ΚΟΣΜΟΣ

«Βόμβα» Τουσκ: Διχαστικό και αναποτελεσματικό το σχέδιο της ΕΕ για το προσφυγικό

«Βόμβα» Τουσκ: Διχαστικό και αναποτελεσματικό το σχέδιο της ΕΕ για το προσφυγικό
REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Διχαστικό και αναποτελεσματικό χαρακτηρίζει το σχέδιο της Ε.Ε. για κατανομή των προσφύγων στα κράτη μέλη βάσει υποχρεωτικών ποσοστώσεων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, γεγονός που υποδεικνύει ότι η πολιτική αυτή οδεύει προς κατάργηση.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, ο Τουσκ έστειλε σχετική επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη.

Σύμφωνα με αυτήν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ορίσει προθεσμία έξι μηνών στους ηγέτες της ΕΕ προκειμένου να καταλήξουν σε ομόφωνη συμφωνία για μεταρρυθμίσεις του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, ο ίδιος θα προτείνει εναλλακτικές προτάσεις.

Στην ουσία, η αναφορά αυτή θα μπορούσε να παραπέμπει και σε κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων τις οποίες αρνούνται να υλοποιήσουν η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία, με αποτέλεσμα να έχουν παραπεμφθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο από την Κομισιόν.

«Μόνο τα κράτη μέλη είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κρίση της μετανάστευσης», λέει η επιστολή του Τουσκ. «Ο ρόλος της ΕΕ είναι να προσφέρει την πλήρη υποστήριξή της με όλους τους δυνατούς τρόπους για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να χειριστούν τη μεταναστευτική κρίση. Ωστόσο, η ΕΕ δεν έχει ούτε την ικανότητα ούτε τις νομικές δυνατότητες να αντικαταστήσει τα κράτη μέλη», σημειώνει.

Θα παροτρύνει επίσης τους ηγέτες της ΕΕ να δαπανήσουν περισσότερα για προγράμματα που αποσκοπούν στη διατήρηση των προσφύγων και των ενδεχόμενων μεταναστών εκτός Ευρώπης, όπως € 3 δισ. για τους πρόσφυγες από τη Συρία στην Τουρκία.

Η πρόταση του Τουσκ, ωστόσο, είναι πιθανό να συναντήσει αντιδράσεις από τα άλλα σώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών της ευρωπαϊκής επιτροπής, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ένας διπλωμάτης της ΕΕ, ανέφερε ότι ορισμένα κράτη μέλη εκπλήσσονται από την επιστολή του Τουσκ «επειδή δεν φαίνεται να είναι σε συγχρονισμό» με την εργασία που ανέλαβαν οι υπουργοί εσωτερικών που εργάζονται στον φάκελο που αφορά το θέμα της προσφυγικής κρίσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ