ΚΟΣΜΟΣ

Επεισόδια σε Δυτική Όχθη, Λωρίδα της Γάζας, Ιερουσαλήμ - Σε νέα Ιντιφάντα καλεί η Χαμάς

Επεισόδια σε Δυτική Όχθη, Λωρίδα της Γάζας, Ιερουσαλήμ - Σε νέα Ιντιφάντα καλεί η Χαμάς
REUTERS/Mussa Qawasma

Η οργή σιγοβράζει. Μετά το διάγγελμα Τραμπ, το βράδυ της Τετάρτης, όπου αναγνώριζε επισήμως και μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, τα σποραδικά επεισόδια και οι μεμονωμένες κραυγές μοιάζουν να είναι το υπόκωφο προμήνυμα μιας «έκρηξης» απρόβλεπτου μεγέθους και συνεπειών. 

Η απόφαση Τραμπ απειλεί να βυθίσει όχι μόνο το Ισραήλ και την ευρύτερη Μέση Ανατολή στο χάος αλλά και να τορπιλίσει την κατ’αρχήν συμφωνία μεταξύ των δύο αντίπαλων παλαιστινιακών οργανώσεων Φατάχ και Χαμάς για τη Λωρίδα της Γάζας και να προκαλέσει νέο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών για τη διαχείριση της νέας, επαπειλούμενης κρίσης.

Κι ενώ οι δύο πλευρές παλεύουν να δώσουν τέλος στο «σχίσμα» που χρονολογείται από το 2007 – όταν η ισλαμική Χαμάς πήρε τον έλεγχο της Γάζας από τη Φατάχ τού Μαχμούντ Αμπάς – η ανακοίνωση Τραμπ απειλεί να διχάσει εκ νέου τους Παλαιστινίους, με τη Χαμάς να καλεί σε μία νέα Ιντιφάντα και τον ηγέτη της, Ισμαήλ Χανίγια να αξιώνει από τον Αμπάς να αποσυρθεί από την ειρηνευτική διαδικασία ‘made in USA’ και τη Φατάχ να προτρέπει σε αυτοσυγκράτηση για την αποφυγή ενός νέου κύκλου βίας.

2017 12 07T131132Z 1566580384 RC1B25002C50 RTRMADP 3 USA TRUMP ISRAEL

Ένας Παλαιστίνιος διαδηλωτής ετοιμάζεται να βάλει φωτιά στην 'αστερόεσσα', κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και ισραηλινών στρατιωτών στον εβραϊκό οικισμό Μπέιτ Ελ, κοντά στη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη - REUTERS/Mohamad Torokman

Σε μία προσπάθεια να προλάβουν τις εξελίξεις, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ραμί Αλ – Χαμντάλα και άλλοι εκπρόσωποι της Φατάχ έφτασαν στη Γάζα για να συναντηθούν με μέλη της Χαμάς. «Η ιστορική συγκυρία επιβάλλει σύμπνοια για την επιτάχυνση της ένωσης της πατρίδας μας», τόνισε ο Αλ – Χαμντάλα, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ταραχές σε Δυτική Όχθη, Λωρίδα της Γάζας και Ιερουσαλήμ

Όμως, ο κύβος μοιάζει να έχει ήδη ριφθεί. Μετά την έκκληση της Χαμάς για εξέγερση, βίαιες συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών δυνάμεων ξέσπασαν σε πολλές πόλεις της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης καθώς και της Ιερουσαλήμ.

Δεκάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν σε δύο σημεία στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, πετώντας πέτρες σε στρατιώτες τής άλλης πλευράς. Σύμφωνα με το Reuters, ένας Παλαιστίνιος τραυματίστηκε από ισραηλινά πυρά.

2017 12 07T123721Z 1414827537 RC1B968FDAF0 RTRMADP 3 USA TRUMP ISRAEL

Παλαιστίνιοι διαδηλωτές δέχονται "βροχή" δακρυγόνων, κατά τη διάρκεια άλλης μιας επεισοδιακής διαδήλωσης κατά της απόφασης Τραμπ, στη Ραμάλα - REUTERS/Mohamad Torokman

Χιλιάδες άνθρωποι, σε πόλεις της Γάζας, πραγματοποίησαν πορείες, φωνάζοντας συνθήματα κατά της Αμερικής και του προέδρου Τραμπ. Βίαια επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ ισραηλινού στρατού και Παλαιστινίων σε σημείο ελέγχου στη Ραμάλα.

Στη Βηθλεέμ, η αστυνομία, με χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού, απώθησε εκατοντάδες Παλαιστίνιους διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες και πυρπολούσαν λάστιχα.
Φορτισμένη είναι η κατάσταση και στην Ιερουσαλήμ. Επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ Ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών και στην Πύλη της Δαμασκού, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν κηρύξει γενική απεργία σε Δυτική Όχθη και Ανατολική Ιερουσαλήμ, στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας για την απόφαση Τραμπ.

2017 12 07T124841Z 125374464 RC1348A99B30 RTRMADP 3 USA TRUMP ISRAEL

Ισραηλινοί αστυνομικοί απωθούν έναν Παλαιστίνιο, κατά τη διάρκεια επεισοδίων κοντά στην Πύλη της Δαμασκού, στην είσοδο της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ - REUTERS/Ammar Awad

Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως θα ενισχύσει την στρατιωτική παρουσία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη με εκατοντάδες επιπλέον στρατιώτες ενώ σε δυνάμεις εφέδρων έχουν τεθεί σε επιφυλακή για την αποτροπή βίαιων επεισοδίων.

Σύμφωνα με το Politico, μία πηγή προσκείμενη στη διοίκηση Τραμπ δήλωσε πως ο πρόεδρος και ο γαμπρός και στενός σύμβουλός του, Τζάρεντ Κούσνερ αναμένουν «μερικές ημέρες επεισοδίων»: «Νομίζω πως ο Τραμπ και ο Κούσνερ προβλέπουν πως, μετά από μερικές ημέρες αναταραχής, η κατάσταση θα επιστρέψει στην κανονικότητα όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις», τόνισε η πηγή.

Το Ισραήλ προσάρτησε την ανατολική Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών, το 1967, προσάρτηση που ποτέ δεν αναγνωρίστηκε από διεθνείς οργανισμούς και διεθνή κοινότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ