ΚΟΣΜΟΣ

Πυροβολισμοί σε σχολείο της Φλόριντα με αρκετούς νεκρούς και τραυματίες

Πυροβολισμοί σε σχολείο της Φλόριντα με αρκετούς νεκρούς και τραυματίες
WSVN.com via REUTERS

Ένα ακόμη αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε την Τετάρτη σε σχολείο της Φλόριντα στις ΗΠΑ, με ένοπλο πρώην μαθητή να ανοίγει πυρ στο λύκειο Majory Stoneman Douglas σκοτώνοντας «αρκετούς ανθρώπους» και τραυματίζοντας τουλάχιστον 14 άτομα.

Ο σερίφης της κομητείας Μπρόουαρντ, Σκοτ Ίσραελ, έκανε λόγο για αρκετά θύματα, χωρίς να αποσαφηνίζει τον ακριβή αριθμό.

Δήλωσε, επίσης, ότι 14 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής.

Το CNNi, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, μετέδιδε ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο αιματηρό περιστατικό, που έλαβε χώρα στην περιοχή Πάρκλαντ.

Άλλα αμερικανικά ΜΜΕ, ανέβαζαν τον αριθμό των νεκρών στους επτά και εξέφραζαν φόβους ότι ο δραματικός απολογισμός θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

1 copy


Πηγή: Reuters

Το χρονικό

Η επίθεση έλαβε χώρα γύρω στις 2:40 τοπική ώρα, λίγα λεπτά πριν το σχόλασμα. Μαθητές και καθηγητές δήλωναν σε αμερικανικά ΜΜΕ ότι ακούστηκε ο συναγερμός πυρασφάλειας του σχολείου και όλοι ξεκίνησαν να εκκενώνουν τα κτίρια.

Οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι ο ένοπλος άνοιξε πυρ όταν οι μαθητές άρχισαν να βγαίνουν από τις διδακτικές αίθουσες.

Ακολούθησαν δραματικές σκηνές, με ορισμένους μαθητές να τρέχουν προς την έξοδο και να κρύβονται σε παρακείμενα κτίρια και καταστήματα και άλλους να επιστρέφουν στις διδακτικές αίθουσες για να κρυφτούν.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, δεκάδες περιπολικά και ασθενοφόρα. Σε εικόνες φωτογραφικών πρακτορείων φαίνεται και ένα ελικόπτερο, που πετούσε πάνω από το σημείο.

Για αρκετή ώρα, ο δράστης παρέμενε μέσα στο σχολείο, με την αστυνομία της περιοχής Κόραλ Σπρινγκς να ζητά από μαθητές και καθηγητές να παραμείνουν κρυμμένοι στις αίθουσες μέχρι να φτάσουν οι αστυνομικοί.

Βίντεο από το σημείο έδειχναν αστυνομικούς να βγάζουν από τα κτίρια μικρές ομάδες μαθητών ενώ σε άλλα πλάνα αποτυπώθηκαν παιδιά να τρέχουν προς το πάρκινγκ με τα χέρια ψηλά.

Στο σχολείο φοιτούν περί τους 2.000 μαθητές, όπως αναφέρει το CNNi.

Τι γνωρίζουμε για το δράστη

Ο σερίφης Σκοτ Ίσραελ επιβεβαίωσε ότι ο δράστης είναι πρώην μαθητής του σχολείου ενώ αμερικανικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι είναι περίπου 18 ετών.

Παρόλα αυτά, μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα το όνομά του ούτε είχε αποσαφηνιστεί το κίνητρο της επίθεσης.

reuters


Πηγή: WSVN.com via REUTERS

Τραμπ: Κανένα παιδί ή δάσκαλος δεν πρέπει να αισθάνεται ανασφάλεια σε αμερικανικό σχολείο

Για το αιματηρό περιστατικό έχει ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή ο Ντόναλντ Τραμπ, που συλλυπήθηκε μέσω Twitter τις οικογένειες των θυμάτων.

«Οι προσευχές και τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων του φρικτού περιστατικού στη Φλόριντα. Κανένα παιδί, δάσκαλος ή οποιοσδήποτε άλλος δεν πρέπει να αισθάνεται ανασφάλεια σε αμερικανικό σχολείο» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Μητέρα μαθήτριας: Νομίζαμε ότι επρόκειτο για φάρσα…

Σοκαρισμένη από το περιστατικό εμφανίζεται η μητέρα μιας μαθήτριας, που δήλωσε στο CNNi ότι νόμιζε ότι επρόκειτο για φάρσα.

Όπως είπε, η κόρη της άρχισε να της στέλνει μηνύματα μόλις άκουσε τους πυροβολισμούς.

«Αρχικά νομίζαμε ότι ήταν φάρσα, γιατί τη σήμερον ημέρα δεν μπορείς να ξέρεις» είπε η Lissette Rozenblet.

Την ίδια ώρα, αποκάλυψε ότι η κόρη της την παρακαλούσε να καλέσει την αστυνομία, μέσω SMS.

«Ήταν φρικιαστικό» είπε η ίδια, λέγοντας παράλληλα ότι η κόρη της κατάφερε να διαφύγει και να κρυφτεί σε κοντινό κατάστημα.

Μαθητής: Πανικοβλήθηκαν όλοι

Ένας μαθητής, δήλωσε στο τοπικό κανάλι WSVN, ότι αρχικά κανένας δεν ανησύχησε, καθώς νόμιζαν ότι επρόκειτο για άσκηση.

«Νομίζαμε ότι ήταν άσκηση, γιατί είχαμε κάνει και μια την προηγούμενη ημέρα» είπε, και συνέχισε: «Το πιστεύαμε αυτό και έτσι κανένας δεν ήταν πολύ ανήσυχος. Λίγη ώρα αργότερα, όμως, μαθεύτηκε ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί και όλοι άρχισαν να τρέχουν… Όλοι πανικοβλήθηκαν».

Μαθήτρια: Άκουσα πολλούς πυροβολισμούς, τουλάχιστον έξι

Οι πυροβολισμοί στο σχολείο της Φλόριντα ξεκίνησαν περί τα 10 λεπτά πριν η Νικόλ Μπάλτσερ ολοκληρώσει το μάθημα της τριγωνομετρίας και σχολάσει.

Όπως εξήγησε στο CNNi, εκείνη την ώρα ακούστηκε ο συναγερμός του σχολείου και οι μαθητές άρχισαν να βγαίνουν από τους χώρους.

Ακουσε τουλάχιστον έξι πυροβολισμούς και μαθητές και δάσκαλοι άρχισαν να τρέχουν πίσω προς τις αίθουσες.

«Άκουσα τόσους πολλούς πυροβολισμούς, τουλάχιστον έξι. Ήταν πολύ κοντά» είπε η 18χρονη μαθήτρια, που μίλησε στο CNNi ενώ βρισκόταν ακόμη κρυμμένη μέσα σε μια αίθουσα.

Όπως είπε, η ετεροθαλής αδελφή της ήταν κρυμμένη σε άλλη τάξη.

«Μια ημέρα που ελπίζαμε να μην ζήσουμε ποτέ»

Ο επόπτης του σχολείου Robert Runcie δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι αυτή που προσευχόταν «να μην ζήσουν ποτέ».

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δεθούμε ως κοινωνία και να καταφέρουμε να το ξεπεράσουμε αυτό. Και θα το κάνουμε» δήλωσε ο Runcie, που παράλληλα είπε ότι το σχολείο δεν είχε δεχτεί απειλές.

«Δεν μπορούμε να ζούσε σε έναν κόσμο που είναι χτισμένος πάνω στο φόβο» ανέφερε, μιλώντας σε τηλεοπτικές κάμερες.

Η Melissa Falkowski, που διδάσκει αγγλικά, δήλωσε ότι κρύφτηκε σε μια ντουλάπα με 19 μαθητές την ώρα της επίθεσης.

Αποκάλυψε, επίσης, ότι πριν από λίγο καιρό όλοι το διδακτικό προσωπικό είχε εκπαιδευτεί για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιδράσει σε περίπτωση επίθεσης.

«Εάν δεν είχαμε εκπαιδευτεί, τα πράγματα πιθανώς να ήταν πολύ χειρότερα» δήλωσε η ίδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ