ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Στη φυλακή ο Λούλα ντα Σίλβα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Βραζιλία: Στη φυλακή ο Λούλα ντα Σίλβα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου
REUTERS/Diego Vara

Στη φυλακή θα οδηγηθεί, πιθανόν ακόμη και εντός της ημέρας, ο πρώην πρόεδρος της ΒραζιλίαςΛουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα για υπόθεση διαφθοράς.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας απέρριψε, τις πρώτες πρωινές ώρες, με οριακή διαφορά - με έξι έναντι πέντε ψήφων - το αίτημα του να παραμείνει ελεύθερος ωσότου εξαντληθούν τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή του μετά την καταδίκη του.

Η απόφαση κατά του 72χρονου ηγέτη της βραζιλιάνικης κεντροαριστεράς ήρθε λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 7ης Οκτωβρίου.

Η ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου χαρακτηρίζεται βαρύτατο πλήγμα για τον πιο δημοφιλή πολιτικό στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, που πασχίζει να σώσει την πολιτική του καριέρα. Η υπόθεση του Λούλα διχάζει τη χώρα, ρίχνει βαριά σκιά στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου κι έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στα κορυφαία κλιμάκια του βραζιλιάνικου στρατού.

Κατά τις δημοσκοπήσεις ο Λούλα θα κερδίσει με άνεση την αναμέτρηση του Οκτωβρίου εάν του επιτραπεί να συμμετάσχει, κάτι όμως που πλέον μοιάζει απίθανο.

Ο πρώην πρόεδρος καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή κάθειρξης 12 ετών κι ενός μήνα για δωροληψία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σε δεύτερο βαθμό, απόφαση που ο ίδιος διατείνεται πως είχε πολιτικά κίνητρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ