ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ ήθελε να δανειστεί έναν πίνακα, όμως το Γκούγκενχαϊμ του πρότεινε μία... χρυσή τουαλέτα

Ο Τραμπ ήθελε να δανειστεί έναν πίνακα, όμως το Γκούγκενχαϊμ του πρότεινε μία... χρυσή τουαλέτα
REUTERS/Brendan McDermid

Ο Λευκός Οίκος έκανε επίσημο αίτημα στο μουσείο Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης να δανείσει στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και την πρώτη κυρία, Μελάνια Τραμπ, έναν πίνακα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ για τη διακόσμηση του ιδιωτικού της σαλονιού. Η απάντηση που έλαβε σίγουρα δεν ήταν αναμενόμενη. 

Δυστυχώς, το μουσείο δεν μπόρεσε να ευχαριστήσει το προεδρικό ζεύγος, καθώς ο πίνακας «Τοπιό με Χιόνι» του 1888 δεν ήταν διαθέσιμος, όμως, αντ’ αυτού πρότειναν στους Τραμπ να δανειστούν μία… χρυσή τουαλέτα.

Η επικεφαλής του Γκούγκενχαϊμ, Νάνσι Σπέκτορ, είχε την ιδέα να προτείνει την χρυσή τουαλέτα, ένα έργο του Μαουρίτσιο Κατελάν με την ονομασία «Αμέρικα».

Η τουαλέτα είχε παρουσιαστεί στου μουσείο το 2016 και είναι πλήρως λειτουργική. Είχε τοποθετηθεί σε μία δημόσια τουαλέτα του μουσείου και την είχαν χρησιμοποιήσει χιλιάδες πολίτες – στο πλαίσιο της έκθεσης.

Η Σπέκτορ, σε επιστολή της προς τον Λευκό Οίκο, την οποία έχει στα χέρια της εφημερίδα Washington Post, επεσήμανε πως η έκθεση είχε τελειώσει και το έκθεμά μπορούσε να δοθεί για δανεισμό μακράς περιόδου στον Λευκό Οίκο.

Βέβαια, στην επιστολή της η Σπέκτορ τόνισε πως η τουαλέτα ήταν «εξαιρετικά πολύτιμη, αλλά και εύθραυστη».

Εκτιμάται πως για τη δημιουργία της πολύτιμης τουαλέτας χρειάστηκε χρυσός αξίας… ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ