ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Ρωσία: Θρίαμβος Πούτιν με ποσοστό 76,65% στο 99% των καταμετρημένων ψηφοδελτίων

Εκλογές Ρωσία: Θρίαμβος Πούτιν με ποσοστό 76,65% στο 99% των καταμετρημένων ψηφοδελτίων
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επανεκλέγεται στην προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας συγκεντρώνοντας το 76,65% των ψήφων, με το 99% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί.

Το Ρώσο πρόεδρο ψήφισαν σχεδόν 55,5 εκατομμύρια Ρώσοι.

Ο κομμουνιστής υποψήφιος Πάβελ Γκρουντίνιν έλαβε το 11,82% των ψήφων, ο επικεφαλής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι συγκέντρωσε το 5,67%, ενώ η υποψήφια της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ξένια Σόμπτσακ έλαβε το 1,67% των ψήφων, ανέφερε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Ο Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, συνιδρυτής του κόμματος Γιάμπλοκο, έλαβε το 1,04% των ψήφων, ο Μπαρίς Τίτοφ το 0,76%, ο έτερος κομμουνιστής υποψήφιος Μαξίμ Σουράικιν 0,68% και ο Σεργκέι Μπαμπούριν 0,65%.

Το 2012, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε κερδίσει τις προεδρικές εκλογές συγκεντρώνοντας το 63,6% των ψήφων. Έτσι θα παραμείνει στο «τιμόνι» της χώρας μέχρι το 2024, όταν και θα είναι 71 ετών. Και τι απάντησε ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν θα είναι ξανά υποψήφιος; «Ανοησίες. Νομίζετε ότι θα κάτσω εδώ μέχρι να γίνω 100;» είπε ο ίδιος.

Το Κρεμλίνο επεδίωκε το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής να είναι 70/70, δηλαδή ο Πούτιν να συγκεντρώσει ποσοστό 70% στις κάλπες και η συμμετοχή να αγγίξει το 70%. Και παρότι ο Πούτιν κατάφερε να συγκεντρώσει υψηλά ποσοστά, το δεύτερο μέρος του «στοιχήματος» μένει να αποδειχτεί.

Η ρωσική επιτροπή ανακοίνωσε μόνο την Κυριακή ότι η συμμετοχή ξεπέρασε το 50%, χωρίς να δίνει ακριβές ποσοστό.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος ότι επρόκειτο για μια τρανή επιβεβαίωση της σκληρής στάσης του απέναντι στις δυτικές δυνάμεις.

Μιλώντας από εξέδρα δίπλα στην Κόκκινη Πλατεία μπροστά σε ένα ενθουσιασμένο πλήθος, δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι η αναγνώριση όσων έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, παρά τις δύσκολες συνθήκες.

Αναφερόμενος στην κρίση των σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι οι κατηγορίες ότι η Ρωσία έκανε κάτι τέτοιο είναι «ανοησίες», η Ρωσία δεν διαθέτει τέτοια όπλα και ότι εάν η επίθεση είχε γίνει με τέτοιο νευροτοξικό παράγοντα θα είχαν πεθάνει πολλοί άνθρωποι.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τις βρετανικές αρχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ