ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Είμαι μια ιδιοφυία»

Τραμπ: «Είμαι μια ιδιοφυία»
EPA/MICHAEL REYNOLDS/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην αντεπίθεση πέρασε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από την κυκλοφορία του βιβλίου του Μάικλ Γουλφ, «Φωτιά και Οργή: Μέσα στον Λευκό Οίκο του Τραμπ», στο οποίο αμφισβητεί τις ηγετικές και διανοητικές ικανότητες του πλανητάρχη και έχει προκαλέσει «σεισμό» στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ.

Με μια σειρά σχολίων στο αγαπημένο του μέσο, το twitter, ο Τραμπ περιγράφει τον εαυτό του ως «πολύ σταθερό και ιδιοφυή», λέγοντας ακόμα πως αυτά υπήρξαν δύο από τα μεγαλύτερα χαρίσματά του σε όλη του τη ζωή.

«Τώρα που η ρωσική συμπαιγνία, μετά από ένα χρόνο έντονης μελέτης, αποδείχτηκε ότι είναι απολύτως ψευδής για το αμερικανικό κοινό, οι Δημοκρατικοί και τα μέσα των Fake News, βγάζουν το παλιό «χαρτί Ronald Reagan» και φωνάζουν για ψυχική σταθερότητα και νοημοσύνη» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

«Ουσιαστικά, σε όλη μου τη ζωή, τα δύο μεγαλύτερα χαρίσματά μου υπήρξαν η διανοητική μου σταθερότητα και το ότι ήμουν πολύ έξυπνος», σημείωσε.

«Από ΠΟΛΥ επιτυχημένος επιχειρηματίας έγινα κορυφαίος τηλεοπτικός αστέρας...και πρόεδρος των ΗΠΑ (με την πρώτη προσπάθεια). Θεωρώ ότι αυτό με καθιστά, όχι απλά έξυπνο, αλλά ιδιοφυή...και πολύ σταθερό διανοητικά!», συνέχισε ο ίδιος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίζεται ότι το βιβλίο είναι γεμάτο από ψέματα, ενώ σε άλλη ανάρτησή του, χαρακτήρισε τον Γουλφ ως έναν «χαμένο», ο οποίος «επινόησε ιστορίες προκειμένου να πουλήσει αυτό το πραγματικά βαρετό και αναληθές βιβλίο».

Το βιβλίο του Μάικλ Γουλφ «Φωτιά και Οργή: Μέσα στον Λευκό Οίκο του Τραμπ» περιγράφει «το χάος» που, σύμφωνα με τον συγγραφέα, επικρατεί στον Λευκό Οίκο, αλλά και έναν πρόεδρο που δεν ήταν προετοιμασμένος ότι θα κέρδιζε τις εκλογές, ενώ και οι σύμβουλοί του εκφράζουν περιφρόνηση για τις ηγετικές του ικανότητες.

Επιπλέον, ο Γουλφ σκιαγραφεί την εικόνα ενός Προέδρου που ούτε γνωρίζει, ούτε νοιάζεται για την πολιτική και δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται τις τεράστιες ευθύνες του ρόλου του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, πάντως, την Παρασκευή, τόνισε ότι δεν εξουσιοδότησε ποτέ την πρόσβαση του συγγραφέα στο Λευκό Οίκο και δεν του μίλησε ποτέ για το βιβλίο.

Οι δικηγόροι του Τραμπ κάλεσαν τον εκδοτικό οίκο, Henry Holt & Co, να εμποδίσει την κυκλοφορία του βιβλίου, που αρχικά επρόκειτο να γίνει την προσεχή Τρίτη, ενώ ακολούθησαν απειλέςγια προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Οι δικηγόροι του προέδρου ζήτησαν ο συγγραφέας Μάικλ Γουλφ και ο εκδότης του βιβλίου να «σταματήσει άμεσα και να σταματήσει οποιαδήποτε άλλη έκδοση, κυκλοφορία ή διάδοση του βιβλίου».

Best seller την πρώτη κιόλας μέρα

Το βιβλίο έγινε αστραπιαία μπεστ σέλερ την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του την Παρασκευή, καθώς η κυκλοφορία του επισπεύσθηκε μετά τη δημοσίευση αποσπασμάτων του αυτήν την εβδομάδα.

Στην Ουάσιγκτον, πολλοί αψήφησαν το τσουχτερό κρύο και σχημάτισαν ουρές για να αγοράσουν ένα αντίτυπο στο KramerBooks, όπου η πώλησή του βιβλίου ξεκίνησε τα μεσάνυχτα. Πολλά βιβλιοπωλεία στην περιοχή της Ουάσιγκτον, μεταξύ αυτών το KramerBooks, ανέφεραν ότι ξεπούλησαν όλα τα βιβλία έως τις 17.00 ώρα Ελλάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ