ΚΟΣΜΟΣ

Τι λένε οι συνάδελφοι του δράστη του μακελειού στην Καλιφόρνια

Τι λένε οι συνάδελφοι του δράστη του μακελειού στην Καλιφόρνια
REUTERS/Mike Blake

Συγκλονισμένη παραμένει η κομητεία του Σαν Μπερναρντίνιο από τη χθεσινή αιματηρή επίθεση του ζευγαριού των μακελάρηδων σε κέντρο υγείας για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, με τους εργαζόμενους σε αυτό να μην μπορούν ακόμη να συνειδητοποιήσουν ότι συνάδελφός τους ήταν δράστης του χτυπήματος.

Ο Σαγιέντ Ριζβάν Φαρούκ ήταν υπάλληλος της ίδιας δομής στην οποία ανήκε το κέντρο υγείας και βρισκόταν στο χώρο της σφαγής από νωρίς, για να φύγει ωστόσο κάποια στιγμή προτού επιστρέψει με τα όπλα και την γυναίκα του, Μαλίκ.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Los Angeles Times, ο Φαρούκ έδειχνε ήρεμος στις πρώτες ώρες της συγκέντρωσης στο κέντρο υγείας μαζί με τους συναδέλφους του ενώ φέρεται να εξαφανίστηκε λίγο πριν τραβηχθεί μια ομαδική φωτογραφία.

Αξιωματικοί της αστυνομίας τόνισαν ότι ο Φαρούκ εργαζόταν για την υπηρεσία της κομητείας επί πέντε χρόνια ενώ ο αρχηγός της αστυνομίας του Σαν Μπερναρντίνιο μίλησε για αναφορές περί αντιπαράθεσης πριν ο μακελάρης αποχωρήσει από το πάρτυ με τους συναδέλφους του το πρωί της Τετάρτης.

Ο Πάτρικ Μπακάρι, συνάδελφος του Φαρούκ με τον οποίο μάλιστα μοιραζόταν τον ίδιο θάλαμο ανέφερε ότι ο δράστης της επίθεσης και γυναίκα του -που ήταν γονείς ενός μωρού έξι μηνών- έμοιαζαν σαν να "ζούσαν το αμερικανικό όνειρο".

Ο συνάδελφός του, Κριστιάν Νουαντίκε αποκάλυψε ότι ο μακελάρης σπάνια ξεκινούσε ο ίδιος μια συζήτηση, ωστόσο ήταν αρκετά αγαπητός και περνούσε αρκετό από τον χρόνο του στην εξοχή.

Αρκετοί συνάδελφοί του αναγνώρισαν ότι ο Φαρούκ ήταν ένας ευλαβής μουσουλμάνους, ποτέ όμως δεν συζητούσε θέματα θρησκείας στη δουλειά.

"Ποτέ δεν μου φάνηκε φανατικός, ποτέ δεν μου φάνηκε ύποπτος", είπε η Γκριζέλντα Ρείσινγκερ που δούλεψε μαζί του προτού αποχωρήσει από τη δομή υγείας το Μάιο.

Μάλιστα όπως είπε, είχε ακούσει ότι το γραφείο είχε κάνει πάρτυ για την έλευση του παιδιού του Φαρούκ αλλά και ότι έλαβε άδεια πατρότητας.

Το βράδυ της Τετάρτης, ένας κουνιάδος του δράστη, ονόματι Φαρχάρ Καν ανέφερε ότι ήξερε τον ύποπτο για μεγάλο χρονικό διάστημα και ότι τον είδε τελευταία φορά πριν από μια εβδομάδα.

"Δεν μπορώ να εκφράσω το πόσο στεναχωρημένος είμαι", σημείωσε σε ισλαμικό κέντρο στο Άναχαϊμ. "Δεν έχω την παραμικρή ιδέα γιατί θα το έκανε αυτό... Είμαι σοκαρισμένος από την ιδέα ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε. Τα συλληπητήρια σε όλους όσοι έχασαν τη ζωή τους", είπε.

Ο Μπακάρι υπογράμμισε ότι ετοιμαζόταν να στεγνώσει τα χέρια του στο μπάνιο όταν σφαίρες πέρασαν μέσα από το μηχάνημα με τις πετσέτες, εκτοξεύοντας θραύσματα στο πρόσωπό του ενώ αίμα χύθηκε στα μάτια του. Μαζί με άλλον έναν άντρα έσπρωξαν την πόρτα για να την κλείσουν με τα πόδια τους περιμένοντας την αστυνομία.

Αργότερα, θυμήθηκε ότι ο συνάδελφός τους είχε εξαφανιστεί πριν την λήψη της φωτογραφίας. "Που είναι ο Σαγιέντ;", θυμήθηκε ότι ρώτησε κάποιος.

Μπ. Ομπάμα: Πιθανό να σχετίζεται με τρομοκρατία

Τη θέση ότι οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη τον λόγο που δύο ύποπτοι δολοφόνησαν 14 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 17 στην επίθεση που διέπραξαν χθες στη νότια Καλιφόρνια εξέφρασε ο Μπαράκ Ομπάμα, δεσμευόμενος ότι το FBI και οι τοπικές αρχές θα «εξιχνιάσουν» την υπόθεση.

"Είναι πιθανό αυτό να σχετιζόταν με την τρομοκρατία. Αλλά δεν το γνωρίζουμε. Είναι επίσης πιθανό να σχετιζόταν με τον χώρο δουλειάς" του ενός μέλους του ζευγαριού των δραστών της επίθεσης, είπε μετά τη συνάντησή του με τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου στο Οβάλ Γραφείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ