ΚΟΣΜΟΣ

Νάλες προς βάση SPD: Σκεφτείτε τις συνέπειες του «όχι» στο μεγάλο συνασπισμό

Νάλες προς βάση SPD: Σκεφτείτε τις συνέπειες του «όχι» στο μεγάλο συνασπισμό
EPA/TILL RIMMELE

«Εκτιμώ ότι η πλειοψηφία της βάσης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) θα υπερψηφίσει την έναρξη διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. Εν τούτοις, παρακαλώ όλους στο κόμμα να αναλάβουν τις ευθύνες τους: Παρακαλώ, σκεφτείτε τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η αποτυχία της προοπτικής σχηματισμού κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού!», είπε η Αντρέα Νάλες, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του SPD.

«Έχουμε μόνο την επιλογή μεταξύ ενός μεγάλου συνασπισμού και των νέων εκλογών. Και πού θα βρισκόταν το SPD εάν γίνονταν νέες εκλογές; Οι νέες εκλογές συνδέονται με πολλούς κινδύνους και παρενέργειες. Η εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της πολιτικής θα κλονιζόταν συνολικά. Θα διεξήγαμε έναν προεκλογικό αγώνα ευρισκόμενοι σε άμυνα», πρόσθεσε η κ. Νάλες στην έκκλησή προς τη βάση του κόμματός της ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας στο έκτακτο συνέδριό του για την έγκριση ή μη της έναρξης διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες για τον σχηματισμό κυβέρνησης νέου μεγάλου συνασπισμού.

Η κ. Νάλες στη συνέντευξή της η οποία θα δημοσιευτεί στην κυριακάτικη «Welt», πρόσθεσε επίσης ότι «ορισμένοι στο SPD πιστεύουν ότι μπορεί να ανανεωθεί μόνο στην αντιπολίτευση, πρόκειται όμως για πλάνη», ενώ τάχθηκε και κατά του περιορισμού της διάρκειας της θητείας της κ. Μέρκελ σε δύο χρόνια, την οποία πρότειναν στελέχη του κόμματος, ώστε να εξεταστεί η πορεία του έργου της κυβέρνησης και να εκτιμήσει τότε το SPD εάν θα συμμετάσχει περαιτέρω στην κυβέρνηση: «Εάν σχηματισθεί κυβέρνηση δεν θα γίνει υπό προθεσμίαν. Έχουμε συμφωνήσει τόσο πολλά, ώστε δεν μπορούμε να τα επιτύχουμε εντός δύο ετών», όπως είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ