ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Αυτά είναι τα κυριότερα σημεία της συμφωνίας Μέρκελ - Σουλτς - Ζεεχόφερ

Γερμανία: Αυτά είναι τα κυριότερα σημεία της συμφωνίας Μέρκελ - Σουλτς - Ζεεχόφερ
REUTERS/Fabrizio Bensch

Τα δύο χριστιανοδημοκρατικά κόμματα (CDU/CSU) και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κατάφεραν τελικά -μετά τις διερευνητικές συζητήσεις- να συμφωνήσουν στο γενικό πλαίσιο ενός προγράμματος για την έναρξη διαπραγματεύσεων, προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση ενός νέου μεγάλου συνασπισμού.

Όπως δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ πρόκειται για μια συμφωνία του «δούναι και λαβείν», αφού το κάθε κόμμα κατάφερε να περάσει στον ένα ή τον άλλο βαθμό θέσεις που τις θεωρούσε ως απαράβατη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του σε μια μελλοντική κυβέρνηση.

Tα σημεία της συμφωνίας και τα κόμματα των οποίων οι απόψεις επικράτησαν είναι τα εξής, σύμφωνα με τη Deutsche Welle:

Δεν πρόκειται να υπάρξουν φορολογικές επιβαρύνσεις αλλά ελαφρύνσεις (επικράτησαν CDU, CSU)

  • Το επίπεδο των συντάξεων παραμένει στο 48% του μέσου όρου του μισθού (επικράτησε το SPD)
  • Ο ανώτατος αριθμός προσφύγων που θα δέχεται η Γερμανία ετησίως καθιερώνεται στις 220.000 (επικράτησε το CSU)
  • Περιορισμός στην επανένωση οικογενειών προσφύγων στα 1000 άτομα μηνιαίως (επικράτησε το CSU)
  • Θα προετοιμαστεί χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα (όλα τα κόμματα)
  • Μελλοντικά οι εργοδότες θα συνεισφέρουν στα ασφαλιστικά ταμεία με το ίδιο ποσοστό όπως οι εργαζόμενοι (επικράτησε το SPD)
  • «Νέο ξεκίνημα» στην ΕΕ, δηλαδή προσέγγιση στις προτάσεις Μακρόν (αίτημα του SPD).

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας τα τρία κόμματα συμφώνησαν σε μια αύξηση της γερμανικής συνδρομής στο προϋπολογισμό της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό επικροτούνται «ειδικοί πόροι για την οικονομική σταθεροποίηση και την κοινωνική σύγκλιση όπως και για τη στήριξη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη, που πιθανώς να αποτελέσουν την αφετηρία ενός μελλοντικού επενδυτικού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης».

Σχετικά με το ρόλο του ESM, αυτός θα πρέπει μελλοντικά να μετατραπεί σε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, αναφέρει η DW.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, τα τρία κόμματα υποστηρίζουν πως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν «ολόπλευρα» οι αιτίες της φυγής, πως η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι μια συλλογική υπόθεση που αφορά όλα τα κράτη-μέλη και ότι η ευθύνη για τους πρόσφυγες θα πρέπει να μοιραστεί «αλληλέγγυα» μεταξύ τους.

Στη βάση του αποτελέσματος των διαβουλεύσεων θα πρέπει τώρα τα κόμματα να αποφασίσουν κατά πόσο συμφωνούν με την έναρξη διαπραγματεύσεων που θα έχουν ως στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης.

Την απόφαση στους Χριστιανοδημοκράτες και στους Χριστιανοκοινωνιστές θα την πάρουν τα προεδρεία, ενώ στους Σοσιαλδημοκράτες το συνέδριο που θα συνέλθει την Κυριακή, 21 Ιανουαρίου, στη Βόννη.

Ικανοποίηση από τον Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε «χαρούμενος και ικανοποιημένος» για την επί της αρχής συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, τονίζοντας ότι οι προσωρινοί όροι της συμφωνίας είναι καλοί για την Ευρώπη.

«Είχαμε σήμερα το πρωί…καλά νέα από την άλλη όχθη του Ρήνου και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και πολύ ικανοποιημένος ότι η καγκελάριος Μέρκελ είναι σε θέση να προχωρήσει προς τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης συνασπισμού την οποία…αναμένει όλη η Ευρώπη και ιδιαιτέρως η Γαλλία», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου.

Οι όροι της συμφωνίας είναι ευνοϊκότεροι για το ευρωπαϊκό σχέδιο από ό,τι ήταν προηγούμενες απόπειρες σχηματισμού κυβέρνησης στα τέλη του περασμένου έτους, πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ