ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί δεν συμφέρει ο οικονομικός πόλεμος Ρωσίας-Τουρκίας

Γιατί δεν συμφέρει ο οικονομικός πόλεμος Ρωσίας-Τουρκίας
Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι ανάμεσα σε Πούτιν και Ερντογάν (φωτογραφία αρχείου) Chris McGrath/Getty Images/Ideal Image

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαδίμηρος Πούτιν αποκάλεσε την κατάρριψη του ρωσικού τζετ "μαχαιριά στην πλάτη από τρομοκράτες".

Από την άλλη πλευρά, ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τη Μόσχα για εξαπάτηση, ενώ για τα σχόλια του κ. Πούτιν, είπε ότι ήταν "μεγάλο λάθος", σε συνέντεξη του στο CNN την Πέμπτη..

Ρώσοι αξιωματούχοι εξετάζουν πολύ σοβαρά μία πιθανή πολιτική αντιποίνων η οποία θα περιλαμβάνει και οικονομικές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας. Ωστόσο, μία τέτοια πολιτική θα κόστιζε ακριβά και στις δύο πλευρές. Η εξήγηση βρίσκεται στα ακόλουθα:

Η Ρωσία έχει πλέον νέους φίλους

Η Ρωσία δεν έχει τόσους πολλούς επιχειρηματικούς συμμάχους στη διεθνή σκηνή. Η Τουρκία μπορεί να μην ήταν σύμμαχος της ακριβώς, ήταν όμως ένας παρτενέρ στον οποίον θα μπορούσε να βασιστεί.

Επίσης, η Τουρκία δεν έχει μπει ακόμα στην ΕΕ και οι ΗΠΑ και οι υπόλοιπες δυτικές χώρες έχουν επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στην Ρωσία για τον ρόλο της στην κρίση με την Ουκρανία.

Η αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες μπορεί μόνο να βλάψει περαιτέρω και τους δύο.

Η Ρωσία πάντως είπε την Πέμπτη πως αυστηροποίησε τους ελέγχους στις εισαγωγές τροφίμων από την Τουρκία, ενώ η υπηρεσία προστασίας του καταναλωτή εξέφρασε την ανησυχία της σχετικά με την ποιότητα και ασφάλεια των ρούχων, συσκευών και καθαριστικών ειδών που φτιάχνονται στην Τουρκία.

Ένας στρατηγικός ενεργειακός σύνδεσμος

Τα δύο κράτη, Ρωσία και Τουρκία, υπέγραψαν μία σειρά σημαντικών ενεργειακών συμφωνιών πριν περίπου έναν χρόνο. "Ηγέτης" σε αυτό ήταν το περιβόητο πρότζεκτ για τον Τουρκικό Αγωγό, ο αγωγός δηλαδή που θα χτιστεί για να μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία και από εκεί στην τεράστια ευρωπαϊκή αγορά. Αναμένεται να αντικαταστήσει το αντίστοιχο σχέδιο για τον Νότιο Αγωγό που θα περνούσε από την Ουκρανία.

Η Τουρκία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά φυσικού αερίου από την Ρωσία, μετά τη Γερμανία. Η Ρωσία επίσης κατασκευάζει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό στη Μερσίνα της Τουρκίας. Η κατασκευή ξεκίνησε τον Απρίλιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο ως το 2020. Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπογράφηκε το 2010, η κατασκευάστρια χώρα θα χρηματοδοτήσει το έργο με 22 δισ. δολάρια και μετά θα λειτουργεί αυτή το εργοστάσιο.

Τουριστική κίνηση

Οι Ρώσοι τουρίστες είναι ένας κρίσιμος παράγοντας στην Τουρκία. Περίπου 4,5 εκατ. επισκέφθηκαν την χώρα το 2014, ενώ τα επίσημα τουρκικά στοιχεία δείχνουν ότι περισσότερο από το 112% όλων των επισκεπτών προέρχονταν από την αχανή πρώην ΕΣΣΔ, κάτι που τους κάνει το δεύτερο μεγαλύτερο γκρουπ πίσω από τους Γερμανούς.

Παρόλα αυτά, ο Πούτιν προχώρησε ένα βήμα και συμβούλεψε τους Ρώσους να μην επισκεφθούν την Τουρκία. Παράλληλα, ο ομοσπονδιακός φορέας της χώρας για τον τουρισμό είπε στους ταξιδιωτικούς πράκτορες να σταματήσουν να διαθέτουν προϊόντα προς πώληση στην Τουρκία.

Τα δύο κράτη χρειάζονται όλη τη βοήθεια που μπορεί να τους δοθεί

Τόσο η Ρωσία όσο, όμως, και η Τουρκία βρίσκονται βαθιά μέσα σε οικονομική κρίση και χρειάζονται γρήγορα ένα "σπρώξιμο", όχι άλλο σοκ.

Η ρωσική οικονομία έχει πληγεί βαριά από τις χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο όπως όμως και τις κυρώσεις από τη Δύση. Το ΔΝΤ αναμένει πως το ρωσικό ΑΕΠ θα βουλιάξει επιπλέον κατά 3,8% και για ακόμα ένα 0.6% το 2016.

Από την άλλη, η Τουρκία κάθε άλλο παρά σε καλύτερη θέση είναι. Η ανάπτυξη μοιάζει με ανεκπλήρωτο όνειρο τα τελευταία χρόνια, με το ΔΝΤ να αναμένει άνοδο της οικονομίας της μόλις στο 3,1% και 3,6% το 2016, πολύ κάτω από το 9% των ετών 2010 και 2011. Η τουρκική λίρα έπεσε κατά 20%, έναντι του δολαρίου.

Πηγή CNN 4 reasons Russia and Turkey can't afford a trade war

CNNMoney (London)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ