήλ. Προειδοποιώ τις ΗΠΑ να μην προβούν σε τέτοιο βήμα καθώς θα βαθύνει τα προβλήματα στην περιοχή» είπε επίσης ο Τούρκος πρόεδρος.

Το Ισραήλ έθεσε την Ιερουσαλήμ υπό τον πλήρη έλεγχό του κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967. Έκτοτε, έχει εγκαταστήσει κυβερνητικές και δημόσιες υπηρεσίες εκεί.

Παρόλα αυτά, η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει την ιστορική πόλη ως αδιαίρετη πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους καθώς οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν το ανατολικό τμήμα ως πρωτεύουσα δικού τους μελλοντικού κράτους.

Το «μήνυμα» του Τούρκου προέδρου ήρθε μια μόλις ημέρα μετά την ανακοίνωση του πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον, ο οποίος ξεκαθάρισε την πάγια στήριξη του Ριάντ στους Παλαιστίνιους.

Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να διευθετηθεί «μέσω διαπραγματεύσεων» δήλωσε με τη σειρά της, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να αναγνωρίσει την Ιερή Πόλη, την οποία κατέλαβε και προσάρτησε το Ισραήλ, ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους.

«Μία λύση θα πρέπει να εξευρεθεί μέσω διαπραγματεύσεων για την επίλυση του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ ως μελλοντικής πρωτεύουσας των δύο κρατών (του ισραηλινού και του παλαιστινιακού), με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις επιθυμίες και των δύο μερών», δήλωσε η Μογκερίνι, υποδεχόμενη στις Βρυξέλλες τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για μια «ανεπίσημη συνάντηση» με τους υπουργούς Εξωτερικών των «28» σε ένα υπόβαθρο εντάσεων με την ΕΕ για τους ισραηλινούς οικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ