ΚΟΣΜΟΣ

Ζάεφ: Πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα η διεξαγωγή δημοψηφίσματος

Ζάεφ: Πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα η διεξαγωγή δημοψηφίσματος
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΕPA/ BORIS PEJOVIC

Στα Σκόπια έφτασε το μεσημέρι ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ονοματολογικό Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος αύριο θα καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την πλευρά της πΓΔΜ για να συζητηθούν οι προτάσεις που παρουσίασε στη Νέα Υόρκη στις 17 Ιανουαρίου.

Εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο κ. Νίμιτς αναμένεται να συναντηθεί και με τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, καθώς και τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.

Την ίδια ώρα, αναμένεται να έχει και σύντομα τετ-α-τετ με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) Χρίστιαν Μίτσοσκι αλλά και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας, Αλί Αχμετί.

Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε την Τετάρτη ότι η στάση του κυβερνώντος κόμματος (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας – SDSM) σε σχέση με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα, παρά την ύπαρξη ενστάσεων από τον κυβερνητικό εταίρο του, το DUI Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση) και του επικεφαλής τους, Αλί Αχμέτι.

«Δεν θεωρώ αυτό το θέμα ως εμπόδιο. Το θεωρώ ως μια πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα ότι η λύση θα είναι μόνιμη και θα παραμείνει έτσι μια για πάντα. Δεν είναι κάτι τόσο τρομακτικό ή τραγικό ή αδύνατο επειδή τα δημοψηφίσματα διεξάγονται σύμφωνα με το νόμο και με ταχεία διαδικασία» είπε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

πΓΔΜ: Σύντομα η μετονομασία του αυτοκινητοδρόμου και του αεροδρομίου των Σκοπίων

To απόγευμα της Τετάρτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιάκοφσκι ανακοίνωσε, επίσης, ότι η μετονομασία του αυτοκινητοδρόμου και του αεροδρομίου των Σκοπίων, που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Νταβός, θα γίνει σύντομα.

«Πρέπει να ληφθεί απόφαση από την κυβέρνηση και αυτό θα γίνει την επόμενη περίοδο, σύντομα», είπε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στα Σκόπια.

Eρωτηθείς για τις προσδοκίες της κυβέρνησης της πΓΔΜ από την επίσκεψη στα Σκόπια του διαπραγματευτή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, ο Μίλε Μποσνιάκοφσκι επανέλαβε ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για την επίτευξη λύσης στο θέμα του ονόματος, ότι υπάρχει πολιτική βούληση και ότι οι σχέσεις της πΓΔΜ με την Ελλάδα βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων χρόνων.

Και προσέθεσε ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν στη δημοσιότητα μετά τις αυριανές συναντήσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης της πΓΔΜ με τον Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος επίσης θα κάνει δήλωση.

Οι επαφές στην Αθήνα

Υπενθυμίζεται ότι χτες, ο Μάθιου Νίμιτς συναντήθηκε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά αλλά και τον τομεάρχη εξωτερικών υποθέσεων της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο.

Ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε χτες εποικοδομητική τη συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά και ανέφερε ότι έλαβε γνώση των απόψεων της ελληνικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ειλικρινής και ενεργητική προς τη λύση του προβλήματος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ