ΚΟΣΜΟΣ

«Εκρήξεις, μια έντονη μυρωδιά και πανικός»: Σύροι περιγράφουν τη «χημική» επίθεση στην Σαρακέμπ

«Εκρήξεις, μια έντονη μυρωδιά και πανικός»: Σύροι περιγράφουν τη «χημική» επίθεση στην Σαρακέμπ
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/MOHAMMED BADRA

Ο Fayiz Khattab ήταν κρυμμένος σε ένα αυτοσχέδιο καταφύγιο στο υπόγειο ενός σπιτιού με άλλους οκτώ άντρες όταν ενημερώθηκαν μέσω ασυρμάτου ότι αεροσκάφη πετούσαν πάνω από την Σαρακέμπ της Συρίας.

Άκουσαν δύο μικρές εκρήξεις και ένας από τους άντρες άνοιξε την πόρτα για να ρίξει μια ματιά. Και τότε συνειδητοποίησαν ότι υπήρχε μια ιδιαίτερη μυρωδιά στον αέρα….

«Τρέξαμε στην ταράτσα, μας είχαν ήδη πει ότι πρέπει να ανεβούμε όσο πιο ψηλά γίνεται εάν θεωρήσουμε ότι έχει πραγματοποιηθεί κάποια χημική επίθεση» είπε ο ίδιος, και συνέχισε: «Υπήρχε μια δεξαμενή νερού, οπότε αρχίσαμε να πλενόμαστε και να καλύπτουμε τα πρόσωπά μας».

180213032908 idlib chemical attack 06 exlarge 169

O Fayiz Khattab - Πηγή: CNNi

Λίγη ώρα αργότερα, ο Khattab άρχισε να κάνει εμετούς και δεν μπορούσε να ανασάνει…

«Σκεφτόμουν: “Δεν θέλω να πεθάνω, όχι έτσι. Ω, Θεέ μου άσε με μόνο να δω τα παιδιά μου για μια τελευταία φορά”» δήλωσε ο άντρας στο CNNi, που ανέφερε επίσης ότι λίγη ώρα αργότερα έχασε τις αισθήσεις του.

Στις 5 Φεβρουαρίου, γιατροί και ακτιβιστές κατήγγειλαν ότι ελικόπτερο της συριακής κυβέρνησης έριξε βόμβες χλωρίνης στην πόλη Σαρακέμπ, στην νοτιοδυτική επαρχία Ιντλέμπ.

Η συριακή κυβέρνηση έχει πολλές φορές αρνηθεί ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα αλλά το CNNi επισκέφτηκε την περασμένη εβδομάδα την περιοχή και μίλησε με αυτόπτες μάρτυρες. Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Έθνη διερευνούν την εν λόγω «επίθεση» στη Σαρακέμπ αλλά και στην ανατολική Γούτα.

Ο Khattab βρισκόταν στην περιοχή, όπως δήλωσε ο ίδιος, μόνο και μόνο για να προστατεύσει το σπίτι του από τους αετονύχηδες. Η γυναίκα του και τα πέντε παιδιά τους, όπως και οι περισσότεροι άμαχοι, είχαν εγκαταλείψει την πόλη τις προηγούμενες ημέρες, καθώς οι βομβαρδισμοί από τη Ρωσία και το συριακό κράτος εντείνονταν.

Ανάμεσα σε αυτούς που έμειναν ήταν και ο Ali Hajj Hussein και η οικογένειά του. Ο άντρας ήταν στο σπίτι του με την έγκυο σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους όταν άκουσαν τα ελικόπτερα να πετούν λίγο μετά τις 22:00. Άκουσαν αντικείμενα να πέφτουν στο έδαφος. Στη συνέχεια, ξεκίνησαν οι φωνές και τα ουρλιαχτά.

«Άνοιξα την πόρτα και όλοι φώναζαν: “Είναι χλωρίνη, είναι χλωρίνη”. Ο κόσμος έτρεχε προς όλες τις κατευθύνσεις. Το μύρισα. Ήταν σαν να μυρίζω κακή χλωρίνη» δήλωσε ο ίδιος στο CNNi.

Στη συνέχεια περιέγραψε ότι πήρε την οικογένειά του, τους έβαλε στο αυτοκίνητο και άρχισε να οδηγεί προς τα βόρεια. Μόλις ήταν σίγουρος ότι οι δικοί του άνθρωποι δεν κινδύνευαν, επέστρεψε να φυλάξει το σπίτι του.

Παρότι κανένα μέλος της οικογένειάς του δεν αρρώστησε, είπε ότι η εμπειρία ήταν η πιο τρομακτική της ζωής του.

«Αισθάνθηκα λες και ο θάνατος βρισκόταν στο κατώφλι της πόρτας μας. Έχουμε συνηθίσει τις βόμβες και τις επιθέσεις του πυροβολικού. Αλλά αυτό ήταν κάτι διαφορετικό. Το μύρισα, το αισθάνθηκα. Δεν ήταν κάτι από το οποίο μπορούσες να κρυφτείς. Έπρεπε να τρέξεις αλλά δεν είχαμε προς τα πού να τρέξουμε» περιέγραψε ο ίδιος.

Μέλη της οργάνωσης διάσωσης «Λευκά Κράνη» αποκάλυψαν ότι τρία από τα μέλη της και έξι ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν από την εν λόγω επίθεση. Ανάρτησε, μάλιστα, σε προφίλ της σε κοινωνικά δίκτυα αρκετές φωτογραφίες που έδειχναν άντρες να βήχουν έντονα, την ώρα που τους μετέφεραν οι τραυματιοφορείς.

«Άρχισα να τρέμω….»

Έχουν περάσει έξι ημέρες από την «επίθεση» και μια περίεργη, «βρώμικη» μυρωδιά συνεχίζει να αιωρείται στον αέρα, όπως περιγράφει το CNNi.

Οι διασώστες από την οργάνωση «Λευκά Κράνη» ισχυρίζονται ότι έφτασαν στο σημείο μερικά μόλις λεπτά μετά την επίθεση.

«Η κατάσταση ήταν εξαιρετικά κακή την ώρα που φτάσαμε εκεί» είπε ο 22χρονος Ayham Zeidan, οδηγός ασθενοφόρου. «Βάλαμε τις μάσκες μας. Είδαμε τους τραυματίες αλλά δεν υπήρχε πουθενά αίμα. Είδαμε τους ανθρώπους να κάνουν εμετό» περιέγραψε ο νεαρός.

180213030456 idlib chemical attack 01 exlarge 169

Οι δύο νεαροί διασώστες τςη οργάνωσης «Λευκά Κράνη» - Πηγή: CNNi

Τόσο ο ίδιος όσο και ο συνάδελφός του Rami Dandal άρχισαν να αισθάνονται άσχημα, καθώς πλησίαζαν την περιοχή. «Το σώμα μου άρχισε να τρέμει. Ήθελα να αρχίσω να ουρλιάζω “βγάλτε τη μάσκα” αλλά δεν με άκουγε κανένας. Τα ουρλιαχτά ήταν μέσα στο μυαλό μου» είπε, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι λιποθύμησε.

Λίγη ώρα αργότερα άρχισε να τρέμει και το κορμί του Zeidan.

«Προσευχόμουν μόνο να φτάσουμε. Φοβόμουν ότι θα τρακάρω το ασθενοφόρο ή ότι θα τουμπάρει» εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος…

Η εν λόγω επίθεση, που μένει να αποδειχτεί ότι ήταν όντως χημική, ήταν ιδιαίτερα τιμωρητική. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, έξι ιατρικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ιντλίμπ δέχτηκαν επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και ένα από τα τελευταία νοσοκομεία που έχουν μαιευτική πτέρυγα.

Όταν άρχισε ο βομβαρδισμός, ομάδες άρχισαν να εκκενώνουν τους εργαζόμενους, τους ασθενείς αλλά και τα πρόωρα βρέφη που βγήκαν πολύ νωρίτερα απ’ ότι έπρεπε από τις θερμοκοιτίδες.

180213031050 idlib attack 03 exlarge 169

Τα μικροσκοπικά βρέφη τυλίχθηκαν σε κουβέρτες και μεταφέρθηκαν σε άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις, με τους υπεύθυνους να προσεύχονται ότι θα φτάσουν στον προορισμό τους πριν πεθάνουν…

Ο 40χρονος Laith al-Abdullah, επίσης μέλος της οργάνωσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ήταν η πιο δύσκολη περίοδος.

«Οι τελευταίες αυτές ημέρες ήταν μια τραγωδία. Είναι πολύ δύσκολο για εμάς να κάνουμε τη δουλειά μας όταν υπάρχουν αεροσκάφη στον αέρα, όταν ξέρεις ότι η επόμενη επίθεση πλησιάζει» δήλωσε ο ίδιος, και συνέχισε: «Μάθαμε ότι έχουμε περίπου επτά λεπτά ανάμεσα σε κάθε επίθεση, συν-πλην μερικά λεπτά. Πρέπει απλά να σώσεις όσους μπορείς…».

Με πληροφορίες από: Two blasts, an acrid smell, then panic: Syrians describe alleged chemical attack

By Arwa Damon, Gul Tuysuz and Brice Laine, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ