ΚΟΣΜΟΣ

Σλοβενία: στα σύνορα ο στρατός για τους πρόσφυγες

Σλοβενία: στα σύνορα ο στρατός για τους πρόσφυγες
Μετανάστες περνούν τα σύνορα της Κροατίας με τη Σλοβενία στην περιοχή του Brezice. REUTERS/Srdjan Zivulovic

Η Σλοβενία κατακλύζεται πλέον από πρόσφυγες. Μόνο στη διάρκεια της νύχτας τουλάχιστον 8.000 μπήκαν στη χώρα από περιοχές που δεν υπάρχει επίσημη διάβαση.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κατάσταση η Βουλή της Λουμπλιάνας αποφασίζει σήμερα για την αποστολή στρατού στα σημεία εισόδου των μεταναστευτικών ροών, ενώ ο Πρόεδρος Παχόρ θα ζητήσει από τον Ντόναλντ Τουσκ και άλλους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης βοήθεια και ενεργό στήριξη. "Είναι απατηλό να περιμένουμε ότι μια χώρα δύο εκατομμυρίων κατοίκων θα μπορέσει να σταματήσει, να διαχειριστεί και να επιλύσει αυτό που πολύ μεγαλύτερες χώρες δεν έχουν καταφέρει να κάνουν", επισημαίνει η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

"Φράχτη" ζητά η αντιπολίτευση

Την ανέγερση φράχτη ασφάλειας κατά μήκος των νότιων συνόρων της Σλοβενίας ζήτησε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, πρώην πρωθυπουργός, Γιάνεζ Γιάνσα.

Ένας φράκτης είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσει τους μετανάστες από την είσοδο στη χώρα, χωρίς τον κίνδυνο της βίας.

Γιάνεζ Γιάσνα

Φράχτη, όμως, είναι έτοιμη να σηκώσει και η κυβέρνηση της Κροατίας στα σύνορα με τη Σερβία, γράφει η εφημερίδα "Γιούταρνι Λιστ" του Ζάγκρεμπ.

"Αν η Σλοβενία ή η Αυστρία μειώσουν δραστικά την εισροή προσφύγων, δεν έχουμε άλλη επιλογή από τον περιορισμό του αριθμού ατόμων που εισέρχονται από τη Σερβία. Σε αυτή την περίπτωση, η κατασκευή φράχτη θα διαρκέσει κάποιες εβδομάδες, επειδή σε ορισμένα τμήματα των συνόρων οι εργασίες θα είναι δύσκολες λόγω φυσικών εμποδίων, όπως το βαλτώδες έδαφος" ανέφερε πηγή από την κροατική κυβέρνηση στην "Γιούταρνι Λιστ".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα σχέδια για την τοποθέτηση φράχτη στα σύνορα έχουν καταρτιστεί και όλα είναι έτοιμα για την έναρξη των εργασιών, οι οποίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα διαρκέσουν περίπου δύο εβδομάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ