ΚΟΣΜΟΣ

Η τρομοκρατία «αναστέλλει» τις διαδηλώσεις για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι

Η τρομοκρατία «αναστέλλει» τις διαδηλώσεις για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι
Reuters/Benoit Tessier

Περίπου 150 ηγέτες του κόσμου καταφθάνουν στο Παρίσι για την έναρξη της Συνόδου Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών, για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία ξεκινά αύριο στη γαλλική πρωτεύουσα.

Στόχος της Συνόδου είναι να επιτευχθεί συμφωνία για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ινδίας (των χωρών που είναι πρώτες στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα) θα συμμετέχουν κατά την πρώτη μέρα των εργασιών της Συνόδου, που είναι γνωστή και ως COP21.

Ωστόσο τα μέτρα ασφαλείας της Γαλλικής Κυβέρνησης, δύο εβδομάδες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, είναι δρακόντεια και οι αρχές εμπόδισαν τη διεξαγωγή μεγάλης πορείας. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις βρήκαν εναλλακτικούς τρόπους για να διαδηλώσουν υπερ της κλιματικής αλλαγής. Σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα, μήκους δέκα χιλιομέτρων, στο κέντρο Παρισιού και τοποθέτησαν χιλιάδες ζευγάρια παπούτσια στην πλατεία Ρεπουμπλίκ.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, περίπου 200 διαδηλωτές, ορισμένοι με καλυμμένα τα πρόσωπα, συγκρούστηκαν με την αστυνομία, σε παράπλευρο δρόμο που οδηγεί στην πλατεία Ρεπουμπλίκ. Γάλλοι αστυνομικοί έριξαν χημικά εναντίον τους. Σύμφωνα με τελευταίες υπήρξαν 100 προσαγωγές.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να συναντηθεί με ξένους ηγέτες πριν την έναρξη της Συνόδου για την Κλίματική Αλλαγή. Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο Γ.Γ του ΟΗΕ Μπαν Κι- Μουν και ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping. Συνάντηση όμως αναμένεται να υπάρξει μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα με τον Κινέζο Πρόεδρο.

Στη Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 40.000 αντιπρόσωποι από 195 χώρες, που έχει στόχο την επίτευξη νομικά δεσμευτικής συμφωνίας που θα βάλει φρένο στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Obama, other leaders due in Paris for major climate change conference

By,Jethro Mullen, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ