ΚΟΣΜΟΣ

Συζητήσεις Ουάσινγκτον και Πιονγκγιάνγκ για την απελευθέρωση 3 Αμερικανών κρατουμένων στην Β. Κορέα

Συζητήσεις Ουάσινγκτον και Πιονγκγιάνγκ για την απελευθέρωση 3 Αμερικανών κρατουμένων στην Β. Κορέα

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ να αποδεχθεί την πρόσκληση για συνάντηση με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, έχει «πυροδοτήσει» μια σειρά από «μυστικές επαφές» μεταξύ αξιωματούχων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το τετ α τετ θα γίνει πράγματι τον ερχόμενο Μάιο.

Οι συζητήσεις αφορούν την τοποθεσία και την ακριβή χρονική στιγμή που θα γίνει το… ραντεβού, αλλά κυρίως στο στόχαστρο μπαίνει το τι ακριβώς θα συζητηθεί στην ιστορική πρώτη συνάντηση που θα έχουν ο Αμερικανός πρόεδρος και ο ηγέτης της Πιονγκγιάνγκ.

Τις τελευταίες ημέρες, αυτό που βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι το ενδεχόμενο της απελευθέρωσης τριών Αμερικανών που κρατούνται στη Βόρεια Κορέα και μάλιστα, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό τηλεοπτικό δίκτυο MBC, οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στη σύναψη τελικής συμφωνίας.

Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, το θέμα αυτό βρέθηκε στο επίκεντρο και των τριήμερων συζητήσεων που είχε στη Στοκχόλμη ο Βορειοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών Ρι Γιονγκ-Χο και η Σουηδέζα ομόλογός του Μάργκοτ Βάλστρομ.

Η Σουηδία, που εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην Πιονγκγιάνγκ, αναφέρθηκε στο ζήτημα προκειμένου «τα πράγματα να προχωρήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα των κρατούμενων θα έχει τεράστιες συνέπειες στις ΗΠΑ», σύμφωνα με το CNN.

Ποιοι είναι οι τρεις Αμερικανοί που κρατούνται στην Πιονγκγιάνγκ

Οι τρεις Αμερικανοί πολίτες, κορεατικής καταγωγής, κρατούνται από τις βορειοκορεατικές Αρχές, βρίσκονται αντιμέτωποι με διάφορες κατηγορίες.

Ο Κιμ Ντονγκ-Τσουλ, ένας Αμερικανοκορεάτης πάστορας, συνελήφθη για κατασκοπεία και καταδικάστηκε το 2016 σε δέκα χρόνια καταναγκαστικά έργα.

Ο Κιμ Χακ- Σονγκ και ο Κιμ Σανγκ-Ντουκ, γνωστός και ως Τόνι Κιμ, εργάζονταν για το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας της Πιονγκγιάνγκ, το οποίο ιδρύθηκε από αλλοδαπούς ευαγγελιστές. Συνελήφθησαν πέρυσι για «εχθρικές ενέργειες».

Οι πληροφορίες για την ενδεχόμενη απελευθέρωσή τους ήρθαν στο φως της δημοσιότητας την ώρα που εντείνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ, της Σεούλ, της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ