ΚΟΣΜΟΣ

Ντιμιτρόφ: Να μην έχει ούτε η Ελλάδα την αποκλειστική χρήση του όρου «Μακεδονία»

Ντιμιτρόφ: Να μην έχει ούτε η Ελλάδα την αποκλειστική χρήση του όρου «Μακεδονία»
EPA/SIMELA PANTZARTZI

Ζήτημα «παραίτησης» και της Ελλάδας από την αποκλειστική χρήση του όρου «Μακεδονία» εγείρει ο υπουργός Εξωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Νικόλα Ντιμιτρόφ.

«Για την Ελλάδα είναι σημαντικό να έχει μια σαφή διάκριση μεταξύ της χώρας της “Μακεδονίας” και της ελληνικής περιοχής της Μακεδονίας. Για εμάς είναι σημαντικό να εξαλειφθούν οι οποιεσδήποτε αμφιβολίες αναφορικά με τα ζητήματα ταυτότητας. Πρέπει να βρούμε έναν αξιοπρεπή τρόπο να το εξηγήσουμε και να το επεξεργαστούμε», ανέφερε ο κ. Ντιμιτρόφ σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων TV21.

«Ο όρος Μακεδονία δεν ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα ή στην “Μακεδονία” διότι πρόκειται για μεγάλη γεωγραφική περιοχή και υπό την έννοια αυτή, η πραγματική απάντηση στον αλυτρωτισμό είναι η αρχή της μη αποκλειστικότητας», είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε μάλιστα πως «οι δυο πλευρές έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τον όρο, το όνομα και τα παράγωγα σε διαφορετικό πλαίσιο. Η αρχή της μη αποκλειστικότητας ή της μη μονοπώλησης είναι η έλλειψη του δικαιώματος να έχουμε αποκλειστική χρήση του όρου Μακεδονία, σαν "Μακεδονία"».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ