ΚΟΣΜΟΣ

Τα πρόσωπα «κλειδιά» της νέας κυβέρνησης στην Αυστρία

Τα πρόσωπα «κλειδιά» της νέας κυβέρνησης στην Αυστρία
Ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς (δεξιά) με τον κυβερνητικό του εταίρο και πρόεδρο του ακροδεξιού κόμματος Χάιντζ – Κρίστιαν Στράχε REUTERS/Leonhard Foeger

Μετά από δύο μήνες διαπραγματεύσεων η Αυστρία απέκτησε κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος (OVP), που κέρδισε τις εκλογές του Οκτωβρίου, Σεμπάστιαν Κουρτς κατέληξε σε συμφωνία με το Κόμμα των Ελευθέρων (FPO) και ανακοίνωσε τη σύσταση του νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

Η συμφωνία του Κουρτς με το FPO, που σηματοδοτεί την επιστροφή της ακροδεξιάς στην κυβέρνηση της ευρωπαϊκής χώρας, «κόστισε» στον νεαρό καγκελάριο τρία από τα σημαντικότερα υπουργεία. Συγκεκριμένα, ο Χέρμπερτ Κικλ, γενικός γραμματέας του Κόμματος των Ελευθέρων, θα είναι ο επόμενος υπουργός Εσωτερικών, ο Μάριο Κούνασεκ θα είναι ο νέος υπουργός Άμυνας και η ειδική στο διεθνές δίκαιο Καρίν Νέισλ, θα είναι η υπουργός Εξωτερικών.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός, δήλωσε, μέσω κοινής ανακοίνωσής του, πως θα είναι αξιόπιστος εταίρος σε μια ΕΕ, την οποία επιθυμεί να μεταρρυθμίσει ώστε να έχουν μεγαλύτερη εξουσία οι εθνικές κυβερνήσεις.

«Θα συνεισφέρουμε ως ένας ενεργός και αξιόπιστος εταίρος στην περαιτέρω ανάπτυξη της ΕΕ με την έννοια ότι η αρχή της επικουρικότητας (που περιλαμβάνεται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ορίζει τις προϋποθέσεις που δίνουν στην Ένωση προτεραιότητα δράσης έναντι των κρατών μελών) θα βρίσκεται στο επίκεντρο», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα δύο κόμματα.

2017 12 16T163214Z 39988520 UP1EDCG19XQNN RTRMADP 3 AUSTRIA POLITICS

Οι κυβερνητικοί εταίροι/REUTERS/Leonhard Foeger

Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της νέας κυβέρνησης

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς είναι δίχως αμφιβολία ο μεγάλος πρωταγωνιστής της νέας κυβέρνησης, καθώς στα 31 του χρόνια είναι ένας από τους νεαρότερους ηγέτες παγκοσμίως. Έγινε υφυπουργός των συντηρητικών στα 23 του χρόνια, στα 27 του ήταν ο νεότερος υπουργός Εξωτερικών της Ευρώπης και στα 30 του ανέλαβε τα ηνία του Λαϊκού Κόμματος μετακινώντας το δεξιότερα στο πολιτικό φάσμα. Δεν έχει πάρει ακόμη το πτυχίο Νομικής καθώς αφοσιώθηκε στην πολιτική.

Επικριτής της πολιτικής των «ανοιχτών συνόρων» που ακολούθησε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όταν κλιμακωνόταν η μεταναστευτική κρίση το 2015, εξόργισε το Βερολίνο όταν ηγήθηκε της πρότασης για κλείσιμο της βαλκανικής διόδου στην Ευρώπη.

Αναδείχτηκε νικητής στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου με την υπόσχεση να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς δεκαετιών, που θέλουν την εξουσία να μοιράζεται ανάμεσα στους συντηρητικούς, τους σοσιαλδημοκράτες, τις οργανώσεις εργοδοτών και τα συνδικάτα.

Αντικαγκελάριος ο Χάιντζ – Κρίστιαν Στράχε (FPO)

Ο 48χρονος πρώην οδοντοτεχνίτης είναι ο μακροβιότερος επικεφαλής κόμματος στην Αυστρία και εισέρχεται για πρώτη φορά στην κυβέρνηση.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας κατηγόρησε τον Κουρτς ότι έκλεψε τις ιδέες του ακροδεξιού FPO αλλά στη συνέχεια χαμήλωσε τους τόνους κατά τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού τονίζοντας τους κοινούς πολιτικούς στόχους των δύο κομμάτων.

Ο Στράχε θέλει να καταρρίψει την εικόνα του νεοναζιστικού κόμματος και το παρουσιάζει ως υπερασπιστή της μεσαίας τάξης. Έχει ζητήσει «μηδενική μετανάστευση» και θέλει να απαγορεύσει το πολιτικό ισλάμ.

HEINZ CHRISTIAN STRACHE

REUTERS/Leonhard Foeger

Η εκπρόσωπός του FPO Καρίν Νέισλ στο υπουργείο Εξωτερικών

Πολύγλωσση και ειδήμονας στο διεθνές δίκαιο και στη Μέση Ανατολή, δεν έχει διατελέσει ποτέ μέλος του FPO, το οποίο έχει εκφραστεί θετικά για την επιθυμία του Ισραήλ να φιλοξενήσει πρεσβείες στην Ιερουσαλήμ και έχει στενούς δεσμούς με το κόμμα του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η 52χρονη Νέισλ έχει ασκήσει κριτική εις βάρος της μεταναστευτικής πολιτικής της καγκελαρίου Μέρκελ και έχει χαρακτηρίσει σε σχόλιά της σε εφημερίδες «ανοησία» τη συμφωνία για το μεταναστευτικό ΕΕ-Τουρκίας.

Η Νέισλ, η οποία έχει αγρόκτημα στην επαρχία της Κάτω Αυστρίας, εργαζόταν στο υπουργείο Εξωτερικών υπό συντηρητικό υπουργό τη δεκαετία του 90.

KARIN KNEISSL

Wikipedia

Ο «αρχιτέκτονας» του FPO, Χέρμπερτ Κικλ, στο υπουργείο Εσωτερικών

Ο γενικός γραμματέας του FPO θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» και διαμεσολαβητής του κόμματος, ο οποίος ασκεί επιρροή σε όλα τα ζητήματα του κόμματος.

Ο 49χρονος μελλοντικός αρχηγός της αστυνομίας ξεκίνησε την καριέρα του γράφοντας τις ομιλίες του χαρισματικού εκλιπόντος αρχηγού του κόμματος Γιεργκ Χάιντερ και φημίζεται για τη σκληρή γλώσσα του. Σκληροπυρηνικός, είναι εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία βουλευτής.

2017 12 15T203427Z 1236773958 UP1EDCF1L5FGL RTRMADP 3 AUSTRIA POLITICS DEAL

REUTERS/Leonhard Foeger

Το υπουργείο Άμυνας στον Μάριο Κούνασεκ

Ο σκληροπυρηνικός πολιτικός θα πρέπει να αποφασίσει σύντομα πως θα εκσυγχρονίσει την αεράμυνα της ουδέτερης χώρας του. Κληρονομεί μια νομική διαμάχη με την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία της αεροδιαστημικής βιομηχανίας, την Airbus, σχετικά με μια αγορά μαχητικού αεροσκάφους το 2003.

Ο 41χρονος ζήτησε το 2016 την επιβολή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας τη νύχτα για τους αιτούντες άσυλο και τον περιορισμό στην πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας το 2015, σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων SOS Mitmensch.

Τον περασμένο χρόνο δημοσίευσε ένα άρθρο στο Die Aula, ένα περιοδικό που συνδέεται με την εξτρεμιστική ακροδεξιά της χώρας, σύμφωνα με το Κέντρο Τεκμηρίωσης της Αυστριακής Αντίστασης, το οποίο ερευνά την ακροδεξιά.

fpo

FPO

Χάρτβιγκ Λέγκερ: Ο νέος «τσάρος» της Οικονομίας

Ο Λέγκερ δεν έχει πανεπιστημιακό πτυχίο, αλλά διαθέτει εμπειρία άνω των 30 ετών στον ασφαλιστικό τομέα, όπου είναι ο εκτελεστικός διευθυντής της αυστριακής μονάδας της εταιρείας Uniqa από το 2013.

Ο διορισμός του 52χρονου αποτελεί έκπληξη καθώς δεν κατείχε ποτέ μέχρι σήμερα δημόσιο αξίωμα. Είναι λάτρης των σπορ και της τέχνης.

18758597

Σύσκεψη για την σύσταση της κυβέρνησης/EPA/LISI NIESNER

Υπουργός Καγκελαρίας ο Γκέρνοτ Μπλέμελ

Στενός σύμμαχος του Κουρτς, με τον οποίο γνωρίζονται από την νεολαία του συντηρητικού κόμματος, ο 36χρονος Μπλέμελ σπούδασε Φιλοσοφία στην Αυστρία και τη Γαλλία και επικεντρώθηκε στην «χριστιανική κοινωνική διδασκαλία».

Έπειτα από διάφορες θέσεις στο κόμμα το 2015 έγινε επικεφαλής των συντηρητικών στη Βιέννη, ένα παραδοσιακά σοσιαλδημοκρατικό προπύργιο.

Είναι υπεύθυνος για το χαρτοφυλάκιο του κόμματος για τα μέσα ενημέρωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ