ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία σφυροκοπά τη συριακή πόλη Αφρίν

Η Τουρκία σφυροκοπά τη συριακή πόλη Αφρίν
REUTERS/Osman Orsal

Η Τουρκία ξεκίνησε να σφυροκοπά θέσεις Κούρδων μαχητών στην συριακή πόλη Αφρίν, προκαλώντας την ανησυχία της παγκόσμιας πολιτικής κοινότητας και απειλώντας να προκαλέσει νέα κρίση στις σχέσεις Άγκυρας-Ουάσινγκτον.

Η επιχείρηση, που ονομάζεται «Κλάδος Ελαίας» δεν αποκλείεται να ανοίξει νέο «μέτωπο» στην συριακή διαμάχη, η οποία ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια.

Εδώ και χρόνια, η Άγκυρα κάνει «αγώνα» για να αντιμετωπίσει τις εντάσεις που δημιουργούνται από Κούρδους στην νοτιοανατολική Τουρκία και φαίνεται αποφασισμένη να αποτρέψει την εγκαθίδρυση ενός κουρδικού κράτους κοντά στα σύνορά της.

Τουρκικά μαχητικά βομβάρδιζαν στόχους στο Αφρίν, που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα της Τουρκίας και ελέγχεται από τις συριακές κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» την οργάνωση αυτή, την οποία θεωρεί ότι είναι παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

Από την πόλη ακούγονταν εκρήξεις και μαχητές του FSA (Free Syrian Army), το οποίο στηρίζει η Τουρκία, άρχισαν να μπαίνουν στην πόλη. Ο τουρκικός στρατός επιβεβαίωσε ότι κατέστρεψε 108 στόχους σε επτά περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και αποθήκες όπλων και στρατώνες των Κούρδων αλλά και του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους.

Οι ένοπλες δυνάμεις τόνισαν, επίσης, ότι όλοι οι νεκροί και οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία ήταν μόνο μέλη του YPG. Στην επιχείρηση συμμετείχαν 72 μαχητικά.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή»

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε: «Η αεροπορία μας ολοκλήρωσε την επιχείρησή της και επέστρεψε στη βάση της […]. Και από αύριο, ανάλογα με τις εξελίξεις, ο στρατός μας θα κάνει τα απαραίτητα βήματα. Εκτός από τους Τούρκους στρατιώτες, στην επιχείρηση θα συμμετάσχουν και μέλη της FSA».

Το YPG εξέδωσε ανακοίνωση μέσω του δικτύου ANF, χαρακτηρίζοντας την τουρκική επίθεση «βάρβαρη».

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή, πρέπει να αντισταθούμε» αναφέρει η ανακοίνωση.

turkey


Πηγή: REUTERS/Osman Orsal

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι οι δυνάμεις βάζουν στο στόχαστρο «μόνο τρομοκράτες».

Πρόσθεσε δε, ότι η Τουρκία ενημέρωσε τους παράγοντες που εμπλέκονται στη Συρία σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή Αφρίν και τόνισε ότι η Άγκυρα αναμένει ότι οι σύμμαχοί της δεν θα ταχθούν στο πλευρό τρομοκρατικών οργανώσεων.

Σε μια τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Τουρκία απέστειλε έγγραφη αναφορά στη συριακή κυβέρνηση.

«Ενημερώσαμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για τις ενέργειές μας. Ενημερώσαμε ακόμα και τη συριακή κυβέρνηση εγγράφως» τόνισε. «Ακόμα κι αν δεν διατηρούμε σχέσεις με το καθεστώς, ενεργούμε σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο» σημείωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στο πλευρό της συριακής κυβέρνησης η Ρωσία

Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο RIA Novosti ότι η Ρωσία θα σταθεί στο πλευρό της συριακής κυβέρνησης διπλωματικά.

«Στα Ηνωμένα Έθνη, η Συρία θα απαιτήσει τον τερματισμό αυτής της επιχείρησης και η Ρωσία θα στηρίξει αυτό το αίτημα και θα προσφέρει στη Συρία διπλωματική βοήθεια» είπε ο Franz Klintsevich.

Το Σάββατο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από όλες τις πλευρές να συγκρατηθούν ενώ το υπουργείο Άμυνας απέσυρε στρατεύματα από την περιοχή του Αφρίν για να «αποφευχθούν πιθανές προκλήσεις και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να απειληθούν οι ζωές των Ρώσων στρατιωτών».

Τηλεφωνική επικοινωνία Λαβρόφ-Τίλερσον

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον, μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων στη Συρία, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Οι Λαβρόφ και Τίλερσον «συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία, περιλαμβανομένων ζητημάτων σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τηδιασφάλιση της σταθερότητας στο βόρειο τμήμα της χώρας» επισήμανε το υπουργείο σε ανάρτησή του στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και των ΗΠΑ μίλησαν επίσης για «τη διαδικασία ειρηνικής διευθέτησης (της σύρραξης στη Συρία) υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», ιδίως στο πλαίσιο του Κογκρέσου Εθνικού Διαλόγου της Συρίας που θα διεξαχθεί στα τέλη Ιανουαρίου στο Σότσι της Συρίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών έγινε έπειτα από «πρωτοβουλία των ΗΠΑ», συμπλήρωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ