ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

BSH: Τι περιμένει από το 2024 η κορυφαία εταιρεία οικιακών συσκευών

BSH: Τι περιμένει από το 2024 η κορυφαία εταιρεία οικιακών συσκευών
BSH

Συγκρατημένα αισιόδοξη για τη φετινή χρονιά παρουσιάζεται η διοίκηση της BSH Οικιακές Συσκευές, της ελληνικής θυγατρικής BSH Home Appliances Group, μία εκ των μεγαλύτερων εταιρειών παγκοσμίως στο χώρο των μεγάλων οικιακών συσκευών.

Μετά από 4 χρονιές συνεχούς αύξησης των πωλήσεων με τον κορωνοϊό αρχικά και τα προγράμματα επιδότησης αλλαγής ενεργοβόρων οικιακών συσκευών να επηρεάζουν θετικά, η BSH αναμένει φέτος τις πωλήσεις της να παρουσιάσουν πτώση. Κάτι που, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, είναι λογικό δεδομένου ότι το 2023 και κυρίως το 2022 υπήρχε ο θετικός αντίκτυπος από την υλοποίηση του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της BSH Οικιακές Συσκευές, Γιάννης Γρατσώνης, το 2023 έκλεισε με τις πωλήσεις να φθάνουν στα 190,8 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 1,6% σε σχέση με τα 187,8 εκατ. ευρώ του 2022. Η BSH, στα brands της οποίας περιλαμβάνονται εμπορικά σήματα όπως είναι η Bosch, η Siemens, η Pitsos, η NEFF και άλλα, βρέθηκε στην πρώτη θέση όσον αφορά στις μεγάλες οικιακές συσκευές με ένα μερίδιο που εκτιμάται μεταξύ 31% και 33%.

Στις επιμέρους κατηγορίες όλες κινήθηκαν ανοδικά πλην της ψύξης η οποία παρουσίασε απώλειες της τάξης του -3% έναντι του 2022 όταν στο σύνολο της αγοράς υπήρξε αύξηση της τάξεως του 21%. Ο λόγος για τη διαφορά, όπως αναφέρθηκε ήταν ότι οι προτάσεις δεν ήταν επαρκώς ανταγωνιστικές, κάτι που θα αλλάξει φέτος.

Στις λύσεις μαγειρέματος, οι πωλήσεις των brands της BSH αυξήθηκαν κατά 14% έναντι 11% για το σύνολο της αγοράς. Στη φροντίδα των ρούχων η BSH κινήθηκε ανοδικά κατά 13%, όταν στο σύνολο της η ελληνική αγορά παρουσίασε αύξηση της τάξης του 16%. Αύξηση τζίρου της τάξης του 2% παρουσίασε στις μικροσυσκευές έναντι 12% του συνόλου της αγοράς, ενώ κατά 6% ενισχύθηκαν τα πλυντήρια πιάτων, κατηγορία που συνολικά παρουσίασε άνοδο της τάξης του 18%.

Για το 2024, η BSH εκτιμά ότι θα παραμείνει στην πρώτη θέση στις μεγάλες οικιακές συσκευές. Η χρονιά, όπως αναφέρθηκε, έχει ξεκινήσει ικανοποιητικά αν εξαιρεθεί η κατηγορία των ψυγείων και καταψυκτών, όπου η πτώση είναι της τάξεως του 50% λόγω ότι συγκρίνεται με το α’ τρίμηνο του 2023 που ήταν σε ισχύ το πρόγραμμα επιδότησης. Συνολικά, η αγορά εκτιμάται των μεγάλων οικιακών συσκευών αναμένεται να κλείσει το 2024 με -20%. Αν εξαιρεθεί η κατηγορία των συσκευών ψύξης, τότε αναμένεται άνοδος της τάξης του 5% με 7% με τη Bosch να ποντάρει σε κατηγορίες όπως είναι οι εντοιχισμένες συσκευές για τις οποίες έχει αρχίσει να υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον στη χώρα μας λόγω και της έντονης οικοδομικής δραστηριότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ