ΚΟΣΜΟΣ

Άγκυρα: Αν παραβιαστούν κυριαρχικά μας δικαιώματα στην Μεσόγειο θα υπάρξουν συνέπειες

Άγκυρα: Αν παραβιαστούν κυριαρχικά μας δικαιώματα στην Μεσόγειο θα υπάρξουν συνέπειες
EUROKINISSI/ Φωτογραφία αρχείου

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Exxon Mobil Suann Guthrie, ότι ο προγραμματισμός της εταιρείας, που αφορά τις εργασίες στο τεμάχιο 10, προχωρά κανονικά, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει λάβει ενημέρωση ότι πλοίο της Exxon Mobil κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο για έρευνες υδρογονανθράκων και η Άγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της ως προς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή.

“Εάν παραβιαστούν κυριαρχικά δικαιώματα και ξεκινήσετε γεωτρήσεις, ασφαλώς θα υπάρξουν συνέπειες και η Τουρκία δεν θα διστάσει να προβεί στα απαραίτητα βήματα”, δήλωσε ο Καλίν ο οποίος ανέφερε ότι το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ δεν συνοδεύει το πλοίο της Exxon Mobil το οποίο έχει ξεκινήσει δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως μεταδίδει το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, σε δηλώσεις του από την Άγκυρα, ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι “στην Ανατολική Μεσόγειο έχει δημιουργηθεί ένα καθεστώς, μία τάξη όσον αφορά το θέμα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου”.

“Είναι βασική μας αρχή ότι οι έρευνες πρέπει να γίνουν από κοινού μεταξύ της ‘βόρειας’ και της ‘νότιας Κύπρου’. Όμως αυτή την αρχή η Ε/κ πλευρά την παραβιάζει συχνά. Λένε ότι είναι δική μας ΑΟΖ. Εμείς άλλωστε δεν έχουμε πρόβλημα με την ΑΟΖ που ανήκει σε αυτούς. Υπάρχουν σημεία που συγκρούονται με τη δική μας ΑΟΖ. Όταν εδώ υπάρχει μια παραβίαση ή είναι ενάντια στο δίκαιο κινηθήκαμε. Κινηθήκαμε με κάθε τρόπο, και νομικό, και πολιτικό και άλλους τρόπους. Και από και πέραν αυτή η αρχή μας δεν πρόκειται να αλλάξει”, ανέφερε.

Αναφερόμενος στο πλοίο της Exxon Mobil ανέφερε ότι “για την άφιξή του εκεί γνωρίζουμε ότι εξελίχθηκε μια διαδικασία αλλά ο 6ος Στόλος (εννοεί πολεμικό ναυτικό ΗΠΑ) δεν έχει πάει εκεί, δεν έχει κάνει μετάβαση”.

“Σε αυτό το πλαίσιο οι δικές μας πρωτοβουλίες συνεχίζονται. Εμείς όπως προστατεύσαμε τα δικαιώματα των Τ/Κ μέχρι σήμερα τόσο στην ξηρά όσο και στην θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουμε και από δω και μπρος να λαμβάνουμε όλες τις πρωτοβουλίες για να τα προστατεύσουμε. Επιπλέον εμείς θα συνεχίσουμε εργασίες μας στις περιοχές που έχουμε σχεδιάσει. Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις”, ανέφερε.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν απηύθυνε, επίσης έκκληση “να κάνουμε την ανατολική Μεσόγειο όχι μια περιοχή σύγκρουσης και διαμάχης αλλά μία περιοχή συμβιβασμού και κοινού συνεταιρισμού. Σε αυτό το πλαίσιο ας συνέλθουν η Ε/κ και η Τ/κ πλευρά και να κάνουν μια κοινή εργασία. Εμείς ως Τουρκία θα το στηρίξουμε αυτό. Μέσα σε αυτό μπορεί να είναι και η Ελλάδα και άλλες χώρες, εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με αυτό. Αλλά σε περίπτωση που παραβιαστούν κυριαρχικά δικαιώματα και ξεκινήσετε γεωτρήσεις, ασφαλώς θα υπάρξουν συνέπειες και η Τουρκία δεν θα διστάσει να προβεί στα απαραίτητα βήματα”, ανέφερε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Στα ανοικτά του Ισραήλ το αμερικανικό πολεμικό πλοίο Iwo Jima

Στα ανοικτά του Ισραήλ έφτασε χτες το αμερικανικό αμφίβιο πολεμικό πλοίο USS Iwo Jima, με σκοπό τη συμμετοχή στην άσκηση Juniper Cobra 2018 (JC18). Στο πλοίο βρίσκονται μονάδες που περιλαμβάνουν την 26η Θαλάσσια Εξερευνητική Μονάδα (MEU) και το προσωπικό της Αμφίβιας Μοίρας (PHIBRON) 4.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τμήματος δημοσίων σχέσεων της Ομάδας Αμφίβιας Ετοιμότητας (ARG), που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ Ευρώπης-Αφρικής, 6ου Στόλου, ενώ η άσκηση JC18 εστιάζεται στη βελτίωση της συνδυασμένης άμυνας βαλλιστικών πυραύλων, επιτρέπει επίσης στις ΗΠΑ και το Ισραήλ να αυξήσει τη διαλειτουργικότητα ανάμεσα στις διάφορες στρατιωτικές της δυνάμεις.

«Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σθεναροί σύμμαχοι, και προσδοκώ να δω όλα όσα μπορεί να πετύχει μαζί τους η ομάδα μας του Ναυτικού/Πεζοναυτικού Σώματος για αύξηση των δυνατοτήτων μας και οικοδόμηση της σχέσης μας", δήλωσε ο Πλοίαρχος Joseph O’Brien, που υπηρετεί στη ναυαρχίδα της Ομάδας Αμφίβιας Ετοιμότητας (ARG) του Iwo Jima.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ