ΚΟΣΜΟΣ

Η πριγκίπισσα Μάκο της Ιαπωνίας ανέβαλε τον γάμο της λόγω...ανωριμότητας

Η πριγκίπισσα Μάκο της Ιαπωνίας ανέβαλε τον γάμο της λόγω...ανωριμότητας
EPA/Shizuo Kambayashi/POOL/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πριγκίπισσα Μάκοτης Ιαπωνίας και ο αρραβωνιαστικός της Κέι Κομούρο αποφάσισαν να αναβάλουν τον γάμο τους τουλάχιστον έως το 2020, τονίζοντας πως δεν είναι ακόμη έτοιμοι να προχωρήσουν σε αυτό το σημαντικό βήμα.  

Ο γάμος, ο οποίος ήταν προγραμματισμένος για τον Νοέμβριο, θα ήταν ένα σημαντικότατο γεγονός για τη χώρα και την οικογένειά της και τον αυτοκράτορα Ακιχίτο, ο οποίος αναμένεται να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του τον Απρίλιο του 2019.

Αλλά, το ζευγάρι δήλωσε πως διστάζει να προχωρήσει σε έναν τόσο γρήγορο γάμο. «Ευθύνεται η ανωριμότητά μας και απλά το μετανιώσαμε», αναφέρει το ζευγάρι σε ανακοίνωσή του.

Οι Ιάπωνες δέχθηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό το νέο του γάμο που ανακοινώθηκε το περασμένο έτος. Το ζευγάρι γνωρίστηκε στα φοιτητικά του χρόνια και είναι μαζί πέντε χρόνια.

Πριν την ανακοίνωση του αυτοκρατορικού αρραβώνα, ο Κέι Κομούρο ήταν γνωστός ως «Πρίγκιπας της Θάλασσας» λόγω της εμφάνισής του σε τουριστική καμπάνια προώθησης της πόλης Φουτζισάβα.

Στην ανακοίνωση που δόθηκε από το παλάτι αναφέρεται πως η 26χρονη Μάκο «βιάστηκε σε πολλά πράγματα» και το ζευγάρι αποφάσισε πως θέλει περισσότερο χρόνο για να σχεδιάσει το κοινό του μέλλον.

«Θέλω να σκεφτώ τον γάμο πιο πολύ και να έχουμε χρόνο να προετοιμαστούμε για τον γάμο και αυτά που θα ακολουθήσουν», δήλωσε η Μάκο.

Ο επίσημος αρραβώνας της με τον 26χρονο Κέι Κομούρο ήταν προγραμματισμένος για τις 4 Μαρτίου.

Πηγές του αυτοκρατορικού οίκου ανέφεραν στο CNNi πως λόγος της αναβολής είναι πράγματι «η απουσία προετοιμασίας». Η πριγκίπισσα Μάκο «κατάλαβε την έλλειψη χρόνου για τις προετοιμασίες», τόνισε το παλάτι.

Η Μάκο έχει ενημερώσει τους παππούδες της για την απόφασή της και εκείνοι την αποδέχθηκαν.

«Λυπούμαστε πολύ που δημιουργούμε πρόβλημα και επιπρόσθετο βάρος σε εκείνους που θα έχουν βοηθήσει», είπε ακόμη η Μάκο.

Ο νόμος ορίζει πως η πριγκίπισσα θα πρέπει να εγκαταλείψει τη θέση στην αυτοκρατορική οικογένεια μετά τον γάμο. Η τελευταία «γαλαζοαίματη» που το έκανε είναι η θεία της, Σαγιάκο, η μοναδική κόρη του αυτοκράτορα Ακιχίτο, που παντρεύτηκε τον Γιοσίκι Κουρόντα το 2005.

Ο ίδιος νόμος ορίζει πως μόνο τα αρσενικά μέλη της οικογένειας μπορούν να ανέλθουν στον θρόνο. Αυτοί είναι οι: πρίγκιπας Ναρουχίτο, ο νεότερος αδελφός του πρίγκιπας Ακισίνο και ο γιός αυτού, πρίγκιπας Χισαχίτο.

Ο Ναρουχίτο θα διαδεχθεί τον πατέρα του στη θέση του αυτοκράτορα την 1η Μαΐου του 2019. Θα είναι ο 126ος αυτοκράτορας που θα ανέλθει στον ιαπωνικό Θρόνο των Χρυσανθέμων.

Πλην της Μάκο, υπάρχουν ακόμη έξι ανύπαντρες πριγκίπισσες. Και αυτές θα χάσουν το αυτοκρατορικό τους στάτους σε περίπτωση που επιλέξουν να παντρευτούν έναν «κοινό θνητό», γεγονός που δημιουργήσει έντονη ανησυχία για το συνεχώς μειούμενο αριθμό των μελών της αυτοκρατορικής οικογένειας και δυναμώνει τις φωνές που ζητούν να αλλάξει η νομοθεσία ώστε και οι γυναίκες να μπορούν να ανέλθουν στην εξουσία.

Japan's Princess Mako postpones marriage to Kei Komuro, by Yoko Wakatsuki, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ