ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση αυτοκτονίας με δεκάδες νεκρούς στην Καμπούλ

Επίθεση αυτοκτονίας με δεκάδες νεκρούς στην Καμπούλ
REUTERS /Omar Sobhani

Επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι.

Οι πληροφορίες, που έδωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, κάνουν λόγο για 26 θύματα και 18 τραυματίες.

Βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος κοντά σε σιιτικό τέμενος δυτικά της Καμπούλ την ώρα που στην πόλη πραγματοποιούνταν εκδηλώσεις για την εορτή του Νεβρόζ, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη του νέου έτους για τους Ιρανούς.

Ο Νασράτ Νασράτ Ραχίμι, ο εκπρόσωπος του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, δήλωσε ότι ο βομβιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά του κοντά στο τέμενος Καρτ-ε-Σάχι, το οποίο έχει υπάρξει στόχος και προηγούμενων επιθέσεων.

Σύμφωνα με το BBC, ο βομβιστής ανατινάχθηκε όταν έγινε αντιληπτός από την αστυνομία. Η έκρηξη σημειώθηκε έξω από το νοσοκομείο Αλί Αμπάντ, κοντά στο πανεπιστήμιο της Καμπούλ και δυτικά της πόλης.

2018 03 21T084922Z 1706963233 RC177B62FA40 RTRMADP 3 AFGHANISTAN BLAST

REUTERS/Omar Sobhani

Η τελευταία έκρηξη που σημειώνεται στην Καμπούλ υπογραμμίζει την απειλή που δέχεται η πόλη από ένοπλες επιθέσεις παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στον απόηχο μιας επίθεσης τον Ιανουάριο από την οποία σκοτώθηκαν περίπου 100 άνθρωποι.

Η σημερινή έκρηξη πραγματοποιήθηκε την ώρα που πιστοί απομακρύνονταν από το τέμενος.

Οι εκδηλώσεις του Νεβρόζ - μίας γιορτής με ζωροαστρικές καταβολές, η οποία στα περσικά σημαίνει Νέα Ημέρα - αρχίζουν στις 21 Μαρτίου χαιρετίζοντας τον ερχομό της νέας ιρανικής χρονιάς. Στο Αφγανιστάν εορτάζεται ευρέως παρότι έχει συναντήσει αντιδράσεις από ομάδες φονταμεταλιστών μουσουλμάνων που υποστηρίζουν ότι είναι αντι-ισλαμική.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο της οργάνωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ