ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Επίθεση ΗΠΑ-Βρετανίας-Γαλλίας με πυραύλους

Συρία: Επίθεση ΗΠΑ-Βρετανίας-Γαλλίας με πυραύλους
REUTERS

Συντονισμένα πλήγματα στηΣυρία πραγματοποίησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Βρετανία, ως αντίποινα για τη χρήση χημικών όπλων από το Μπασάρ αλ- Άσαντ. 

 

Τη στρατιωτική επέμβαση ανακοίνωσε από τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι διέταξε επιθέσεις ακριβείας ενάντια σε εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία.

Μετά το διάγγελμα Τραμπ ακολούθησε και η επίσημη ανακοίνωση της Τερέζας Μέι η οποία δήλωσε πως εξουσιοδότησε τις βρετανικές δυνάμεις στη Συρία.

«Εξουσιοδότησα τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις να διεξάγουν συντονισμένες και στοχευμένες επιθέσεις για να υποβαθμίσουν τις δυνατότητες χημικών όπλων του συριακού καθεστώτος», δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Λίγο αργότερα και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διέταξε τη γαλλική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία μαζί με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες προκάλεσαν μόνο υλικές ζημιές σ' ένα κέντρο επιστημονικής έρευνας στη συνοικία Μπαρζέχ της Δαμασκού.

Από την επίθεση καταστράφηκε κτίριο που στέγαζε ένα κέντρο μάθησης και εργαστήρια, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Το Πεντάγωνο υποστηρίζει πως η εγκατάσταση που επλήγη στη Δαμασκό χρησιμοποιούνταν για την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη δοκιμή χημικών και βιολογικών όπλων.

«Οι πύραυλοι που στόχευσαν μια στρατιωτική θέση στη Χομς εκτράπηκαν από τον στόχο τους και τραυμάτισαν τρεις αμάχους», μετέδωσε επίσης το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Εξάλλου διοικητής μιας περιφερειακής στρατιωτικής συμμαχίας που υποστηρίζει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ δήλωσε πως στους στόχους της δυτικής επίθεσης περιλαμβανόταν μια αεροπορική βάση δυτικά της Δαμασκού και κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Η αεροπορική βάση αλ-Σιράι, που αποτέλεσε στόχο, βρίσκεται στην αλ-Ντιμάς, δήλωσε ο διοικητής στο πρακτορείο reuters.

Από την επίθεση επλήγησαν επίσης θέση στη Μασιάφ, περίπου 170 χλμ. βόρεια της Δαμασκού, στρατιωτικές αποθήκες στην ανατολική περιφέρεια Καλαμούν βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, στην περιοχή Κισουέχ νότια της Δαμασκού και μια θέση στους λόφους Κασιούν που δεσπόζουν της πρωτεύουσας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα πως κανένα από τα δυτικά πλήγματα στη Συρία δεν σημειώθηκε κοντά στις βάσεις της αεροπορίας και του ναυτικού που διατηρεί η Ρωσία στο συριακό έδαφος.

Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει τα πλήγματα

Το ΝΑΤΟ «υποστηρίζει» τα πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία εναντίον της Συρίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες.

«Θα μειώσουν την ικανότητα του καθεστώτος να πραγματοποιήσει άλλες επιθέσεις εναντίον του λαού της Συρίας με χημικά όπλα», αναφέρει στην ανακοίνωση αυτή ο Γενικός Γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Επί μία ώρα γινόταν ο βομβαρδισμός

Τα πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν επί μία ώρα εναντίον του προγράμματος χημικών όπλων της Συρίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τη Βρετανία έστειλαν ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, ανακοίνωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις.

«Είναι σαφές ότι το καθεστώς του Άσαντ δεν έλαβε το μήυμα πέρυσι», δήλωσε ο Μάτις υπενθυμίζοντας το αμερικανικό πλήγμα του Απριλίου 2017 στη στρατιωτική βάση του Αλ-Σααϊράτ, κοντά στη Χομς, έπειτα από επίθεση με χημικά όπλα που είχε αποδοθεί στη Δαμασκό.

«Αυτή τη φορά, οι σύμμαχοί μας και εμείς πλήξαμε πιο δυνατά. Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Άσαντ και τους υπαρχηγούς του: δεν πρέπει να πραγματοποιήσουν άλλη επίθεση με χημικά όπλα επειδή θα πρέπει να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Είναι καιρός όλα τα πολιτισμένα έθνη να ενωθούν επειγόντως και να βάλουν τέλος στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία υποστηρίζοντας την ειρηνευτική διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη», κατέληξε.

Ο αρχηγός του επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Τζο Ντάνφορντ δήλωσε πως οι δυτικές δυνάμεις έπληξαν στις 04:00 (ώρα Ελλάδας) τρεις στόχους που συνδέονται με το συριακό πρόγραμμα χημικών όπλων, τον έναν κοντά στη Δαμασκό και τους δύο άλλους στην περιοχή της Χομς, στην κεντρική Συρία.

Τα πλήγματα αυτά «τελείωσαν» στις 05:00 (ώρα Ελλάδας) πρόσθεσε ο στρατηγός Ντάνφορντ διευκρινίζοντας πως δεν υπήρξαν αμερικανικές απώλειες.

Ο αρχηγός του γαλλικού γενικού επιτελείου στρατηγός Φρανσουά Λεκουάντρ, ήταν παρών κατά τη συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο.

Ο στρατηγός Ντάνφορντ δήλωσε ότι προς το παρόν δεν προβλέπεται κάποια άλλη επιχείρηση και διευκρίνισε πως οι σύμμαχοι φρόντισαν να αποφύγουν να πλήξουν τις ρωσικές δυνάμεις, που έχουν μεγάλη παρουσία στη χώρα, και πως η Μόσχα δεν είχε ειδηοποιηθεί εκ τον προτέρων για την επέμβαση.

Ρωσία: Τέτοιες ενέργειες δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες

Οι ενέργειες που έγιναν σήμερα το βράδυ στη Συρία θα έχουν συνέπειες και όλη η ευθύνη ανήκει στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία δήλωσε με ανακοίνωσή του ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, o Ανατόλι Αντόνοφ.

"Οι χειρότεροι φόβοι επαληθεύτηκαν. Δεν εισακούστηκαν οι προειδοποιήσεις μας. Ένα προσχεδιασμένο σενάριο εφαρμόζεται. Ξανά, απειλούμαστε. Προειδοποιήσαμε ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες", τόνισε ο Αντόνοφ.

"'Όλη η ευθύνη για αυτές ανήκει στην Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι", πρόσθεσε.

Η Συρία δέχθηκε επίθεση ακριβώς την ώρα που είχε μια ευκαιρία για ειρήνη, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο συριακός λαός δοκιμάσθηκε πρώτα από την 'Αραβική άνοιξη', μετά από το Ισλαμικό Κράτος, τώρα από έξυπνους αμερικανικούς πυραύλους. Η πρωτεύουσα μιας κυρίαρχης κυβέρνησης, που προσπαθεί επί χρόνια να επιβιώσει υφιστάμενη μια τρομοκρατική επιδρομή, δέχθηκε επίθεση», έγραψε στο Facebook η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Πρέπει να είσαι πολύ ανώμαλος για να επιτεθείς στην πρωτεύουσα της Συρίας ακριβώς τη στιγμή που είχε μια ευκαιρία για ένα ειρηνικό μέλλον», πρόσθεσε.

Δαμασκός: Η επίθεση είναι καταδικασμένη να αποτύχει

Το καθεστώς της Δαμασκού καταδίκασε τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον στόχων στη Συρία από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία, τονίζοντας ότι είναι "καταδικασμένη να αποτύχει", ενώ τη χαρακτήρισε μια "κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου", όπως ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Aνώτερος αξιωματούχος στην περιφερειακή συμμαχία που υποστηρίζει τη Δαμασκό δήλωσε ότι η συριακή κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της «απορρόφησαν» την επίθεση που δέχθηκαν σήμερα από τις ΗΠΑ και οι θέσεις που έγιναν στόχοι είχαν εκκενωθεί πριν από μέρες χάρη σε προειδοποίηση εκ μέρους της Ρωσίας.

«Είχαμε μια έγκαιρη προειδοποίηση για το πλήγμα από τους Ρώσους ... και όλες οι στρατιωτικές βάσεις είχαν εκκενωθεί πριν από λίγες ημέρες», δήλωσε ο αξιωματούχους. Περίπου 30 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν κατά την επίθεση και το ένα τρίτο απ' αυτούς καταρρίφθηκαν, δήλωσε ακόμη.

Οι στόχοι

Το επιτελείο των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων ανέθεσε την αποστολή των βομβαρδισμών σε καταδιωκτικά Rafale, σύμφωνα με ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα απο το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων και την υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε πως τα γαλλικά πλήγματα «περιορίσθηκαν στα μέσα του συριακού καθεστώτος που επιτρέπουν την παραγωγή και τη χρησιμοποίηση χημικών όπλων».

Το Λονδίνο χρησιμοποίησε τέσσερα καταδικωκτικά αεροπλάνα Tornado GR4 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) εξοπλισμένα με πυραύλους Storm Shadow.

Οι Βρετανοί ανακοίνωσαν πως έπληξαν ένα στρατιωτικό συγκρότημα -μια παλιά βάση πυραύλων- σε απόσταση 24 χλμ. δυτικά της Χομς, «όπου το καθεστώς φέρεται ότι διατηρεί χημικά όπλα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτόξευσαν «διάφορους τύπους πυρομαχικών», μεταξύ των οποίων πυραύλους κρουζ Τόμαχοκ. Σύμφωνα με το Fox News, χρησιμοποιήθηκαν επίσης βομβαρδιστικά μακράς ακτίνας δράσης B-1.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Τζο Ντάνφορντ, αρχηγό του επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, οι δυτικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε τρεις στόχους που συνδέονται με το συριακό πρόγραμμα χημικών όπλων, ο ένας κοντά στη Δαμασκό και οι δύο άλλοι στην περιοχή της Χομς, στο κέντρο της Συρίας.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις διευκρίνισε πως οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν διπλάσια πυρομαχικά απ' όσα είχαν χρησιμοποιήσει για το αμερικανικό πλήγμα του Απριλίου 2017 εναντίον της στρατιωτικής βάσης του Αλ-Σααϊράτ, κοντά στη Χομς.

Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα απάντησε, όμως σύμφωνα με το Πεντάγωνο δεν υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες από την αμερικανική πλευρά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ