Μεγάλες στιγμές για τους Σαουδάραβες: Ανοίγουν ξανά μετά από 35 χρόνια οι κινηματογράφοι

Η Σαυδική Αραβία αίρει την απαγόρευση των κινηματογραφικών αιθουσών που ισχύει εδώ και 35 χρόνια και επιτρέπει πλέον και πάλι τη χρήση αυτών των χώρων ψυχαγωγίας όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι αρχές θα εκδίδουν στο εξής άδειες εκμετάλλευσης.

«Είναι μια σημαντική στιγμή για την ανάπτυξη της πολιτιστικής οικονομίας στη χώρα», αναφέρει σε ανακοίνωση ο υπουργός Πολιτισμού Αουάντ αλ-Αουάντ.

Στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου σχεδίου οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που υποστηρίζεται από τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν, η κυβέρνηση επιχειρεί να προωθήσει μορφές ψυχαγωγίας --συναυλίες, θεάματα, κινηματογράφους- στο βασίλειο παρά την αντίθεση υπερσυντηρητικών κύκλων.

Τον Ιανουάριο, ο μουφτής της Σαουδικής Αραβίας είχε εκφράσει την αγανάκτησή του για το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν κινηματογραφικές αίθουσες, υποστηρίζοντας πως θα ήταν χώροι «ανηθικότητας» επειδή ευνοούν την ανάμιξη των φύλων.

Παρόλο που οι κινηματογραφικές αίθουσες ήταν απαγορευμένες, ο σαουδαραβικός κινηματογράφος αρχίζει να αναγνωρίζεται διεθνώς. Η ρομαντική κωμωδία «Ο Μπαράκα συναντά τον Μπαράκα» του Μαχμούντ Σαμπάγ προβλήθηκε στην Μπερνινάλε ενώ η ταινία «Wadjda» του Χαϊφάα Αλ-Μανσούρ ήταν το 2013 η πρώτη σαουδαραβική ταινία που συμμετείχε στα Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας.

Η Σαουδική Αραβία επέτρεψε πρόσφατα στις γυναίκες να οδηγούν, ενώ είναι η πρώτη χώρα που έδωσε υπηκοότητα σε ανθρωποειδές ρομπότ, τη Σοφία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης