ΚΟΣΜΟΣ

Σλοβάκος δημοσιογράφος και η κοπέλα του βρέθηκαν δολοφονημένοι

Σλοβάκος δημοσιογράφος και η κοπέλα του βρέθηκαν δολοφονημένοι
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/FILIP SINGER

Νεκροί, με τραύματα από πυροβόλο όπλο, μέσα στο σπίτι τους, βρέθηκαν την Κυριακή ο Σλοβάκος δημοσιογράφος Γιάν Κούτσιακ και η κοπέλα του, με τις αστυνομικές Αρχές να εκτιμούν ότι η επίθεση εναντίον τους πιθανόν να σχετίζεται με μια έρευνα του 27χρονου ρεπόρτερ για περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Τα πτώματα των δύο νέων ανθρώπων βρέθηκαν το απόγευμα της Κυριακής, στο σπίτι τους στην πόλη Βέλκα Μάτσα, ανατολικά της πρωτεύουσας, Μπρατισλάβα, όταν αστυνομικοί ειδοποιήθηκαν από τη μητέρα της κοπέλας, που ανησυχούσε επειδή είχε μέρες να μάθει νέα τους.

Ο διοικητής της αστυνομίας Τίμπορ Γκασπάρ, δήλωσε, σύμφωνα με τους New York Times πως η διπλή δολοφονία πιθανόν να σχετίζεται με τις ερευνητικές δραστηριότητες του 27χρονου δημοσιογράφου, αρνήθηκε ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Κούτσιακ δέχθηκε μία και μοναδική σφαίρα στο στήθος, ενώ η κοπέλα είχε πυροβοληθεί μόνο μία φορά στο κεφάλι. Κατά τις πρώτες εκτιμήσεις, δολοφονήθηκαν στο διάστημα από την περασμένη Πέμπτη ως την Κυριακή.

Στο διπλό έγκλημα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, σημειώνοντας πως αν επιβεβαιωθεί πως σχετίζεται με το ρεπορτάζ του 27χρονου, τότε θα έχουμε μια «άνευ προηγουμένου επίθεση στην ελευθερία του Τύπου και στη Δημοκρατία, στη Σλοβακία».

Την γρήγορη και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης ζήτησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της χώρας, Αντρέι Κίσκα, λέγοντας πως «πρέπει να βρούμε εκείνους που το έκαναν το συντομότερο δυνατό και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια όλων των δημοσιογράφων».

Ο 27χρονος Κούτσιακ εργαζόταν στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Aktuality.sk και η δουλειά του επικεντρωνόταν κυρίως σε θέματα σχετικά με τη φοροδιαφυγή.

Επάγγελμα Δημοσιογράφος: Όταν το ρεπορτάζ κοστίζει ζωές

Στο τελευταίο ρεπορτάζ του ο Κούτσιακ αναφερόταν σε έναν επιχειρηματία, για τον οποίο υπήρχαν υποψίες ότι προχωρά σε «ύποπτες» αγοραπωλησίες ακινήτων, διερωτώμενος αν αυτό αποτελούσε μια μέθοδο αποφυγής απόδοσης φόρων.

Τον περασμένο χρόνο ο Κούτσιακ είχε απευθυνθεί στην αστυνομία, έπειτα από απειλές που δεχόταν από άλλον επιχειρηματία, μετά από τη δημοσίευση ενός ρεπορτάζ του.

Οι Αρχές πλέον στρέφουν τις έρευνές τους προς κάθε κατεύθυνση, παίρνοντας καταθέσεις από όλους όσοι έρχονταν σε επαφή με τον 27χρονο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ