Στο κενό έχει πέσει η απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με την οποία ζητά κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριάντα ημερών στη Συρία, καθώς οι αεροπορικές επιδρομές και η ρίψη ρουκετών από τις κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζονται, με τον φόρο αίματος που πληρώνουν για ακόμη μια φορά οι άμαχοι να είναι βαρύς.

Μόνο τη Δευτέρα, στην ανατολική Γκούτα σκοτώθηκαν τουλάχιστον δέκα άμαχοι, εννέα εκ των οποίων ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας. Τρία από τα θύματα είναι παιδιά, που σκοτώθηκαν από τα πλήγματα των κυβερνητικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Ντούμα, την μεγάλη πόλη της ανατολικής Γούτας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα πλήγματα αυτά σημειώνονται μολονότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε το Σάββατο απόφαση με την οποία ζητεί να τεθεί σε ισχύ άμεσα κατάπαυση του πυρός σε όλη τη Συρία για 30 ημέρες για να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους και η απομάκρυνση αυτών που έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

Παρά τις σημερινές επιδρομές, «οι βομβαρδισμοί έχουν μειωθεί σε ένταση σε σχέση με την κλιμάκωσή τους την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Πάνω από 20 άμαχοι νεκροί στα ανατολικά

Τουλάχιστον 25 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 7 παιδιά, σκοτώθηκαν από αεροπορικά πλήγματα που είχαν στόχο τον τελευταίο θύλακα του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στο ανατολικό τμήμα της Συρίας, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι άμαχοι σκοτώθηκαν από τα αεροπορικά πλήγματα που έγιναν χθες καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας με στόχο το χωριό Αλ Σαάφαχ, «στο οποίο βρίσκεται ο τελευταίος θύλακας του ΙΚ στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ», στην ανατολική Συρία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν απέδωσε τις επιδρομές αυτές στον διεθνή συνασπισμό κατά του ΙΚ τον οποίο υποστηρίζει η Ουάσινγκτον. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν στη Συρία μια δύναμη που αποτελείται από κούρδους και άραβες μαχητές και πραγματοποιεί επιχειρήσεις στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ. Ο συνασπισμός αυτός δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει την είδηση αυτή.

Μετά την μεγάλη άνοδό του το 2014 και την κατάκτηση τεράστιων εκτάσεων εδαφών στην Συρία και το Ιράκ, το ΙΚ ηττήθηκε από τις δυνάμεις της Βαγδάτης και εφεξής βρίσκεται περιορισμένο σε κάποιους τελευταίους θύλακες που εξακολουθεί να ελέγχει στη Συρία, οι οποίοι δέχονται πολλές επιθέσεις. Το χωριό Αλ Σαάφαχ βρίσκεται στην ανατολική όχθη του Ευφράτη, βόρεια του πρώην προπυργίου των τζιχαντιστών στο Μπουκάμαλ, που βρίσκεται κοντά στην μεθόριο με το Ιράκ.

Το Παρατηρητήριο ανακοίνωσε την Πέμπτη τον θάνατο τον Φεβρουάριο τουλάχιστον 82 ανθρώπων, η πλειονότητα των οποίων ήταν συγγενείς μαχητών του ΙΚ, από τα αεροπορικά πλήγματα κατά των τζιχαντιστών που έγιναν στον θύλακα αυτόν του ΙΚ στην ανατολική Συρία.

Στην ανατολική όχθη του Ευφράτη διεξάγουν επιχειρήσεις οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, ο συνασπισμός των κούρδων και αράβων μαχητών που υποστηρίζει η Ουάσινγκτον.

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, που υποστηρίζονται από την ρωσική αεροπορία, στρατοπεδεύουν στην δυτική όχθη του Ευφράτη. Το ΙΚ ελέγχει πλέον λιγότερο από το 3% του συριακού εδάφους, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Στον ιστότοπό του, ο συνασπισμός αυτός διευκρινίζει ότι τουλάχιστον 841 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, όχι εκ προθέσεως, από τα αεροπορικά πλήγματα που έχει εξαπολύσει από τις αρχές του 2014 κατά τις επιχειρήσεις του κατά του ΙΚ στο Ιράκ και στη Συρία.

Από τον πόλεμο στη Συρία, που άρχισε το 2011 μετά την καταστολή από τις αρχές των ειρηνικών διαδηλώσεων που γινόντουσαν στη χώρα κατά της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 340.000 άνθρωποι, ενώ εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί.

«Να τερματιστεί η κόλαση επί της Γης»

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε σήμερα έκκληση στις εμπόλεμες πλευρές να εφαρμόσουν αμέσως την απόφαση του ΟΗΕ που υιοθετήθηκε το Σάββατο για κατάπαυση του πυρός 30 ημερών στη Συρία.

2018 02 26T092249Z 290424695 RC1140DE41C0 RTRMADP 3 UN RIGHTS
Πηγή:REUTERS/Denis Balibouse

«Η ανατολική Γούτα, συγκεκριμένα, δεν μπορεί να περιμένει. Πρέπει να τερματιστεί αυτή η κόλαση επί της γης», επέμεινε, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις του ΟΗΕ «έχουν νόημα μόνον αν γίνονται πραγματικά σεβαστές» και ότι «ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να κάνει αυτό που οφείλει».

Ο Γκουτέρες χαιρέτισε εξάλλου κατά την ομιλία του αυτή στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το οποίο άρχισε την κύρια ετήσια σύνοδό του στη Γενεύη που θα διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες, την υιοθέτηση της απόφασης αυτής, αλλά σημείωσε ότι «περιμένει να εφαρμοστεί άμεσα (...) για να μπορέσει να χορηγηθεί άμεσα βοήθεια και ανθρωπιστικές υπηρεσίες (...) ώστε να μπορέσουμε να ελαφρύνουμε τα βάσανα του συριακού λαού».

«Σφαγεία ανθρώπων στη Συρία»

Την ίδια ώρα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν κατήγγειλε σήμερα ενώπιον της συνόδου αυτής «τα σφαγεία ανθρώπων» στην Συρία, όπως και σε άλλα μέρη του πλανήτη, και επιβεβαίωσε ότι συνεχίζονταν σήμερα το πρωί οι αεροπορικές επιδρομές στην ανατολική Γούτα.

Την ίδια ώρα η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε και αυτή σήμερα ενόψει συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Συρία. Η υιοθέτησή της ήταν «απαραίτητη και ενθαρρυντική, αλλά αποτελεί απλώς ένα πρώτο βήμα», σημείωσε η Μογκερίνι. «Τώρα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα», υπογράμμισε και αυτή μετά τον Γκουτέρες.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Κάριν Κνάισλ υπογράμμισε παράλληλα ότι η δυναμική που δημιούργησε η ψηφοφορία του Σαββάτου στον ΟΗΕ πρέπει να χρησιμοποιηθεί ώστε οι δυνάμεις που πολεμούν στη Συρία δι' αντιπροσώπων να θέσουν τις πολιτοφυλακές τους υπό έλεγχο, ενώ η Μογκερίνι κάλεσε τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για αποκλιμάκωση της κρίσης.

"Πρόκειται ντε φάκτο για την περίπτωση που στην μία πλευρά η Ρωσία και το Ιράν και στην άλλη η Τουρκία και οι ΗΠΑ μπορούν να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να σταματήσει αυτή η βαρβαρότητα", πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

Διαβάστε επίσης