ΚΟΣΜΟΣ

Γιλντιρίμ: Αν ανοίξουμε τις πύλες για τους πρόσφυγες, η Ε.Ε. θα έχει μεγάλα προβλήματα

Γιλντιρίμ: Αν ανοίξουμε τις πύλες για τους πρόσφυγες, η Ε.Ε. θα έχει μεγάλα προβλήματα
REUTERS/Dado Ruvic

Έμμεσες απειλές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε ο πρωθυπουργός της ΤουρκίαςΜπιναλί Γιλντιρίμ, τονίζοντας πως η χώρα του μπορεί να γεμίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες αν σταματήσει να ελέγχει τις ροές.

Μιλώντας στη βοσνιακή τηλεόραση και σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, ο Γιλντιρίμ είπε πως αν η Τουρκία, που φυλάει τα σύνορα του ΝΑΤΟ, σταματήσει να περιορίζει τις προσφυγικές ροές τότε η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα.

Παράλληλα, σημείωσε πως ένα άνοιγμα των θυρών από τουρκικής πλευράς θα φέρει σημαντικούς κινδύνους στη Γηραιά Ήπειρο, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να περάσουν, μεταξύ άλλων, και τρομοκράτες.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως η Ευρώπη θα πρέπει να ευγνωμονεί την Τουρκία για τα όσα προσφέρει, αντ’ αυτού όμως, όπως είπε, «η ΕΕ εξακολουθεί να εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά στο θέμα της ένταξης της χώρας» στους κόλπους της.

Κλείνοντας, τόνισε πως η Άγκυρα δεν χρειάζεται την Ευρώπη «αλλά οι Βρυξέλλες θα πρέπει να αποφασίσουν οριστικά για το θέμα της ένταξης το συντομότερο δυνατόν». «Η ισλαμοφοβία έχει διογκωθεί στην Ευρώπη, κάτι που μπορεί να την οδηγήσει σε σοβαρή κρίση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ