ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν κατά Τουσκ για το προσφυγικό

Κομισιόν κατά Τουσκ για το προσφυγικό
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/ STRATIS BALASKAS

Τη διαφωνία της Κομισιόν στην πρόταση του Ντόναλντ Τουσκ για το προσφυγικό εξέφρασε η Επιτροπή, δια στόματος του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά. Μερικές ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, και δύο χρόνια μετά από την μεγάλη κρίση, το προσφυγικό επανέρχεται στο προσκήνιο και αναστατώνει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε το μεσημέρι της Τετάρτης ότι η Κομισιόν δεν θεωρεί ότι η έως τώρα πολιτική της Ε.Ε. στη διαχείριση του μεταναστευτικού υπήρξε «διχαστική» και «αναποτελεσματική».

Την ίδια ώρα τόνισε ότι η επιστροφή σε ένα προ-κρίσης μοντέλο, σε μια απομονωμένη και μη συντονισμένη εθνική δράση «δεν είναι επιλογή».

«Κάτι τέτοιο θα πρόδιδε τη συλλογική μας προσπάθεια των τελευταίων χρόνων για τη διαχείριση του μεταναστευτικού», δήλωσε ο Μ. Σχοινάς, που παράλληλα σημείωσε ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να αντιμετωπίσουν το μεταναστευτικό με κοινή προσέγγιση.

Υπογράμμισε δε, ότι το σημείωμα που διένειμε χθες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μόνο εν μέρει αντανακλά την κοινή συνολική προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Σχοινάς εξέφρασε τη δυσφορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ότι το σημείωμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν αγγίζει το θέμα Σένγκεν, σημειώνοντας πως η ευρωπαϊκή προσέγγιση δεν έχει να κάνει μόνο με τη διαχείριση των συνόρων και τη χρηματοοικονομική στήριξη για την Αφρική, αλλά και με την αλληλεγγύη εντός της ΕΕ και τη διατήρηση της ελεύθερης διακίνησης στη ζώνη Σένγκεν.

«Η Επιτροπή διαφωνεί απόλυτα με τη δήλωση ότι ο μηχανισμός μετεγκατάστασης, ήταν αναποτελεσματικός», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, υπενθυμίζοντας ότι πάνω από 32.000 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 90% των επιλέξιμων ατόμων προς μετεγκατάσταση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προστατεύει το νόμο και τις αποφάσεις που ελήφθησαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο .

«Η απόφαση για το μηχανισμό μετεγκατάστασης είναι απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η νομιμότητα της οποίας έχει επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», υπενθύμισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θεωρεί πως μια συμφωνία για το μεταναστευτικό θα είναι εφικτή μόνο αν υπάρχει υπευθυνότητα και αλληλεγγύη.

Η Κομισιόν έχει προτείνει την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ χαρακτήρισε διχαστικές και αναποτελεσματικές τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις στην κατανομή των προσφυγικών ροών στα κράτη-μέλη, υιοθετώντας ουσιαστικά τη θέση Πολωνίας, Ουγγαρίας και Τσεχίας, που αρνούνται να δεχθούν την μετεγκατάσταση προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία, όπως αποφασίστηκε το 2015. Να σημειωθεί πως η Κομισιόν έχει παραπέμψει τις τρεις αυτές χώρες στο ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη στάση τους αυτή στο προσφυγικό.

Το θέμα των μετεγκαταστάσεων συνδέεται με τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, που καθορίζει την πρώτη χώρα εισόδου στην ΕΕ ως υπεύθυνη για την εξέταση του αιτήματος ασύλου από υποψήφιους πρόσφυγες, γεγονός που έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα σε χώρες «πρώτης γραμμής» όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία.

Για τον λόγο αυτό η Κομισιόν έχει προτείνει από τον Μάιο του 2016 την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, μέσω ποσοστώσεων προσφύγων ώστε να υπάρχει αποσυμφόρηση στις χώρες πρώτης γραμμής, όμως η πρόταση αυτή παραμένει στο «συρτάρι» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς την μπλοκάρουν οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Η πρόταση Τουσκ

2017 12 01T173901Z 1996081752 RC1F5AB6F110 RTRMADP 3 BRITAIN EU IRELAND


Πηγή:REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Η νέα «φωτιά» στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης άναψε όταν αποκαλύφθηκε το προσχέδιο της επιστολής του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προς τους ευρωπαίους ηγέτες, με την οποία τους ενημέρωνε για την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, και στην οποία χαρακτήριζε διχαστικές και αναποτελεσματικές τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις στην κατανομή των προσφυγικών ροών στα κράτη-μέλη.

Στο ειδικό έγγραφο για το μεταναστευτικό, το οποίο επισυνάπτεται στην επιστολή Τουσκ προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλεί τους «27» να εδραιώσουν τη συνολική τους προσέγγιση και να την καταστήσουν «περισσότερο βιώσιμη, με βάση τα ασφαλή εξωτερικά σύνορα και την πρόληψη των μαζικών αφίξεων».

Συνεχίζει λέγοντας ότι «πρέπει να επιτευχθεί συναίνεση έως τον Ιούνιο του 2018 για τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, βασισμένη στο πνεύμα της ευθύνης και της αλληλεγγύης».



Επιπλέον, το έγγραφο για το μεταναστευτικό επισημαίνει ότι η έως τώρα εμπειρία έχει καταδείξει τα εξής:

-Η ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την παράνομη μετανάστευση μόνο με την πλήρη συμμετοχή των κρατών-μελών και τη συντονισμένη χρήση μέσων και εργαλείων της ΕΕ και των κρατών-μελών.

-Κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του αυτή την κοινή πρόκληση, αλλά η αποφασιστική δράση των ηγετικών κρατών-μελών, υποστηριζόμενων από την ΕΕ και της βοήθειας από άλλα κράτη-μέλη, αποδείχθηκε αποτελεσματική όσον αφορά την εξάλειψη της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη, όπως απέδειξε πρόσφατα ο ρόλος που έπαιξε η Ιταλία στη Λιβύη.

-Οι μεταναστευτικές ροές διαφέρουν και είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών κατά την ανάπτυξη των πολιτικών μας.

-Η ad hoc χρηματοδοτική δέσμευση είναι ανεπαρκής για το μέγεθος της πρόκλησης.

- «Οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις (στην κατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη) έχουν αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά διχαστικές και αναποτελεσματικές».

Συνεχίζοντας, το έγγραφο του Ντ. Τουσκ για το μεταναστευτικό παραθέτει συγκεκριμένες προτάσεις «προκειμένου να διασφαλιστεί μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου».

Μεταξύ άλλων, ο Ντ. Τουσκ τονίζει ότι αυτό που χρειάζεται είναι «σταθεροί» και «μακροπρόθεσμοι μηχανισμοί χρηματοδότησης», δηλαδή ένα «ειδικό χρηματοδοτικό μέσο», που θα έχει ως στόχο την εξάλειψη της παράνομης μετανάστευσης. Προτείνει, επίσης, εταιρικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, καθώς και με άλλες χώρες διέλευσης και προέλευσης μεταναστών και κοινή δράση για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και των μεταναστευτικών πιέσεων. Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων, προτείνει «επιχειρησιακούς μηχανισμούς σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο».

Έντονη αντίδραση από τον Δ. Αβραμόπουλο

187139791


Πηγή:EPA/PETER KLAUNZER

Το έγγραφο του Ντόναλντ Τουσκ πυροδότησε την έντονη αντίδραση του Επίτροπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, που το χαρακτήρισε «απαράδεκτο».

«Είναι αντι-ευρωπαϊκό και αγνοεί όλη την εργασία που κάναμε τα τελευταία τρία χρόνια, μαζί», είπε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε πως το συγκεκριμένο κείμενο «υπονομεύει έναν από τους βασικούς πυλώνες της ΕΕ, την αλληλεγγύη. Χωρίς αλληλεγγύη, η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτός ο όρος αναφέρεται στα ιδρυτικά κείμενα των Συνθηκών.

Ξεκαθάρισε μάλιστα πως η ευθύνη για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης δεν μπορεί να αναλαμβάνεται από μεμονωμένα κράτη-μέλη, αλλά αποτελεί ευρωπαϊκό θέμα, ενώ σημείωσε με νόημα πως ο ρόλος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να υποστηρίζει «την ευρωπαϊκή ενότητα και τις αρχές».

Τίμερμανς: Είτε θα βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση για το θέμα της μετανάστευσης ή δεν θα υπάρξει λύση

Την άποψη ότι είτε θα βρεθεί μια «ευρωπαϊκή λύση για το θέμα της μετανάστευσης ή δεν θα υπάρξει λύση» εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής.

188199391


Πηγή:EPA/OLIVIER HOSLET

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του Ντόναλντ Τουσκ για την εξεύρεση λύσης, μακριά από τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις κατανομής προσφύγων, ο Φ. Τίμερμανς επανέλαβε τη θέση της Επιτροπής, όπως εκφράστηκε χθες από τον επίτροπο Αβραμόπουλο. «Η αλληλεγγύη είναι βασικό συστατικό στοιχείο της ΕΕ. Διαφωνώ ότι η μετεγκατάσταση προσφύγων που επελέγη στη φάση της κρίσης ήταν αναποτελεσματική. Περισσότερα από 32.000 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί. Όλα τα εργαλεία χρειάζονται, αλλιώς το οικοδόμημα θα καταρρεύσει και αυτό θα προκαλέσει μόνιμη ζημιά και στην ενιαία αγορά» υπογράμμισε ο Φ. Τίμερμανς.

Επιπλέον, σημείωσε ότι για τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν κάνει τις προτάσεις τους και το «μπαλάκι» βρίσκεται τώρα στο γήπεδο του Συμβουλίου για να βρεθεί συμφωνία, προσθέτοντας ότι είναι σαφής ο τρόπος με τον οποίο Συνθήκες ορίζουν τη λειτουργία των νομοθετών.

«Είτε θα βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση για το θέμα της μετανάστευσης ή δεν θα υπάρξει λύση. Μόνο μία λύση για το Δουβλίνο μπορεί να δώσει λύση και στη Σένγκεν. Δεν μπορούν περιορισμένες χώρες να φέρουν στον ώμο τους το βάρος αυτό» κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Το μεταναστευτικό στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, το μεταναστευτικό, ωστόσο δεν αναμένεται να υιοθετηθούν αποφάσεις επ΄ αυτού, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της συνόδου θα υπάρχει κάποιο σχετικό σημείωμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντοναλντ Τουσκ προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η συζήτηση θα είναι γενική και ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στην Σύνοδο που θα γίνει τον Ιούνιο του 2018, σημειώνοντας εκ παραλλήλου ότι είναι γνωστή η άποψη του Τουσκ ότι το ζήτημα των μετεγκατάστασεων των προσφύγων και του προσδιορισμού συγκεκριμένων ποσοστών που οφείλουν να απορροφούν τα κράτη μέλη, δεν αποδίδει. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται επίσης να προτείνει τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού οικονομικής στήριξης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, το οποίο όπως επισημαίνουν κύκλοι προσκείμενοι στην προεδρία είναι ένα πρόβλημα που θα απασχολεί για χρόνια την ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ