ΚΟΣΜΟΣ

Χέιλι: Ο αμερικανικός στρατός θα παραμείνει στη Συρία

Χέιλι: Ο αμερικανικός στρατός θα παραμείνει στη Συρία
REUTERS/Lucas Jackson

Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι διεμήνυσε σήμερα ότι δεν πρόκειται να αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι τους στην περιοχή.

Μιλώντας στο δίκτυο Fox News, η Χέλι παρέθεσε τρεις στόχους των ΗΠΑ, οι οποίοι είναι οι εξής: η διασφάλιση ότι χημικά όπλα δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν με οποιονδήποτε τρόπο συνιστά κίνδυνο στα αμερικανικά συμφέροντα, η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και ότι είναι σε πλεονεκτική θέση, για να παρακολουθήσει τη δράση του Ιράν.

Στόχος μας είναι να «δούμε τα αμερικανικά στρατεύματα να επιστρέφουν σπίτι, αλλά δεν πρόκειται να φύγουμε μέχρι να ξέρουμε ότι έχουμε διασφαλίσει αυτά τα πράγματα», τόνισε.

Όπως είπε, οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία είναι «πολύ τεταμένες», εν μέρει λόγω της Συρίας, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν ακόμα σε μια καλύτερη σχέση.

Σε άλλη συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS και την εκπομπή "Face the Nation", η Χέιλι ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη που προσφέρει στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Όπως είπε, οι κυρώσεις θα ανακοινωθούν αύριο από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν.

«Θα στοχοθετήσουν απευθείας οποιουδήποτε είδους εταιρεία που διαχειρίζεται εξοπλισμό ο οποίος σχετίζεται με τον Άσαντ και τη χρήση χημικών όπλων» εξήγησε η Αμερικανίδα αξιωματούχος.

Επιπλέον, σημείωσε ότι μέχρι σήμερα η Συρία αρνείται να λάβει μέρος σε πολυμερείς διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ πρόσθεσε ότι η Ρωσία πρέπει να «παραδώσει» τη Συρία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, όπως τόνισε, η Δαμασκός δεν είναι «άξια» να έχει απευθείας συνομιλίες με την Ουάσιγκτον:

«Δεν πρόκειται να έχουμε κατ' ιδίαν συνομιλίες με τον Άσαντ».

Τραμπ: Η επιδρομή κατά της Συρίας ήταν τέλεια

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε την φράση «αποστολή εξετελέσθη» που χρησιμοποίησε για να περιγράψει την αποτελεσματικότητα των πυραυλικών πληγμάτων κατά της Συρίας και τα σχόλια των ΜΜΕ που ακολούθησαν.

«Η επιδρομή κατά της Συρίας πραγματοποιήθηκε τόσο τέλεια, με τέτοια ακρίβεια, ώστε τα ΜΜΕ των Κατασκευασμένων Ειδήσεων θα μπορούσαν να την μειώσουν μόνο μέσω της χρήσης του όρου “Αποστολή Εξετελέσθη” από εμένα», έγραψε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Τραμπ στο Twitter.

«Γνώριζα ότι θα εστίαζαν σε αυτό, αλλά το αισθάνθηκα ως έναν Στρατιωτικό όρο με πραγματικό μεγαλείο, για να το αποσύρω. Θα το χρησιμοποιώ συχνά!», πρόσθετει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ