ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ένα βήμα πιο κοντά η συμφωνία για τον Μεγάλο Συνασπισμό

Γερμανία: Ένα βήμα πιο κοντά η συμφωνία για τον Μεγάλο Συνασπισμό
REUTERS/Axel Schmidt

Έκλεισε το… deal για τον μεγάλο συνασπισμό στη Γερμανία, καθώς σύμφωνα με τον Μάρτιν Σουλτς κατά τη διάρκεια των τριήμερων συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης Μεγάλου συνασπισμού, επετεύχθη συμφωνία μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών για τα ευρωπαϊκά θέματα.

Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του SPD, οι συντηρητικοί της Αγγελα Μέρκελ (CDU/CSU) και οι υποψήφιοι κυβερνητικοί εταίροι τους σοσιαλδημοκράτες (SPD) ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες τους για την Ευρώπη επιτυγχάνοντας συμφωνία για την αύξηση των επενδύσεων και το τέλος της λιτότητας στην Ευρωζώνη.

«Σήμερα ολοκληρώσαμε τις συνομιλίες μας στο πεδίο της Ευρώπης», ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ηγέτης του SPD διευκρινίζοντας ότι η συμφωνία περιλαμβάνει «περισσότερες επενδύσεις, επενδυτικό προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη και ένα τέλος για την αναγκαστική λιτότητα!».

Ο ίδιος είπε επίσης ότι οι τρεις υποψήφιοι εταίροι τάσσονται υπέρ της δικαιότερης φορολόγησης εταιρειών όπως οι GOOGLE APPLE, FACEBOOK και AMAZON στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα βήμα πιο μπροστά βρίσκεται πάντως η Rheinische Post, που σε δημοσίευμά της αναφέρει πως «την Τρίτη το πρωί, 6 Φεβρουαρίου, οι αρχηγοί του Χριστιανοδημοκρατικού (CDU), του Χριστιανοκοινωνικού (CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού (SPD) κόμματος θα παρουσιάσουν την ολοκληρωμένη συμφωνία για το νέο μεγάλο συνασπισμό».

Από έγγραφο, το οποίο περιήλθε σε γνώση της εφημερίδας του Ντίσελντορφ, προκύπτει ότι «η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Μάρτιν Σουλτς και ο Χορστ Ζέεχοφερ θα συναντηθούν αύριο στις 9 το πρωί ( 10 ώρα Ελλάδος) στο Κοινοβούλιο, προκειμένου να υπογράψουν τη συμφωνία. Στη συνέχεια θα συνεδριάσουν τα κομματικά όργανα και η κοινοβουλευτική ομάδα του SPD».

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία θα τεθεί στην κρίση της βάσης του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Η σχετική διαδικασία είναι χρονοβόρα και μπορεί να διαρκέσει έως τρεις βδομάδες.

«Για σήμερα Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου, το εσωτερικό έγγραφο του SPD προβλέπει ολοήμερες διαπραγματεύσεις. Μεταξύ 15:00 και 17:00 η ώρα θα γίνει εσωκομματική ανάγνωση του κειμένου της συμφωνίας και από τις 18:00 , μετά από μια ωριαία σύσκεψη του SPD, θα ακολουθήσει νέα συνάντηση των συμμετεχόντων στον λεγόμενο μεγάλο, 19μελή, γύρο των τριών κομμάτων. Μετά από αυτήν θα γίνει μία σύντομη ανακοίνωση των τριών προέδρων των κομμάτων (CDU/CSU/SPD) στο αίθριο των κεντρικών γραφείων του SPD, το κτίριο των οποίων φέρει το όνομα του Βίλι Μπραντ», αναφέρει επίσης η εφημερίδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ