ΚΟΣΜΟΣ

«Τα κορίτσια δεν μένουν για πάντα μικρά»: Ο Λάρι Νασάρ «στη γωνία» από τις γυναίκες που κακοποίησε

«Τα κορίτσια δεν μένουν για πάντα μικρά»: Ο Λάρι Νασάρ «στη γωνία» από τις γυναίκες που κακοποίησε
REUTERS/Brendan McDermid

Πρόσωπο με πρόσωπο με τις γυναίκες που κακοποίησε σεξουαλικά όταν ήταν μικρά κορίτσια, βρίσκεται ξανά ο επί 20 χρόνια γιατρός της εθνικής ομάδας γυμναστικής των Ηνωμένων Πολιτειών, Λάρι Νασάρ, αυτή τη φορά καθισμένος στο εδώλιο και ακούγοντας με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τις ιστορίες κακοποίησης για τις οποίες κατηγορείται, έτσι όπως τις βίωσαν τα θύματά του.

«Είχα την πρώτη μου σεξουαλική εμπειρία όταν ήμουν μόλις έξι ετών», είπε η Κάιλ Στίβενς ενώπιον του δικαστηρίου και στη συνέχεια περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τι συνέβη σε ένα σκοτεινό λεβητοστάσιο, παρουσία του γιατρού, που ήταν φίλος της οικογένειάς της. Έκτοτε και για έξι ολόκληρα χρόνια ο Νασάρ, άλλοτε αυτοϊκανοποιούνταν μπροστά της, κι άλλοτε την κακοποιούσε σεξουαλικά με διάφορους τρόπους. Η Κάιλ βρήκε τη δύναμη να μιλήσει στους γονείς της για την κακοποίηση στα 12 της χρόνια, όμως δεν έγινε πιστευτή, γεγονός που την τραυμάτισε ακόμη περισσότερο ψυχικά, ενώ είχε ως αποτέλεσμα να επέλθει ρήξη με την οικογένειά της.

Χθες, η Κάιλ Στίβενς στάθηκε απέναντι από τον άνθρωπο που για έξι ολόκληρα χρόνια την κακοποιούσε, τον κοίταξε στα μάτια και με θάρρος του είπε:

kayle

«Η κακοποίηση τελείωσε, όπως τελείωσε και η ελευθερία σου σαν άνθρωπος. Τα μικρά κορίτσια δεν μένουν μικρά για πάντα. Μεγαλώνουν και γίνονται δυνατές γυναίκες που επιστρέφουν για να καταστρέψουν τον κόσμο σας».


Πηγή: REUTERS/Brendan McDermid

Η κατάθεση της Στίβενς ήταν η πρώτη στη δίκη, στην οποία θα δοθεί αρκετός χρόνος για να μιλήσουν κατά προσέγγιση 98 θύματα ή και οι γονείς τους, για τις πράξεις του γιατρού, αλλά και για το σύστημα που τόσα χρόνια τον προστάτευε. Άλλα θύματα βρίσκουν πολύ τραυματική την κατάθεσή τους ενώπιον των δικαστών και δηλώνουν πως δεν θα παραστούν στην ακροαματική διαδικασία, όπου όμως θα διαβαστεί η δήλωσή τους.

Ο ίδιος ο Νάσαρ, δήλωσε ένοχος για τις πράξεις του τον περασμένο Νοέμβριο, παραδέχθηκε ότι εκμεταλλευόταν τη θέση ισχύος του, για να κακοποιεί σεξουαλικά νεαρά κορίτσια, ενώ έχει ήδη καταδικαστεί σε φυλάκιση 60 ετών για παιδική πορνογραφία.

Στην κατάθεσή της η Στίβενς χαρακτήρισε τον Νάσαρ «αποκρουστικό ψεύτη», που κατάφερε να πείσει την οικογένειά της ότι εκείνη ήταν αυτή που έλεγε ψέματα. «Η σεξουαλική κακοποίηση είναι τόσα πολλά περισσότερα από μια ενοχλητική σωματική πράξη. Αλλάζει την ζωή του θύματος κι αυτό είναι κάτι που κανείς δεν έχει δικαίωμα να το κάνει», είπε ενώπιον των δικαστών, με τον κατηγορούμενο να την ακούει έχοντας κατεβασμένο το κεφάλι και κλειστά τα μάτια του, ενώ συχνά έκρυβε με τα χέρια του το πρόσωπό του ή σκούπιζε τα δάκρυά του.

Πολλά από τα θύματα ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τον κατηγορούμενο για να λάβουν ιατρική βοήθεια λόγω τραυματισμών που είχαν υποστεί κατά τη διάρκεια της αθλητικής δραστηριότητάς τους. Ήταν νέες, αγνές και αφελείς, τότε, όπως είπαν χθες.

Τη δική της ιστορία κατέθεσε η Τζένιφερ Ρουντ Μπένφορντ, η οποία τον συνάντησε με αφορμή τραυματισμό της στον ώμο, την πλάτη και τα πόδια, καθώς έπαιζε βόλεϊ. Την έβαλε να ξαπλώσει μπρούμητα στο κρεβάτι εξέτασης άρχισε να ασκεί πίεση με τα δάχτυλά του στην πυελική της χώρα, λέγοντας πως ήταν κάτι απαραίτητο για την εξέταση.

«Με ρωτούσε διάφορα και μιλούσε για τη ζωή του, τη δουλειά του και την μέθοδό του, που είχε βοηθήσει πολλούς αθλητές, και σταδιακά τα χέρια του έφθασαν στα γεννητικά μου όργανα. Θυμάμαι που αναρωτήθηκα από μέσα μου αν αυτό είναι σωστό, αν και δεν φαινόταν και τόσο, αλλά δεν ήξερα τι να κάνω», είπε.

Ένα άλλο θύμα του, η Ρεμπέκα Μαρκ, παίκτρια στην ομάδα ποδοσφαίρου βρέθηκε το 1999 στο ιατρείο του, όπου «με κακοποίησε, ενώ η μητέρα μου βρισκόταν επίσης στο δωμάτιο».

Κάποια από τα θύματα είπαν ότι για χρόνια είχαν αμφιβολίες για τον εαυτό τους, υπέφεραν από άγχος, κατάθλιψη και μετατραυματικό στρες. Κάποιες από αυτές έκαναν και κακό στον εαυτό τους, ενώ όλο αυτό είχε δραματικές επιπτώσεις και στα πολύ κοντινά τους πρόσωπα. Όπως είπε η Στίβενς, ο πατέρας της αυτοκτόνησε το 2016 και η ίδια θεωρεί πως αυτό έγινε καθώς ένιωσε ντροπή και απέχθεια για τον εαυτό του, όταν συνειδητοποίησε πως η κόρη του τού έλεγε την αλήθεια για την κακοποίησή της από τον Νάσαρ.

Στη δίκη καταθέτουν και γονείς των θυμάτων όπως η Ντόνα Μάρκχαμ, που είπε πως πήγε την 12χρονη κόρη της Τσέλσι, στον γιατρό πριν από μερικά χρόνια. Επιστρέφοντας στο σπίτι τους, το κορίτσι ξέσπασε σε κλάματα, λέγοντας πως έβαλε τα γυμνά δάχτυλά του στα γεννητικά της όργανα, ενώ η μητέρα της ήταν στο δωμάτιο.

Αυτό το περιστατικό οδήγησε την Τσέλσι στον δρόμο των ναρκωτικών και στην κατάθλιψη, ώσπου αυτοκτόνησε το 2009, όταν ήταν 23 ετών.

donna


Πηγή: REUTERS/Brendan McDermid

«Μου λείπει κάθε μέρα. Κάθε μέρα. Και όλα ξεκίνησαν απ’ αυτόν και γίνονταν χειρότερα καθώς περνούσαν τα χρόνια, ώσπου εκείνη δεν μπορούσε να το διαχειριστεί άλλο πια», είπε η Μάρκχαμ.

Κάποια από τα θύματα κατηγορούν την αμερικανική ομοσπονδία γυμναστικής και το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, όπου εργαζόταν ο Νάσαρ για χρόνια, ωστόσο και οι δύο οργανισμοί αρνούνται ότι είχαν γνώση για τις πράξεις του γιατρού, σημειώνοντας πως ανέλαβαν δράση αμέσως μόλις έμαθαν για αυτόν.

2018 01 16T194734Z 281117296 RC16019F09F0 RTRMADP 3 GYMNASTICS USA NASSAR


Πηγή: REUTERS/Brendan McDermid

Ένα άλλο θύμα του, η Ολίβια Κόουαν, είπε ότι μετά την κακοποίησή της από τον Νασάρ, περνά τα περισσότερα βράδια της άυπνη, κλαίγοντας, ενώ δεν εμπιστεύεται πια τους ανθρώπους.

«Σήμερα είμαι μητέρα, σύζυγος, κόρη, φίλη, και παλεύω κάθε μέρα να βρω την ειρήνη μέσα μου και να χαρώ ξανά με τα πράγματα που με έκαναν ευτυχισμένη» είπε, κατηγορώντας την Ομοσπονδία Γυμναστικής και το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ότι αγνόησαν τα παράπονά της για τον Νασάρ, προσθέτοντας πως ακόμη και σήμερα αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για τις κακοποιήσεις.

Ο Νασάρ είχε παρουσία και σε τέσσερις διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων, ως γιατρός της εθνικής ομάδας γυμναστικής των ΗΠΑ, περιθάλποντας πολλούς από τους νέους και φερέλπιδες αθλητές, παγκοσμίου επιπέδου. Στη λίστα των θυμάτων του περιλαμβάνονται και κάποιοι από τους πιο διάσημους αθλητές στην αμερικανική ιστορία, που κέρδισαν χρυσά μετάλλια στις διοργανώσεις του 2012 και του 2016.

Έιλι Ράισμαν, Γκάμπι Ντάγκλας και ΜακΚέιλα Μαρόνεϊ, έχουν πει ότι κακοποιήθηκαν από τον Νασάρ, ενώ και η Σιμόν Μπάιλς, το κορίτσι που κατέκτησε τέσσερα χρυσά μετάλλια στο Ρίο, αποκάλυψε πως είχε πέσει θύμα του.

«Για πολύ καιρό αναρωτιόμουν αν ήμουν πολύ αφελής ή αν ήταν δικό μου το σφάλμα. Τώρα ξέρω την απάντηση και στις δύο αυτές ερωτήσεις και είναι κοινές: Όχι. Όχι, δεν θα κουβαλήσω εγώ τις ενοχές του Λάρι Νασάρ», είπε η 20χρονη ολυμπιονίκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ