ΚΟΣΜΟΣ

Υποστήριξη από την Κομισιόν για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Υποστήριξη από την Κομισιόν για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών
REUTERS/Yves Herman

Στη συνέχιση των προσπαθειών της ΕΕ και ιδίως του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου, στο οποίο συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, συζητήθηκαν οι τροποποιήσεις του εκλογικού νόμου για τις επικείμενες ευρωεκλογές, η κατάσταση του κράτους δικαίου στην Πολωνία και η διεύρυνση της ΕΕ.

Η χώρα μας αποδέχθηκε την πρόταση για τον εκλογικό νόμο ως αναγκαίο συμβιβασμό, αν και, όπως επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος, δεν υιοθετήθηκαν αναγκαίες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, όπως η πανευρωπαϊκή λίστα υποψηφίων ευρωβουλευτών και άλλες υποδείξεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών.

Όπως υποστήριξε ο κ. Κατρούγκαλος, και στο επόμενο θέμα, η νομιμοποίηση της ΕΕ προϋποθέτει την ενίσχυση των δικαιωμάτων πολιτών αλλά και την επιβεβαίωση θεμελιωδών αρχών, όπως αυτές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, για όλα τα κράτη, μέσω ενός μονίμου μηχανισμού παρακολούθησης.

Στη συνέχεια η Επιτροπή παρουσίασε τις προτάσεις της για το πακέτο διεύρυνσης για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία. «Η χώρα μας θα εξετάσει αναλυτικά τις προτάσεις αυτές, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν στο Συμβούλιο του Ιουνίου, υποστηρίζοντας την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση του σεβασμού της αιρεσιμότητας, των ευρωπαϊκών αξιών και των σχέσεων καλής γειτονίας» επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ