ΚΟΣΜΟΣ

Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του μοιραίου ιρανικού αεροσκάφους

Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του μοιραίου ιρανικού αεροσκάφους
REUTERS/Tasnim News

Εντοπίστηκαν στα όρη Ζάγκρος στο Ιράν τα συντρίμμια του αεροσκάφους που συνετρίβη την Κυριακή ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο από την Τεχεράνη προς την πόλη Σεμιρόμ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 65 άνθρωποι,  

Όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα τον αντικυβερνήτη της επαρχίας Κιχγκιλουγιέ και Μπογιέρ-Αχμάντ, τα συντρίμμια του δικινητήριου αεροπλάνου της εταιρείας Aseman Airlines βρέθηκαν κοντά στην πόλη Ντενγκεζλού, στην επαρχία του Ισφαχάν.

Το χρονικό

Η μοιραία πτήση EP3704 απογειώθηκε από την Τεχεράνη την Κυριακή στις 6:30 ώρα Ελλάδος με προορισμό την πόλη Γιασούζ, στο νοτιοδυτικό Ιράν.

2018 02 18T151341Z 632152474 RC1C8C119170 RTRMADP 3 IRAN AIRPLANE


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Περίπου μια ώρα αργότερα, χάθηκε από τα ραντάρ και φαίνεται ότι συνετρίβη στην περιοχή Σαμιρόμ, στα όρη Ζάγκρος. Οι κακές καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν διεθνή δίκτυα, οι διασώστες προσπαθούν τώρα να εντοπίσουν τα συντρίμμια όχι με ελικόπτερο αλλά από εδάφους. Σύμφωνα με το Borna News, όλα τα θύματα είναι Ιρανοί πολίτες ενώ καθώς περνάνε οι ώρες εκφράζονται φόβοι ότι όλοι οι επιβάτες είναι νεκροί.

Οι συγγενείς των επιβατών έχουν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο τους Γιασούζ.

«Τηλεφωνούσα όλο το πρωί και δεν μου απαντούσε (σ.σ. ο επιβάτης συγγενής). Έτσι, τηλεφώνησα στον αδελφό μου κι εκείνος λέει, θα έρθει, δεν έχει καθυστερήσει ακόμη. Του εξήγησα ότι εδώ βρέχει. Μου απαντάει, μην ανησυχείς. Αργότερα, με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι το αεροπλάνο έπεσε» είπε μια νεαρή γυναίκα στη δημόσια τηλεόραση του Ιράν.

O Α. Τσελέντης δεν πρόλαβε τη μοιραία πτήση στο Ιράν λόγω κίνησης – «Ίσως είμαι επτάψυχος τελικά»

Ο γερασμένος αεροπορικός «στόλος» του Ιράν

Ο γερασμένος «στόλος» των αεροσκαφών του Ιράν αποτελεί μεγάλη πληγή για τη χώρα και είχε ως αποτέλεσμα αρκετά δυστυχήματα τα τελευταία χρόνια.

Η χώρα δυσκολεύεται να αγοράσει ανταλλακτικά για τα αεροπλάνα, λόγω των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν λόγω του πυρηνικού της προγράμματος.

Στο μεγαλύτερο μέρος τους, οι κυρώσεις αυτές έχουν αρθεί μετά τη συμφωνία του 2015 αλλά αρκετά προβλήματα παραμένουν.

19128434


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Η Aseman, η τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία του Ιράν, υπέγραψε συμβόλαιο με την Boeing μόλις πέρσι για να αγοράσει 30 μοντέλα 737s.

Το αεροσκάφος που συνετρίβη, ένα ATR 72-500, ήταν 25 ετών, όπως επιβεβαίωσαν οι αρμόδιες αρχές της χώρας.

Ο Ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, λέγοντας ότι το δυστύχημα «μαύρισε τις καρδιές» των πολιτών.

Πρόσφατες αεροπορικές τραγωδίες στο Ιράν

Αύγουστος 2014: Αεροσκάφος της εταιρίας Sepahan, που μετέφερε 40 ανθρώπους, συνετρίβη λίγη ώρα μετά την απογείωσή του στη Τεχεράνη λόγω μηχανικής βλάβης. Μόνο ένας άνθρωπος επέζησε.
Ιανουάριος 2011: Ένα Boeing 727 συνετρίβη κατά την προσγείωση το 2011, σκοτώνοντας 78 ανθρώπους.
2009: Αεροσκάφος της εταιρίας Tupolev, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αρμενία προς Τεχεράνη, πήρε φωτιά λίγο μετά την απογείωσή του. Ο δραματικός απολογισμός; 168 νεκροί.

Οι μεγάλες αεροπορικές τραγωδίες από το 2016 μέχρι σήμερα

2018

Πριν από μερικές ημέρες, στις 11 Φεβρουαρίου, ένα ρωσικό αεροσκάφος συνετρίβη λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Domodedovo. Στο αεροσκάφος, που εκτελούσε το δρομολόγιο Μόσχα-Όρσκ επέβαιναν 71 άνθρωποι.

2017

Κατά τη διάρκεια του 2017 δεν σημειώθηκε καμία αεροπορική τραγωδία. Η περασμένη χρονιά είναι η ασφαλέστερη της ιστορίας των αερομεταφορών.

2016

25 Δεκεμβρίου: Το ρωσικό στρατιωτικό Tu-154 συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα, παρασύροντας στο θάνατο 92 ανθρώπους. Το αεροσκάφος κατέπεσε λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από το Σότσι. Μετέφερε καλλιτέχνες, που θα πραγματοποιούσαν συναυλία για τα ρωσικά στρατεύματα στη Συρία, δημοσιογράφους αλλά και στρατιωτικούς.
7 Δεκεμβρίου: Και οι 48 επιβάτες αεροσκάφους των Πακιστανικών Αερογραμμών σκοτώθηκαν μετά από τη συντριβή του στα βόρεια της χώρας.
28 Νοεμβρίου: Ένα αεροσκάφος που μετέφερε την βραζιλιάνικη ποδοσφαιρική ομάδα Τσαπεκοένσε έμεινε από καύσιμα και συνετρίβη κοντά στη Μεντεγίν της Κολομβίας. Σκοτώθηκαν 71 άνθρωποι ενώ υπήρχαν έξι επιζώντες, μεταξύ των οποίων και τρεις ποδοσφαιριστές.
19 Μαϊου: Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επιβεβαιώνει ότι αεροσκάφος της EgyptAir, το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο από το Παρίσι στο Κάιρο, συνετρίβη. Σκοτώθηκαν 66 άνθρωποι.
19 Μαρτίου: Ένα Boeing 737-800 συνετρίβη στην Rostov-on-Don της Ρωσίας, σκοτώνοντας 62 ανθρώπους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ