ΚΟΣΜΟΣ

Σε ετοιμότητα η Νότια Κορέα - Εκτόξευση πυραύλων για την αντιμετώπιση προκλήσεων από τον εχθρό

Σε ετοιμότητα η Νότια Κορέα - Εκτόξευση πυραύλων για την αντιμετώπιση προκλήσεων από τον εχθρό
EPA/BOGDAN CRISTEL/φωτογραφία αρχείου

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι διεξήγαγαν επιτυχώς μια άσκηση εκτόξευσης πυραύλων αέρος-αέρος από ελικόπτερα Apache, η οποία ήταν σχεδιασμένη για να αυξηθεί η ετοιμότητά τους να αντιμετωπίσουν «οποιαδήποτε πρόκληση του εχθρού», κατά το δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν, χωρίς να κατονομάσουν τη Βόρεια Κορέα.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο στρατός της Νότιας Κορέας εκτόξευσε δοκιμαστικά πυραύλους Stinger από επιθετικά ελικόπτερα Apache μετά την παραλαβή τους τον Μάιο, διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του το νοτιοκορεάτικο επιτελείο.

Την ίδια ώρα, το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε πως ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν είναι αποφασισμένος να κάνει τη χώρα του την «ισχυρότερη πυρηνική δύναμη» του κόσμου.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον εργαζομένων στο βορειοκορεάτικο πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων, ο Κιμ τόνισε την Τρίτη ότι η χώρα του «θα προχωρήσει μπροστά νικηφόρα και θα γίνει η ισχυρότερη πυρηνική και στρατιωτική δύναμη στον κόσμο», σύμφωνα με το KCNA.

Οι νέες δηλώσεις του Κιμ καταγράφονται την ώρα που οι μεγάλες δυνάμεις αναζητούν λύση στην κρίση που έχει προκαλέσει η επιτάχυνση των βορειοκορεάτικων προγραμμάτων για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, παρά τις κυρώσεις και την κατακραυγή από τη διεθνή κοινότητα.

Σε μια προσπάθεια να πείσει τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τα απαγορευμένα εξοπλιστικά της προγράμματα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει επιβάλει διάφορες σειρές κυρώσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ