ΚΟΣΜΟΣ

Μυστικό πρόγραμμα για… UFO από το αμερικανικό Πεντάγωνο (pics&vid)

Μυστικό πρόγραμμα για… UFO από το αμερικανικό Πεντάγωνο (pics&vid)
ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA/MICHAEL REYNOLDS

Το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε επενδύσει πολλά εκατομμύρια σε μυστικό πρόγραμμα εντοπισμού UFO, ή ελληνιστί ΑΤΙΑ (άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα), όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ.

Την ύπαρξη του εν λόγω προγράμματος, που ξεκίνησε το 2007 και ολοκληρώθηκε το 2012, γνώριζαν ελάχιστοι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τους New York Times, έγγραφα του προγράμματος αυτού περιγράφουν «περίεργα» αεροσκάφη και αιωρούμενα αντικείμενα.

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί, τονίζοντας ότι τα ανεξήγητα φαινόμενα δεν αποδεικνύουν την ύπαρξη εξωγήινης ζωής.

Το πρόγραμμα «Advanced Aerospace Threat Identification Programme» (Προηγμένο Πρόγραμμα Αναγνώρισης Απειλών Αεροδιαστημικής) είναι το πνευματικό «τέκνο» του Χάρι Ριντ, ενός συνταξιούχου πλέον δημοκρατικού γερουσιαστή.

«Δεν ντρέπομαι ούτε λυπάμαι που το ξεκίνησα αυτό. Έκανα κάτι που δεν είχε κάνει ποτέ κανένας άλλος στο παρελθόν» δήλωσε ο Ριντ στους New York Times.

O πρώην γερουσιαστής είναι από τη Νεβάδα, την πολιτεία που «φιλοξενεί» την περιβόητη «Area 51» (Περιοχή 51) –μια βάση της αμερικανικής αεροπορίας που έχει βρεθεί εδώ και χρόνια στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των συνωμοσιολόγων.

«Εάν κάποιος ισχυρίζεται ότι έχει τις απαντήσεις, λέει ψέματα στον εαυτό του. Δεν γνωρίζουμε τις απαντήσεις αλλά έχουμε πολλά στοιχεία που μας αναγκάζουν να θέσουμε κάποια ερωτήματα. Έχει σχέση με την επιστήμη και την εθνική ασφάλεια. Εάν οι ΗΠΑ δεν πάρουν την πρωτοβουλία για να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα, τότε θα το κάνουν άλλοι» έγραψε ο Ριντ στο Twitter.

Το εν λόγω πρόγραμμα φέρεται να κόστισε περί τα 20 εκατ. ευρώ στο αμερικανικό υπουργείο Αμύνης. Τελικώς, καταργήθηκε σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο προϋπολογισμός του αρμόδιου υπουργείου.

Και παρότι η χρηματοδότησή του σταμάτησε το 2012, αξιωματούχοι φέρονται να συνεχίζουν να διερευνούν πληροφορίες και καταγγελίες για περίεργα φαινόμενα και αντικείμενα, παράλληλα με τις άλλες εργασίες τους.

Στις αρχές του χρόνου, η αμερικανική CIA έδωσε στη δημοσιότητα εκατομμύρια σελίδες αποχαρακτηρισμένων εγγράφων για UFO και ιπτάμενα αντικείμενα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ