ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν σε Νετανιάχου: Είσαι κατακτητής και τρομοκράτης

Ερντογάν σε Νετανιάχου: Είσαι κατακτητής και τρομοκράτης
Murat Cetinmuhurdar/Presidential Palace/Handout via REUTERS / REUTERS/Amir Cohen/File Photo

Ανεβαίνουν για άλλη μια φορά οι τόνοι ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εξαπολύουν εκατέρωθεν «πυρά» και να ανταλλάσσουν βαρείς χαρακτηρισμούς με φόντο τις συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Οι λεκτικοί διαξιφισμοί ξεκίνησαν το Σάββατο, με τον Τούρκο πρόεδρο να καταδικάζει τον ισραηλινό στρατό μετά το θάνατο 16 Παλαιστινίων σε συγκρούσεις κατά το μήκος του τείχους μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον κατηγόρησε, επίσης, και για απάνθρωπη επίθεση.

«Ο πιο ηθικός στρατός του κόσμου δεν χρειάζεται μαθήματα ηθικής από αυτόν που βομβαρδίζει αδιακρίτως αμάχους πληθυσμούς εδώ και χρόνια. Προφανώς αυτό επέλεξε η 'Αγκυρα για πρωταπριλιάτικη φάρσα» απάντησε ο Νετανιάχου στο λογαριασμό του στο Twitter.

Στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα The Jerusalem Post, που κάνει λόγο για 17 νεκρούς Παλαιστίνιους, επικαλείται τη δήλωση του Νετανιάχου: «Η ιδέα της 'Αγκυρας για πρωταπριλιάτικη φάρσα είναι να κάνει μαθήματα ηθικής στον ισραηλινό στρατό".

Ο Τούρκος πρόεδρος έσπευσε να απαντήσει, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στα Άδανα: «Ε! Νετανιάχου! Είσαι ένας κατακτητής! Και ως κατακτητής βρίσκεσαι σε αυτά τα εδάφη. Ταυτόχρονα, είσαι και τρομοκράτης».

«Αυτά που κάνεις στους καταπιεσμένους Παλαιστίνιους θα γραφτούν στην Ιστορία και δεν θα τα ξεχάσουμε ποτέ» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, συμπληρώνοντας: «Ο ισραηλινός λαός ανησυχεί με αυτά που κάνεις».

Όπως είπε, η Τουρκία δεν είναι ένοχη για «καμία κατοχή».

Θερμός υποστηρικτής του παλαιστινιακού ζητήματος, η Άγκυρα διατηρεί εύθραυστες σχέσεις με το Ισραήλ, παρά τη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων τους το 2016, έπειτα από χρόνια ψυχρότητας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησαν τη διεξαγωγή «ανεξάρτητης έρευνας» για τη χρήση από το Ισραήλ πραγματικών σφαιρών, αίτημα που απέρριψε το εβραϊκό κράτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ