ΚΟΣΜΟΣ

Μέι: Είναι πολύ πιθανό η Ρωσία να κρύβεται πίσω από την επίθεση στον πρώην πράκτορα

Μέι: Είναι πολύ πιθανό η Ρωσία να κρύβεται πίσω από την επίθεση στον πρώην πράκτορα
REUTERS/Leon Neal/Pool

Τη θέση ότι η Ρωσία κρύβεται πιθανότατα πίσω από την επίθεση εναντίον του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του εξέφρασε η Τερέζα Μέι, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης βουλευτών για την υπόθεση.

Την ίδια ώρα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας αποκάλυψε ότι κατά την επίθεση χρησιμοποιήθηκε στρατιωτικός νευροπαραλυτικός παράγοντας, που αναπτύσσεται στη Ρωσία.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι ο Ρώσος πρέσβης στο Λονδίνο έχει κληθεί για να δώσει εξηγήσεις για το εάν ήταν μια πράξη που σχετίζεται ευθέως με τη χώρα ή εάν «έχασε τον έλεγχο των νευροπαραλυτικών παραγόντων του».

Το χημικό που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση, όπως είπε η Μέι, περιέχεται στην ομάδα των «Novichok».

Παράλληλα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον είπε στον Ρώσο πρέσβη ότι η Μόσχα θα πρέπει άμεσα να παράσχει πληροφορίες για το πρόγραμμα «Novichok» στην Οργάνωση για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων.

«Εάν δεν υπάρξει αξιόπιστη απάντηση, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι ενέργειες αυτές ισοδυναμούν με παράνομη χρήση βίας από πλευράς της Ρωσικής κυβέρνησης εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ο 66χρονος Σκριπάλ και η 33χρονη κόρη του συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση.

Στο νοσοκομείο παραμένει και ένας αστυνομικός, ο Νικ Μπέιλι, ο οποίος είναι σοβαρά άρρωστος αλλά έχει καταφέρει να μιλήσει με την οικογένειά του.

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Τσίρκο στο βρετανικό κοινοβούλιο

Άμεση ήταν η απάντηση από πλευράς της Μόσχας, με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για «τσίρκο στο βρετανικό κοινοβούλιο».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Maria Zakharova, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της κ. Μέι, είπε ότι οι ισχυρισμοί είναι πολιτικά υποκινούμενοι και βασισμένοι σε μια προβοκάτσια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ