ΚΟΣΜΟΣ

Αλληλοκατηγορούνται Πούτιν-Ερντογάν με επίκεντρο τη συνεργασία με τον ISIS

Αλληλοκατηγορούνται Πούτιν-Ερντογάν με επίκεντρο τη συνεργασία με τον ISIS

Νέο επεισόδιο στη διαμάχη Βλαντιμίρ Πούτιν – Ταγίπ Ερντογάν είχαμε σήμερα με νέες αλληλοκατηγορίες ενώ επίσημα ανακοινώθηκε ότι η Μόσχα παγώνει τα σχέδια για την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream.

Πρώτος ξεκίνησε το πυρ ο ρώσος Πρόεδρος. Απευθυνόμενος στη Δούμα, με αφορμή το Ετήσιο Διάγγελμα προς το Έθνος, επιτέθηκε προσωπικά στον τούρκο ομολογό του λέγοντας ότι η Τουρκία θα μετανιώσει διπλά για την κατάρριψη του ρωσικού SU-24 και πως ο Αλλάχ τιμώρησε την "κλίκα", όπως είπε επί λέξει, που διοικεί την Τουρκία, "κάνοντάς την να χάσει το μυαλό της".

Προσέθεσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να συγχωρέσει την Άγκυρα για την βοήθεια που, όπως υποστήριξε, παρέχει στους τρομοκράτες

Πάντα θεωρούσαμε την προδοσία πολύ ντροπιαστική

Ο Ταγίπ Ερντογάν

Άμεση ήταν η απάντηση από τον τούρκο Πρόεδρο. Μιλώντας σε τούρκους συνδικαλιστές στην Άγκυρα, χαρακτήρισε τις κατηγορίες του Πούτιν "ανήθικες" και υποστήριξε ότι η Τουρκία διαθέτει δικές της αποδείξεις περί δοσοληψιών της Μόσχας, αυτή τη φορά, με τους τζιχαντιστές και επίκεντρο το λαθρεμπόριο πετρελαίου.

Έχουμε αποδείξεις. Θα αρχίσουμε να τις αποκαλύπτουμε στον κόσμο

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου, ο οποίος παρέπεμψε στο σοβιετικό παρελθόν της Μόσχας λέγοντας:

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, υπήρχε ένας σοβιετικός μηχανισμός προπαγάνδας. Τα αποκαλούσαμε ψέματα τύπου Πράβντα

Λίγο αργότερα, πάντως, ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε πρόθυμος να μοιραστεί πληροφορίες με τη Μόσχα σχετικά με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού. Υπενθυμίζουμε, ότι χθες ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι δεν έχει πρόβλημα να συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του για να ακούσει τι έχει να πει η Άγκυρα για το περιστατικό.

Και ενώ οι ηγέτες των δύο χωρών ξιφουλκούσαν, στα social media, και συγκεκριμένα στον επίσημο λογαριασμό της ρωσικής πρεσβείας στο Λονδίνο, αναρτήθηκε tweet περί των φημολογούμενων σχέσεων της οικογένειας Ερντογάν με τους τζιχαντιστές του χαλιφάτου, συνοδευόμενο από φωτογραφία που απεικονίζει ένα χταπόδι να κρατά δολάρια στο πλοκάμια του.

Στο χορό των δηλώσεων μπήκε και το Πεντάγωνο με τον εκπρόσωπό του να απορρίπτει τους ρωσικούς ισχυρισμούς περί συνεργασίας της Άγκυρας με τον ISIS και να λέει:

Είναι εξωφρενικό και γελοίο. Κατηγορηματικά απορρίπτουμε τέτοιους ισχυρισμούς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ